Livet var slut för Börje Flygman. Droger och ett destruktivt liv hade tagit ut sin rätt. Men det som hans föräldrar och de sociala myndigheterna hemma på Gotland trodde var omöjligt visade sig vara möjligt för Jesus. Börje fick ett helt nytt liv när han blev frälst.
Gömstället var perfekt. Här skulle ingen hitta honom. Ringmuren i Visby skulle bli hans gravkammare. Börje Flygman var 21 år och hade bestämt sig för att avsluta sitt liv. En av de kastelliknande utbyggnaderna i den medeltida försvarsanläggningen skulle bli platsen där allt tog slut. En dödsbringande cocktail bestående av ett stort antal magnecyltabletter, öl och starksprit skulle bli hans hjälpmedel för att kunna checka ut från livet.
Men det gick inte som planerat. En kompis hittade honom och lyckades få med sig sin knarkarkompis till Visby lasarett där man magpumpade honom. Kvinnan som satt extravak hos honom när han vaknade upp sade några ord till honom som Börje aldrig har glömt.
– Jasså, du har vaknat till liv nu. Det är inte meningen att du ska dö, för det finns någon som har en mening med ditt liv.
Gick till sjöss
Barndomen och uppväxten på gården i Lokrume på norra Gotland var svår för Börje. Föräldrarna skilde sig tidigt och hans styvfar misshandlade honom. 1969, när Börje var 16 år gammal, gick han till sjöss. Det blev fem år på sjön som för Börjes del innebar att han seglade jorden runt. Men sjömanstiden innebar också att han kom i kontakt med drogerna och snart satt han fast.
– När jag 1974 kom tillbaka till Gotland igen efter mina fem år på sjön var jag ett vrak, en människospillra, berättar Börje Flygman när Inblick hälsar på hemma hos honom i Karlholmsbruk i norra Uppland.
Det visade sig vid hemkomsten till Gotland att det var hur lätt som helst att få tag på narkotika där och Börje fann snart goda vänner att knarka tillsammans med. Det var en av dessa kompisar, Jejja Eklund, som räddade livet på Börje när han försökte begå självmord i ringmuren, hans tredje självmordsförsök.
Kompisen Jejja skulle dock komma att gå ett mycket grymt öde tillmötes. Efter att ha injicerat heroin som någon spetsat med råttgift dog han.
– Jag grät och sörjde. Jejja räddade livet på mig och sedan skulle han själv dö på det sättet, säger Börje.
Börje hade vid det laget redan påbörjat en helt annan resa som tagit honom bort från knarket och in i en ny relation med Jesus. Hans mamma hade förlorat allt hopp om honom och myndigheterna på Gotland hade tröttnat på hans vilda leverne. Det beslutades att man skulle skicka den hopplöse missbrukaren till Bredbygården utanför Örnsköldsvik för rehabilitering. Förutom ett vårdhem bestod Bredbygården även av en bibelskola.
Frälst och fri
Vistelsen på Bredbygården ledde till att Börje blev frälst och löst från knarket som hållit honom fången i så många år.
– Den 17 oktober 1974 blev jag frälst. Jesus frälste mig. Det är det bästa som har hänt i mitt liv. När jag ringde till min mamma på Gotland och berättade att jag tagit emot Jesus sa hon att jag hade blivit tokig. Men sedan, flera år senare, fick jag föra både mamma och pappa till Jesus, berättar Börje.
– Utan Jesus hade jag varit död för länge sedan. Men tänk att Jesus frälste mig och att han gav mig en fru, fem barn och nio barnbarn. Det är Guds nåd rakt igenom.
Skrev brev till kungen
Börje kände ganska snart efter sin frälsningsupplevelse att han ville berätta för hela världen om allt det underbara han fått vara med om.
– En dag kom jag på en riktigt fenomenal idé. Jag skulle skriva ett brev till en betydelsefull person och berätta om att Jesus hade frälst mig från ett hopplöst liv i droger och kriminalitet.
– Jag skrev ner mitt vittnesbörd så snyggt jag kunde och avslutade brevet med följande ord: ”Hördu, det här var det häftigaste jag varit med om. Det här borde du också få uppleva.”
När detta var gjort stoppade han brevet i ett kuvert, slickade igen det och satte dit ett frimärke på det och skrev den enda adress till mottagaren som han kände till: Kungen. Slottet. Stockholm. Därefter lade han brevet på postlådan.
– Fjorton dagar senare fick jag svar från kung Carl XVI Gustaf. Det var ett brev med Riksmarskalkämbetets monogram på. ”Hans majestät Konungen önskar dig den Högstes välsignelse”, stod det.
44 år har passerat revy sedan Börje blev frälst. Efter att ha utbildat sig till pastor vid Betelseminariet i Stockholm har han ägnat många år åt att resa runt i skolor där han informerat om drogmissbruk, vittnat i församlingar, jobbat med hjälpsändningar, anordnat tältmöten och kampanjer.
Idag är Börje pensionär och kan se tillbaka på ett liv som har innehållit både glädje och sorg. Men gång på gång under vårt samtal återkommer han till hur enormt viktigt det var att han blev frälst den där höstdagen på Bredbygården utanför Örnsköldsvik.
”Det bästa som hänt”
– Att jag fick ta emot Jesus är det bästa som någonsin har hänt mig, säger Börje med tårar i ögonen.
Som den obotlige evangelist han är så längtar Börje efter att få komma ut i församlingar och i media och andra sammanhang för att få berätta för så många som möjligt om allt det underbara som denne Jesus har gjort i hans liv.
– Jag brinner för detta, säger Börje Flygman.
GÖRAN JACOBSON
Med tillstånd av tidningen Inblick.
INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.