Anita blev helad vid bakbordet

1867

Då och då läser vi om att människor blivit helade i kristna möten och kampanjer. Men Gud helar på många sätt. För Anita Evensen försvann glutenallergin hon besvärats av i många år, mitt i bullbaket.

Anita Evensen är en trygg norrlänning från Vilhelmina och ingen vän av stora yviga ord eller gester. Hon är bara den hon är, trygg i sig själv och med djupa rötter i en kristen tro, stadig som urberget.
I hemmet i fjällbygden där hon växte upp hölls söndagsskola, så tron fick Anita så att säga med modersmjölken. Samma barnsliga tro har livet igenom varit lika självklar som livet självt för Anita.
– Ja, min tro har jag aldrig haft något behov av att ifrågasätta. Jag brukar säga som aposteln Petrus att till vem skulle jag gå, om jag inte hade Jesus med mig i mitt liv? Han har alltid varit tryggheten för mig och har lett mig i både stort och smått.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Annons blev äktenskap
Livet tog en dramatisk vändning för Anita, när hon var mitt uppe i det. Anita svarade på en kontaktannons i en kristen tidning, vilket ledde till en fullständigt ny tillvaro. Efter en tid blev det äktenskap med den norske evangelisten och missionspionjären Per-Arne Evensen.
Per-Arne visade sig ha en passion att göra pionjärsatsningar för Guds rike och öppna för mer förblivande insatser. Genom sina banbrytande insatser har Per-Arne skapat öppningar för att nå in med tro, hopp och livsförvandling i Indien, Ryssland och Nordkorea. Trots att detta varit förenat med många dramatiska strapatser har Anita hämtat styrka i sin tro.

Aldrig varit orolig
– Jag har egentligen aldrig varit orolig, fast jag visste att Per-Arne ibland mötte tuffa utmaningar på sina resor. I början av vårt äktenskap minns jag hur min svärmor slog näven i bordet och undrade om jag inte brydde mig ett dugg om min man, utan bara lät honom ge sig iväg på sina många resor.
– En kort stund blev jag fundersam och tänkte: Är det verkligen så att jag bara struntar i honom? Men då kände jag hur Guds frid kom över mig igen. Jag kunde tryggt överlämna Per-Arne till Herren och upplevde som om Guds armar omslöt Per-Arne.

Helad mitt i bakningen
Anita är nöjd med rollfördelningen i deras äktenskap, som innebär att Per-Arne står för offentligheten, medan hon själv trivs bäst med att hålla sig i bakgrunden. Därför var det på något sätt logiskt att hennes helande kom på ett odramatiskt sätt, mitt i vardagen.
– Ja, det var i slutet av augusti förra året och jag höll på att baka hemma i köket. Då började det plötsligt snurra runt i skallen. Jag blev lite överraskad, men inte rädd. Helt utan att jag hann fundera över det kände jag bara en klar förvissning inom mig att nu är jag helad. Det var som om Herren kopplat om i hjärnkontoret på mig och befriat mig från glutenallergin.

Överraskning från Gud
Anita som alltid varit en förnöjsam person hade egentligen lärt sig att leva med sin allergi. Hon var ju frisk i övrigt och tacksam för att hon kunde äta så mycket annat utan bekymmer. Genom att följa en bestämd diet lärde hon sig att undvika det hon inte tålde och hade inte ens bett specifikt om att bli befriad från sina besvär.
– Nej, det kom som en överraskning från Gud. Han tyckte väl att jag besvärats länge nog av allergin vid det laget och ville välsigna mig. Inte vet jag varför det snurrade runt i skallen, men kanske Gud gjorde en omkoppling som gjorde att kroppen nu kan hantera gluten igen.
– Så snart jag förstod att jag blivit helad ville jag testa om det höll och smakade på en av mina nybakade kakor. När ingenting hände tog jag en till och sedan dess har jag kunnat äta vad som helst.

Kan inte förklaras medicinskt
Anita tillägger att hon varit hos doktorn och undersökt sig och att hon har papper på att hon är fullt frisk. Eftersom det inte finns något naturligt botemedel mot glutenallergi, så kan inte Anitas helande förklaras på medicinsk väg. Något oförklarligt har hänt. För Anita är förklaringen självklar – Gud har gjort ett under!
– Ibland är vi så inriktade på att få se stora dramatiska helandeunder att vi inte ser de under som Gud gör i vardagen. Jag tror det händer mycket mer än vi är medvetna om. Det gäller bara att ha ögonen öppna för att Gud kommer och överraskar oss.
Anita Evensen har all anledning att stämma in i en på senaste tiden väl använd reklamslogan: ”Plötsligt händer det”!

Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.