Alphakursen förändrade allt: Ateisten fick ett möte med Jesus

11898

Läkaren Olof Lindgren hade varit ateist i hela sitt liv och föraktade kristen tro. Men efter sin andra skilsmässa följde han med sin chef på en grundkurs i kristen tro som förändrade allt. Där fick han se Jesus framför sig i en syn.

Läkaren Olof Lindgren hade varit ateist i hela sitt liv och föraktade kristen tro. Men efter sin andra skilsmässa följde han med sin chef på en grundkurs i kristen tro som förändrade allt. Där fick han se Jesus framför sig i en syn. Läkaren Olof Lindgren är 71 år gammal, men arbetar fortfarande två dagar i veckan som läkare på en vårdcentral med drop-in-besök. I största delen av sitt liv har han varit ateist.
– Jag växte upp i en icke troende familj där framför allt min pappa var ateist ut i fingerspetsarna. Min mamma trodde nog på något. Hon, jag och min syster pratade mycket, minns Olof. Men hon var negativ mot präster och kyrkan, berättar han.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Avskydde allt kristet
När Olof blev tonåring var även han väldigt negativt inställd till allt kristet.
– Jag nästan hatade kristendomsundervisningen i skolan och så fort jag hörde en kristen sång på radion höll jag på att bli tokig och stängde av. I efterhand förstår jag inte varför jag reagerade så starkt. Jag hade ju kunnat ta det med en klackspark i stället. I dag tackar jag Gud för att Han har stått ut med mig och gett mig en chans trots att jag var så bångstyrig, säger Olof och skrattar.

Förändrades av terapi
Som ung utbildade han sig först till gymnasieingenjör och jobbade tio år på Eriksson. Men när han var 32 år valde han att byta karriär.
– Min första fru mådde inte så bra psykiskt och behövde gå i terapi. De erbjöd henne att gå i familjeterapi och jag ställde upp. Så småningom gick jag och min fru i terapi på var sitt håll. I samband med det förändrades jag och insåg bland annat att jag inte ville arbeta som ingenjör längre, utan med människor. En oerhörd vantrivsel kom över mig, jag stod inte ut med arbetet på Eriksson och sa upp mig direkt.

Skilde sig två gånger
Efter ett tag började Olof utbilda sig till läkare och mycket hände i hans liv under studieåren. I slutet av utbildningen skilde han sig.
– Vi hade två barn tillsammans och skilsmässan var jättejobbig. Åren därefter hade jag några olika relationer. Jag gifte om mig med en nästan tio år yngre kvinna och vi var mycket ute och festade i Stockholm. Det blev för mycket alkohol och en dag kände jag att det inte gick längre. Förgäves försökte jag bromsa och få min fru att tänka om, men hon ville varken sluta dricka eller gå i terapi. Jag ställde då ett ultimatum där hon fick välja mellan alkoholen och mig. Det slutade med skilsmässa, berättar Olof.

Alphakursen ändrade allt
Ännu en gång mådde Olof väldigt dåligt. Det uppmärksammades av hans chef på vårdcentralen som var kristen. Hon bjöd med honom på en Alpha-kurs.
– Jag mer eller mindre flydde hemifrån och det kändes som att alla dörrar öppnades inom mig. Plötsligt tänkte jag ”varför inte? ”. Redan första gången på kursen hände det stora saker med mig. Jag behövde inga argument eller bevis längre. Det var bara en självklarhet för mig att Gud fanns och att Jesus sökte oss människor, inklusive mig. Det var som om alla fördämningar släppte och jag köpte allt som sades på Alphakursen, säger Olof leende.
– För första gången fick jag en slags respekt för den människa jag var. Jag upplevde kärlek från människorna som var där och det hade jag inte känt förut. Det var något helt annat än den gemenskap jag hade varit en del av på pubarna. Jag ställde många naiva frågor om Gud och Bibeln och fick svar. Den Helige Ande gjorde sitt verk i mig och det var en ny dimension som var betydligt mer verklig för mig än vetenskapen. Att vara läkare och kristen går alldeles utmärkt, tillägger han utan tvekan.

Jesus kom in i rummet
En helg i mitten av Alphakursen åkte deltagarna iväg för att få undervisning och umgås. Temat var Den Helige Ande. För den som ville fanns det möjlighet att få förbön.
– Något drev mig till att gå till ett av rummen där man hade förbön. Där hörde jag mig själv säga: ”Jag vill möta Jesus!” minns Olof. De började be för mig, men jag tyckte situationen var lite pinsam eftersom jag inte var helt överlåten som troende än. Jag tittade ut genom fönstret och då såg jag plötsligt en virvelvind trots att det inte blåste utomhus. Omedelbart efter det såg jag Jesus stå framför mig. Han sa ingenting, men tog tag i mina underarmar. I samma stund fick jag en känsla av att Jesus förmedlade ordet ”Äntligen!”. Det är jag övertygad om och jag kände en sådan frid.
– Nästa morgon vaknade jag tidigt och gick ut i naturen. Då kände jag samma frid som när jag såg Jesus. Det var en frid som jag aldrig hade känt i hela mitt liv förrän då. Sedan jag blev kristen har jag en klippa att stå på vad som än händer. Innan var jag mer som ett löv som blåste än hit, än dit. Jag var van vid att ha ångest på den tiden.

En bättre läkare
Folk märkte en tydlig förändring hos Olof. Till och med hans patienter såg att något hade skett i honom, berättar han.
– Jag har blivit en bättre doktor. Sedan jag blev kristen har jag större medkänsla . Det viktiga för mig som läkare är numera hur jag bemöter mina patienter, menar Olof. De känner att jag förstår dem och kontakten oss emellan är mycket bättre nu.
I dag har Olof varit kristen i ungefär femton år. Han träffade sin nuvarande fru under Alphakursen.
– Vi lärde så småningom känna varandra i en hemgrupp efter att kursen var klar. Det är mig en gåta eftersom jag hade lovat mig själv att aldrig gå in i en relation igen, säger han och skrattar.
– Jag tror det var Gud som förde oss samman och Han hade ett uppdrag för oss två. Vi har lett äktenskapskurser enligt ett amerikanskt koncept som heter ”marriage restoration” tillsammans i vår församling, dåvarande Elimförsamlingen i Stockholm som nu heter Folkungakyrkan.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.