Catharina Oscarsson är förlamad och kan bara röra på munnen och ögonen. Hon kan inte andas eller prata själv, men hon älskar att läsa och laga mat och har både en bokblogg och en matblogg. Hon hoppas att några som läser ska få en tro.
När jag hälsar på Catharina i Kungsbacka för att göra en intervju, bjuder hon på hembakad banankaka. Matlagning är ett av hennes intressen och hon bjuder ofta vänner på middag. Catharina hittar recept på det hon vill laga och talar om för sina assistenter hur de ska göra.
– Jag kan påminna dem om något och de kan påminna mig. Vi är ofta så samspelta.
Hon kallar sin matblogg för ”och det var gott”.
– Jag funderade länge på vad den skulle heta, men eftersom jag älskar att hämta citat från Bibeln så tog jag det här från skapelseberättelsen.
Samma dag som intervjun görs ska Catharina bjuda sin tvillingsyster och hennes två barn, som är en månad respektive två år gamla. Hon tycker att det är väldigt roligt att vara moster.
Älskar att läsa
Catharina läser mycket. Ibland lyssnar hon på CD-böcker men annars får assistenterna vända blad. I sin bokblogg tipsar hon om olika böcker hon tycker om. Ibland lägger hon in en egen dikt eller bön.
– Bloggen heter ”Bokprinsessan”. Vi är ju barn till en kung, därför tycker jag att vi är prinsar och prinsessor.
Med hjälp av en joystick som hon styr med hakan, kan Catharina skriva på datorn och köra sin permobil.
Arbete för kommunen
Två dagar i veckan arbetar hon på EU-projektet ”Aspen” i Kungsbacka. Där får långtidssjukskrivna hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Catharina har öppnat ett bibliotek där, genom att göra ett dataregister på böcker som kan lånas av dem som jobbar på Aspen.
På uppdrag av kommunen har hon också kollat tillgängligheten för rullstolsburna vid badplatser och idrottsplatser. Projektet kanske upphör vid årsskiftet, så nu har hon även kontakt med ett äldreboende för att se om hon kan hjälpa till i terapin. Till att börja med deltar hon i gudstjänsterna och meningen är att hon ska läsa några av sina dikter där.
Catharina är med i två styrelser också, en inom svenska kyrkan och en för unga rörelsehindrade. Hon har fått många kompisar genom olika aktiviteter.
Kan gråta ut hos Gud
Under intervjun pratar Catharina genom att röra på munnen. Hennes assistenter läser på läpparna och talar ut det hon vill säga. Hon har två assistenter dygnet runt och en ventilator kopplad till luftstrupen. Den ger ungefär 16 andetag per minut.
Catharina och hennes tvillingsyster är födda friska, men när Catharina var åtta år opererades hon för en hjärntumör och har varit förlamad sedan dess.
– Ibland kan man ju undra varför, men Gud har gett mig assistenter och apparater så att jag ska leva ett bra liv och det tycker jag att jag gör. Jag är tacksam för att jag kan röra på munnen och ögonen.
– Många tänker att Gud inte finns eftersom det finns sjukdomar och problem. Jag tycker tvärtom, att Gud ser att man har det svårt och att han vill hjälpa. Man kan gråta ut hos Gud och känna hans kärlek. Det finns så mycket mer att upptäcka om man säger ”ja” till Jesus.
”Livet är fantastiskt”
Catharina brukar gå i Svenska kyrkan och är med i en bönegrupp. Hon har alltid haft en tro. Som barn var hon med i kyrkans barntimmar och i en barnkör. När hon var i 20-årsåldern funderade hon på att sluta gå i kyrkan, eftersom det nästan inte fanns några unga där. Men så började hon på Bibellinjen på Helsjöns folkhögskola.
– Livet har varit fantastiskt efter det! Jag träffade många kristna ungdomar där och jag fick lära mig hur man kan leva som kristen. Sedan fortsatte vi att umgås, gå på bio och mycket annat. Några av oss fortsatte att läsa på universitetet tillsammans.
Under i vardagen
Catharina får ofta bönesvar i vardagen. Det kan gälla ”små” saker, som att det ska sluta regna, men hon har också blivit helad från sömnproblem. Hon har bett för två väninnor som varit allvarligt sjuka. De har blivit friska och tackat henne för att hon har bett, fast de inte har en tro själva.
– Jag är jätteglad att jag har varit med i Svenska kyrkan hela tiden. Det är många som är med utan att veta vad de tror på, men de kan döpa sina barn och kanske låta dem vara med på barntimmarna. Sedan kan man ta tag i tron om man vill det. Det är bra att den vägen är öppen för många svenskar.
Catharina har varit med på flera Oas-konferenser. Hon har också varit med på två kvinnokonferenser som tidningen Junia arrangerat.
– Junias konferenser har gjort mig väldigt glad och fascinerad! Man behöver påfyllning och inspiration ibland och det fick jag där.
Bönesvar för varandra
Flera av Catharinas assistenter är kristna. Elisabeth är en av dem. Hon kom efter att Bibellinjen var slut.
– Det var tråkigt att inte vara på skolan längre, men då kunde jag prata mycket med Elisabeth istället. Gud såg vad jag behövde.
Catharina är ett bönesvar för Elisabeth också. Elisabeth var sjukskriven och bad till Gud om ett jobb där två assistenter arbetar tillsammans. Då visste hon inte ens om det fanns sådana arbeten. Elisabeth berättar:
– Jag var ganska dålig och hade hoppat av en sjuksköterskeutbildning för att jag var så trött, men jag ville inte vara sjukskriven. Jag sökte jobb på kommunen, fick komma till Catharina och blev glatt överraskad över att hon dessutom var kristen.
Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.
INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.