Dedele kände att hon inte dög

4360

Dedele hade en bild av en sträng Gud. När hon förstod att Gud istället är kärleksfull och älskar henne, då smälte hennes hjärta och jakten på bekräftelse var över.
– Det kände som om allt lättade. Jag kände mig älskad för den jag var och jag förstod att det här var på riktigt. Det har bara gått sex år sedan Dedele Bolia kom till Sverige från Kongo, men det kan man inte tro när man hör och ser henne. Hon har snabbt anpassat sig till det svenska samhället och brytningen går nästan inte att höra.
– Jag är uppvuxen i en kristen familj i Kongo, både min mamma och mina bröder var troende. Själv döpte jag mig när jag var nio-tio år, men ändå tog jag aldrig riktigt tron på allvar. 2010 gifte Dedeles mamma om sig och flyttade till Sverige och Södertälje.
– Det var en enorm omställning, men samtidigt spännande. Allt var annorlunda. Men faktum var att det gick ganska snabbt att lära sig språket och komma in i samhället.

Sökte bekräftelse
Ändå kände Dedele att hon inte riktigt dög åt någon.
– Jag ville ha bekräftelse och jag ägnade en stor del av min tid åt att göra saker som skulle ge mig bekräftelse. Samtidigt gick jag och bar på en skam, för att jag inte dög.
Efter något år i Sverige praoade Dedele i Södertäljekyrkan, som numera heter Hillsong Stockholm Södra. Bland annat var hon med på en bönekväll.
– Pastorn, Tigleth Malkey, sade till mig: ”Dedele, Jesus älskar dig”. Jag tyckte att det kändes konstigt. Kunde verkligen Jesus älska mig? Jag hade gjort dumma saker och det liv jag levde var inte alltid ett bra liv.
Hur kunde Jesus då älska mig? Men orden stannade kvar i mitt inre och jag kunde inte sluta tänka på dem. Och jag bestämde mig för att om Gud verkligen finns på riktigt, då ska jag ge honom en chans.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Gav Gud en chans
Dedele började gå regelbundet till kyrkan.
– Under lovsången var det något som hände i mig. Det var som om allt jag gått och burit på släppte. Atmosfären var fantastisk. Under hela predikan så tänkte jag: ”Varför har jag aldrig fått vara med om det här tidigare? Var har det här varit under hela mitt liv?” Och så sa jag till Gud: ”Jag vet inte om du finns, men jag ger det en chans”.
Dagarna gick. Dedele var nästan på väg tillbaka till sitt gamla liv, men en kompis från kyrkan hörde av sig och drog med henne till kyrkan igen. Där fick Dedele möta Jesus på allvar.

Skammen försvann
– Jag upplevde att det var något som saknades i mitt liv, men i kyrkan fick jag svar på alla mina frågor.
Det kändes som att allt lättade. Jag kände mig älskad för första gången och jag förstod att det här var på riktigt. Bördan jag bar på, den bara släppte och jag kände mig jättelättad.
– I samma stund som jag tog emot Jesus i mitt liv så försvann också all skam. Jag insåg att jag dög åt Jesus precis som jag var. Jag behövde inte längre söka bekräftelse från andra människor, för hos Jesus var jag trygg, jag dög åt honom.
– Där och då bestämde jag mig för att följa Jesus.

Ny bild av Gud
Det här hände för tre år sedan när Dedele gick i nian.
– Skillnaden var att jag fick en relation med Jesus. Som barn hade jag trott på den Gud som jag fått berättat för mig om. Men jag hade en bild av en sträng Gud. Nu förstod jag att Gud är en kärleksfull Gud som inte straffar mig för mina fel utan som verkligen älskar mig.
– Jesus säger själv att vi får komma till honom precis som vi är, och det var precis det jag gjorde.
Jag var så trasig på insidan, men när jag kom till Jesus fick jag ett liv som jag aldrig kunnat drömma om.

Dop som bekräftelse
Sedan dess har Dedele gått till kyrkan och lärt sig mer.
Hon har också döpt sig igen som en bekräftelse på att hon bestämt sig för att följa Jesus.
– I Afrika har man en bild av att européerna inte tror på Gud på riktigt. Men så var det inte för mig, när jag kom till Södertäljekyrkan upplevde jag att det här var rätt för mig.

Dedele, som är 18 år gammal, går nu sista året på gymnasiet.
Framtidsplanerna är inte riktigt klara, men Dedele drömmer om att bli fotograf eller journalist. Och livet tillsammans med Jesus, det tänker hon hålla fast vid.

Eva Ruderstam
Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.