Davids tro bär genom glädje och sorg

2437

För tio år sedan sålde han droger och hade ingen framtidstro. Men Jesus förvandlade hans liv och i dag har 28-årige David Fenerström en tro som bär genom såväl glädje som sorg.

Davids föräldrar skildes när han var fyra år gammal. Han bodde hos sin mamma i Stockholmsförorten Farsta och hälsade på sin pappa på helgerna.
– Pappans nya fru behandlade mig väldigt illa och misshandlade mig verbalt, berättar David.
Det bidrog till att han som barn blev rädd för människor och inåtvänd som person. Han vågade inte berätta för sin pappa hur rädd han var.
– Det blev ett otroligt tomrum efter att min pappa lämnade oss. Jag saknade honom mycket och växte upp utan någon närvarande fadersgestalt.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Sålde droger
Davids mamma träffade en man som var yrkeskriminell och som misshandlade henne. I området där han bodde lärde han känna barn och ungdomar med liknande trasiga bakgrunder.
David kände gemenskap med killarna på gården och drogs som tonåring in i kriminalitet. Det var ett sätt att söka bekräftelse, menar han. I de sammanhangen kände han att han dög och att han fick respekt.
15-16 år gammal började han sälja droger. Men han fastnade aldrig själv i ett missbruk utan festade bara på helgerna.
– Jag hade sett hur drogerna påverkade min mammas kille där hemma. Att riskera att bli beroende av knark avskräckte mig. Ändå såg jag min chans att tjäna pengar genom att sälja narkotika, säger han.
Under andra året på gymnasiet hoppade David av skolan. Det var en slags protest mot sin mamma som han inte tyckte brydde sig om honom tillräckligt. Han fortsatte att umgås med sina kriminella vänner och skaffade sig tre olika jobb samtidigt som han fortsatte att sälja droger. Att gå ut och festa var en flykt bort från verkligheten, hävdar han.
– Jag levde ett väldigt ytligt liv och kände mig tom på insidan. När jag var 21 år kom jag till en punkt då jag kände att det inte funkade längre. Jag började då läsa till barnskötare på Komvux.

Mötte tjej med utstrålning
På Komvux mötte han en tjej som hade en utstrålning som skilde sig från alla andra. Hon hade kärlek till människor och brydde sig verkligen. David minns att han frågade henne vad som var hennes drivkraft i livet. Det visade sig att hon trodde på Jesus och var dotter till pastorsparet i Södermalmskyrkan i Stockholm.
– Hon var otroligt trygg och vittnade i klassrummet trots att en del gjorde narr av henne. Jag ville så gärna lära känna Linn bättre och blev väldigt berörd av hur hon var som människa. Hon var den första tjej jag hade träffat som levde ett radikalt kristet liv. Linn bjöd in mig till ett ungdomsmöte i kyrkan och jag följde med.

Äkta kärlek i kyrkan
I kyrkan såg han ungdomar i olika åldrar, både svenskar och invandrare. Det som slog honom var livsglädjen de hade. Alla var så vänliga och det lyste om dem. David följde med till kyrkan fler gånger och fick lära känna Linns familj. De hade en äkta kärlek som berörde honom djupt. Det måste vara Jesus, kom David fram till. Han bestämde sig för att ge Jesus en ärlig chans.
– Sakta med säkert förstod jag att Jesus var livs levande. Samtidigt brottades jag med mina gamla vänner. Först trodde de att det skulle gå över och att jag bara var intresserad av Linn. Sedan trodde de att jag hade blivit hjärntvättad.
– De kunde hånskratta åt mig när jag pratade om Jesus. Men jag vann deras respekt med tiden. De såg hur jag förändrades. En av mina gamla vänner från den tiden tog själv emot Jesus så småningom.

Kärlek uppstod
När David och Linn gick från att vara vänner till att få känslor för varandra, förklarade hon att han var tvungen att bryta med sin gamla livsstil för att de skulle kunna bli ett par. Då var valet självklart och han lämnade hela sitt gamla umgänge.
Under en möteshelg i kyrkan som kallas ”Encounter” fick David göra upp med sitt förflutna. Han fick lämna allt det svåra bakom sig och upplevde helande från Gud. Han förstod att han inte behövde prestera utan var älskad för den han var.
– Jag fick ta emot Guds kärlek och bli förlåten för alla fel jag hade gjort, alla människor jag hade förstört för och alla misslyckanden i skolan och livet. Ett hopp brann på insidan och jag ville hängivet följa Jesus.
– 2009 gifte jag mig med Linn. Jag som var van vid svek och lögner upplevde en sann och trofast kärlek. Min fru och hennes familj visade med sina liv vad det innebär att leva som kristen. Jag lärde mig att leva i tacksamhet, att tjäna Jesus och hjälpa människor både i församlingen och utanför.

Avled av epilepsi
David skulle precis börja läsa statsvetenskap på Europaprogrammet på högskolan 2010 när det ofattbara inträffade. Hans fru Linn hade haft en svår typ av epilepsi sedan hon var barn. En dag fick hon ett så svårt anfall att hon avled.
– Det kändes som att mitt liv var slut. Jag var helt förkrossad och chockad. Jag insåg att jag hade två val. Antingen kunde jag fortsätta att leva för Gud eller så kunde jag gå tillbaka till mitt gamla liv. Men den natten fick jag ett bibelord från Gud. Det var från Jeremia 29:11 och säger:
”Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens, till att ge er en framtid och ett hopp.”
– Jag tog det till mitt hjärta och det gav mig kraft att fortsätta vandra med Gud. Han hade varit så god mot mig den korta tid jag känt Honom och jag visste att Han är den samme igår idag och för evigt. Han hade förvandlat mitt liv och jag ville aldrig mer gå tillbaka. I min sorg höll jag mig nära Jesus och Han läkte mig. Linns familj och min församling stöttade mig igenom sorgen.

Hjälpa andra läker sorgen
David är ungdomsledare och leder en cellgrupp för unga killar. Det gjorde han även under den svåra tiden efter att Linn flyttat hem till Herren.
– Att hjälpa andra som har det tufft var en del i läkningsprocessen, menar han. Som ännu ett bevis på Guds godhet och trofasthet träffade David en tjej i församlingen som han i dag är gift med och de har en dotter på sju månader.
– Jag har fått möta Guds kärlek om och om igen. Ett liv med Gud övervinner allt. Båda mina föräldrar har tagit emot Jesus och vi har en fantastisk relation nu för tiden.
– Jag har förlåtit och försonats med min styvmamma också. Ingenting är omöjligt för Gud, avslutar David med glädje i rösten.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.