Antons cancer försvann – med Guds och läkarnas hjälp

1980

Anton Ekman hade precis tagit studenten, och livet skulle börja på allvar. Då kom dråpslaget – han hade fått cancer. Idag är han frisk, med både Guds och läkarnas hjälp. Bland annat har Gud sett till han fått ett par helt nya lungor.

Anton Ekman är 20 år. Han bor tillsammans med sin familj i Floby utanför Falköping. För tre, fyra år sedan fick Antons lillasyster ett möte med Jesus.
– Jag såg hur det lyste om henne och kände att jag ville ha det som hon hade. Jag följde med till kyrkan och bestämde mig för att jag ville lämna mitt gamla liv och leva för Jesus. Lite senare kom även mamma och pappa med i kyrkan. Och nu är det Jesus som är vårt liv.
Anton valde att stå upp för Jesus i skolan.
– Jesus förvandlade mig som person. Jag brukade vara fräck i munnen, men nu var jag plötsligt annorlunda och jag sa nej till allt som var fel. Jag ville helt enkelt inte göra det som jag visste var fel.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Hemskickad med Ipren
Så kom studenten. Anton fick jobb och hade planer på bibelskola eller jobb i församling. Men istället blev han dålig.
– Det började med att jag blev så trött. Jag fick också ont i testikeln, och den svullnade. Först tänkte jag att det nog går över, men när smärtan bara blev värre skickade mamma mig till vårdcentralen.
Läkaren trodde inte att det var allvarligt och skickade hem Anton med några Ipren-tabletter.
Vid nyåret 2012-2013 hade Anton haft ont i tre månader och testikeln hade svullnat så att den var stor som ett ägg.
– Då skickade läkaren mig till en ordentlig undersökning. Den visade att jag hade en cancertumör i testikeln. Eftersom jag gått så länge med cancern var det akut, och det blev operation redan nästa dag.

Tappade hoppet
Det visade sig att cancern spridit sig till lymfan och det fanns också en tumör kring högra njuren.
– Allt gick så fort, och det kändes overkligt. Först beskedet, sedan operationen och några dagar senare fick jag börja med cellgifter.
Cancermarkörerna, som visade hur mycket cancer som fanns i kroppen, skulle ligga under 10. Men Antons markörer låg över 2000. Det behandlades med cellgifter.
– Jag mådde så dåligt och håret försvann. Efter tredje behandlingen, som skulle vara den sista, hade cancermarkörerna inte gått ner så mycket som läkarna ville. Det blev utökad behandling och ännu starkare gifter.
– Då kände jag att nu är det kört. Jag tappade allt hopp, och var väldigt nere och ledsen. Jag tappade inte tron, men jag förstod inte varför Gud inte svarade. Vi bad ju så mycket.

Fantastisk trygghet
För mitt i krisen blev tron viktigare än någonsin.
– Tron var en fantastisk trygghet. Jag visste att om det inte skulle gå, så skulle jag komma till himlen. Jag fattar inte hur jag skulle klarat mig igenom den här tiden, om jag inte haft tron på Jesus.
– Jag kastade mig på Guds löften. Och bönen gav mig kraft att orka igenom. Jag fick sms i rätt tid och telefonsamtal just när jag var ledsen. Ibland märkte jag av effekten av bön, innan jag visste om att någon hade bett för mig. När jag sedan fick ett samtal och fick höra att de bett, så kunde jag inse att det var just då jag hade blivit bättre.

Lungorna förstörda
Anton fick också vara med om att Gud grep in – och gjorde underverk med Antons lungor.
– Efter alla starka cellgifter var mitt immunförsvar nere på noll. Då fick jag hög feber och åkte in akut. Jag hade fått en kraftig infektion och en stark lunginflammation, som bekämpades med olika sorters antibiotika.
Röntgen visade att lungorna tagit skada.
– När läkaren såg plåtarna blev hon rädd och orolig. Hon såg att lungorna var förstörda, kvaddade. Så fula och förstörda av cellgifter och lunginflammation. Läkaren sa att hon inte var så orolig för cancern, den kunde de bota, men att det var värre med lungorna.
Antons familj berättade om problemen för alla de kände och en bönekedja drog igång.

”Helt nya lungor”
En dryg vecka senare tog läkarna nya prover. Och nu såg det helt annorlunda ut.
– När överläkaren på Sahlgrenska såg de nya bilderna blev hon chockad. Hon sa att det såg ut som om jag fått helt nya lungor. De var inte lagade och fixade, utan helt nya. Hon sa: ”Jag har aldrig sett ett par så friska, fräscha lungor hos en vuxen människa. Sådana lungor ser man bara hos nyfödda barn. Jag vet att du tror på Gud och det är precis som om någon högre makt har gett dig nya lungor.”
Under veckan mellan provtagningarna fick Anton ingen behandling som skulle kunna påverka lungfunktionen.
– Jag mådde också dåligt, rent kroppsligt. Så hur skulle lungorna ha kunnat läka naturligt?

Markörer sjönk efter förbön
Ett annat Gudsingripande handlade om cancermarkörerna. Cellgifterna fick ner värdet till 16, men där var det stopp.
– Läkarna sa att det var okej eftersom de inte hade något friskt värde på mig att jämföra med. Men jag tyckte inte det var okej, för det fanns en risk att värdet skulle gå upp igen. Så jag sms:ade ut till alla och sa att nu ber vi för markörerna.
Efter en vecka – då Anton inte fått någon som helst medicinsk behandling, bara förbön – tog läkarna nya prover.
– Jag var rejält nervös innan jag fick svaret. Men så ringde överläkaren och berättade att markörerna låg på 8,6. Gud hade gripit in – och tagit ner markörerna.

En våg av frid
Men ett orosmoment fanns kvar – tumören runt njuren.
– Den var åtta centimeter bred och hade vuxit sig runt njuren. Läkarna skulle göra en bukoperation för att få bort tumören, men det krävdes en specialkirurg. Han berättade att det var en svår operation och att jag inte kunde räkna med att njuren skulle bli intakt. Jag måste räkna med att den kunde stryka med.
– Jag sms:ade ut igen, och mina vänner bad. På kvällen innan operationen fick jag en våg av fullständig frid över mig. Jag har aldrig upplevt något sådant tidigare. All ångest och oro försvann. Jag fick Guds lugnande tabletter.
När Anton vaknade upp efter operationen fick han beskedet att allt hade gått fantastiskt bra. Hela tumören var borta, och njuren hade inte tagit stryk alls!
Det dröjer fem år innan Anton blir slutgiltigt friskförklarad, men frisk och kry är han redan.
– Det kan jag tacka både Gud och läkarna för. Det inte läkarna gjorde, det har Gud gjort. Jag har fått lära mig att kasta mig på hans löften och stå på hans ord. För tron på Gud håller – till och med i en sådan här kris.

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.