Det medicinmannen inte kunde – det gjorde Jesus!

1755

Medicinmannen stod maktlös och varken besvärjelser eller örtmediciner hjälpte, men när en kristen församling började be för Ange-Marie Glénéblé, som var totalt nedgången efter månader av mystiska magproblem, hände det saker.
– Redan efter ett par-tre dagar började jag känna mig bättre och snart var jag helt frisk. Gud helade mig fullständigt, berättar Ange-Marie.

23-årige Ange-Marie Glénéblé kommer från västafrikanska Elfenbenskusten men har bott i uppländska Heby sedan 2003 då hon flyttade till Sverige tillsammans med två småsyskon. Mamman, som var ensamstående, hade emigrerat redan tre år innan och medan hon ansökte om tillstånd att få ta sina barn till Sverige bodde barnen delvis hos pappan och delvis hos släktingar i hemlandet.
– Mamma krigade hårt för att få hit oss men lyckades till slut och det är jag glad för. Här har
vi en framtid, säger Ange-Maries 16-åriga bror Patrick.
Jag sitter i familjens vardagsrum i lägenheten i Heby tillsammans med Ange-Marie och Patrick, alla har vi var sin fikakopp i handen. Atmosfären är generös och syskonen skrattar och ler ofta medan Ange-Marie berättar sin historia.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Voodoo och förbannelser
I byn där hon och hennes syskon växte upp fanns ganska många kristna men det var ändå en miljö där ockultism, spiritism, voodoo och medicinmän tillhörde vardagen och många blandade upp den kristna tron med afrikansk avgudadyrkan och andedyrkan.
– Många vänder sig exempelvis till andar från avlidna släktingar eller tillber ett föremål eller ett vattendrag. Genom voodoo försöker man tala med de dödas andar, man dyrkar olika gudar och ibland offras det människoblod, förklarar Ange-Marie.
– Det finns massor av sånt här i vårt hemland. Familjer som ligger i konflikt med varandra använder voodoon för att utdela förbannelser och liknande. Det är otäckt och jättefarligt att hålla på med, fortsätter Patrick.

Magsmärta utan orsak
Nu till Ange-Maries spännande historia. Det var i slutet av 2002 som Ange-Marie, då 14 år, började få ont i magen. Det blev bara värre och värre och till slut tillkallades en medicinman som bland annat ordinerade olika typer av örtmediciner och uttalade besvärjelser. Men bättre blev det inte, däremot mycket sämre.
– Jag hade svårt att äta och dricka, blev tunn och svag och på sjukhuset hittades egentligen ingen orsak till problemen, berättar Ange-Marie.
Till slut opererades hon i alla fall och det togs ut en liten snäcka som låg i magsäcken. Det upptäcktes också att hennes ändtarm hade börjat drabbas av förruttnelse. Men operationen hjälpte inte. Hon rasade i vikt, började tappa håret och låg ofta ihopkrupen i sin säng och grät av smärta. När hon väl kom upp på benen gick hon med böjd rygg som en liten gumma.
– Jag såg läskig ut och jag hörde ibland de vuxna viska om att det nog inte var någon idé med mera vård och att jag var på väg att dö. Vid den tiden var jag en ganska sval kristen men bad i alla fall vid något tillfälle till Gud: ”Ta mig härifrån, jag orkar inte längre”, berättar Ange-Marie.

Förbön i församling
Mamman, som under tiden i Sverige hade börjat tro på Gud på allvar, var naturligtvis förtvivlad och skickade regelbundet pengar till mediciner och sjukvård. Men hon upplevde samtidigt att Jesus skulle hela dottern och sa det också när hon talade med Ange-Marie och släktingarna i hemlandet. I Sverige bad också mammans församling i Heby och en vänförsamling i England regelbundet för situationen.
En dag kom en väninna till Ange-Maries mormor och hälsade på. Hon berättade att hon träffat på en afrikansk pastor som förestod en församling som bad för sjuka och där det hade hänt många mirakler. Det slutade med att väninnan tog med sig Ange-Marie till pastorn och församlingen.
– När pastorn frågade mig om jag trodde på Jesus och om jag trodde att han kunde bota mig svarade jag ja på bägge frågorna. Då sa han: Okej, du blir frisk!
Ange-Marie blev kvar hos församlingen tills vidare och församlingen bad regelbundet för henne.
– Efter bara två-tre dagar började jag känna mig bättre. Jag tänkte: Yes, Jesus! Det fortsatte och efter ungefär en vecka var jag nästan helt bra och började äta igen.

Hepatiten också borta
Två veckor innan den planerade avresan till Sverige var Ange-Marie helt frisk. Dessutom hade hon blivit av med både hepatit A och B som hon burit på ända sedan barnsben.
– Gud hade helat mig fullständigt och jag var så glad och lycklig! berättar hon.
Pastorn förklarade för Ange-Marie att han upplevt att roten till det onda som hon drabbats av fanns hos pappan och att det hade med ockultism och spiritism att göra. När pastorn besökte pappan erkände han att det var så och pastorn förklarade då att han måste göra sig av med det han höll på med och i stället låta Jesus ta hand om hans liv. Om inte, skulle han snart förlora både jordelivet och det eviga livet.
– Jag vet inte riktigt vad pappa sa eller vad han sedan gjorde men vid den tiden flyttade jag och mina syskon till Sverige. En tid därefter dog min pappa, berättar Ange-Marie med sorgsna ögon.

Nytt liv i Sverige
I Sverige har hela familjen fått ett nytt liv. Mamman jobbar inom äldrevården i Uppsala, brodern går på högstadiet i Heby och är en sportkille som vill utbilda sig till jurist, lillasystern går på mellanstadiet medan Ange-Marie själv planerar att utbilda sig till behandlingspedagog.
– I det jobbet får jag arbeta med trasiga barn, ungdomar eller vuxna. Jag brinner för människor och tror att Gud har lagt den elden på mitt hjärta, säger Ange-Marie som numera är en hängiven kristen.
– Innan Gud helade mig hade mitt kristna liv varit ljumt men från den dagen är jag jättestark i min tro, det känns som jag blev frälst på riktigt då. Jesus är det viktigaste i livet! säger Ange-Marie.

Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.