David upptäckte Bibelns djup

987

David Dahlén D´Cruz hade inte en kristen uppväxt. Under gymnasietiden hände det saker som påverkade hans relation till Gud, och när han satt hemma i soffan och läste ett kristet häfte skedde det en förändring i hans inre.

David Dahlén D´Cruz är uppvuxen i Skara med sin mamma. Hans första kunskap om Gud fick han i en söndagsskola under lågstadiet. Senare var han med i en scoutverksamhet, ”Ansgars”, i Svenska kyrkan. Förutom att åka på läger och slå knopar fick han där med sig en del om Gud och de bibliska berättelserna.
– Där fick jag en liten kännedom om vem Gud var, säger David.
Han fick en barnatro som han bar med sig, men Gud kändes ända ganska långt borta.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Sedan under gymnasiet gick det en glad kristen kille i Davids klass och de brukade sitta bredvid varandra på lektionerna. David följde med på ungdomskafé i Pingstkyrkan och reagerade på den glädje som fanns där hos ungdomarna.
– Jag känner Gud och har gemenskap med honom, berättade kompisen.
David blev påverkad. Men han ville bli biolog, och att tro på en kristen skapelse krockade ju med evolutionsteorin.
Vid ett tillfälle hemma i soffan läste David ett kristet häfte. Han läste på baksidan: ”När du är ute och vandrar i naturen, så viskar änglarna i dina öron”. David, som är en naturmänniska, blev berörd och tänkte till över detta. Han kände ju ofta inspiration och hur tankarna flödade när han var ute och gick. Tanken slog honom att Gud kanske har talat till honom utan att han känt igen hans röst.

”Fick energi och glädje”
– Precis när jag tänkt detta så hände det någonting. Jag fick jättemycket energi och glädje.
Detta styrkte hans tro och han började läsa Bibeln och gå med på möten med den kristna skolgruppen och även till Svenska kyrkan.
Efter gymnasiet blev det dags för lumpen och David packade ner sin bibel så han kunde läsa den under lumpartiden.
– När jag läste på kvällarna var det som en helt ny bok. Wow! Det blev ett sådant djup.
Han tyckte det var ganska okej med lumpen men inte så roligt och meningsfullt. Bibelläsningen däremot var oerhört meningsfull och han hade fått en stor hunger efter ordet. Så under denna läsning lärde han känna Gud bättre och det gav honom en stadig grund.

Chefen blev glad
David fick jobb på ett tvätteri där chefen ofta var sur.
– Gud, jag ber dig att hon ska bli lite glad för en gång skull, bad David.
Några dagar senare stod chefen och pratade med en kollega.
– Jag är så glad idag, jag förstår inte vad det beror på, sade hon.
David mindes vad han hade bett och han fascinerades över vad som hänt.
Sedan blev han arbetslös ett tag, en fördel med det var att det fanns mycket tid att läsa Bibeln. Han kände hur Gud talade in i hans liv.

Sedan bar det av på språkresa till Moskva. En kristen kille var med på resan och de fick mycket bra kontakt och samtalade om Gud. Han var aktiv i en församling. Det gjorde att David också kände att han ville ta det steget. När han kom hem till Skara gick han till Missionskyrkan och sade direkt till dem att han ville bli medlem.

David åkte på en evangelisationskurs på Donsö. I kursen ingick det att man skulle förbereda en predikan som man skulle hålla i slutet. När han satte sig ner och skrev kände han hur det bara flödade och hur orden kom till honom.
Efter predikan sade en av ledarna till honom att det var en lysande start på en kommande predikokarriär. Han fick sedan predika hemma i Missionskyrkan och fick mycket bra respons. Men David kände fortfarande att han ville bli biolog, och inte pastor eller predikant.

Jobbade som lärare
Biologistudier påbörjades men pausades efter tag. Det blev jobb med försäljning och sedan studier till lärare. David jobbade som matematik- och NO-lärare i flera år i grundskolan men kände till slut att han kommit till vägs ände med det.
När han funderade på vad han nu skulle göra tyckte en kompis att han kanske borde bli pastor. David var ganska tveksam men åkte till öppet hus på två olika skolor. Det ledde till att han började på Korteboskolan år 2009. Det var mycket välsignat där med bra själavård och profetiska tilltal.
– Wow, Gud finns verkligen! Häftigt, tänkte han.
När de läste kyrkohistoria förstod han att det är stor skillnad på de första församlingarna och hur vi har det i våra kyrkor idag, och han började ställa sig frågor om varför vi gör som vi gör och varför det är som det är nu. En längtan efter livet i den tidiga församlingen och ett intresse för pionjärförsamlingar föddes.
David kände tveksamhet till att bli pastor i en ”vanlig” församling. Han åkte och besökte nya församlingar och lärde sig mer. Han såg filmen ”The Beginning” från danska The Last Reformation som handlar om deras rörelse med mycket gatuevangelisation och nya husförsamlingar.
– Det var exakt vad jag längtade efter.
Filmen kom att bli avgörande för Davids kommande inriktning. Han åkte med ut på gatuevangelisation och började be för sjuka. Nu är han ledare i en huskyrka i Jönköping med sin fru i nätverket To Be Continued där de är ute på stan en gång i veckan och evangeliserar.

PETTER ALLGULIN

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.