Andy fann Gud igen genom Metalbibeln

2938

Hårdrockaren och lastbilschauffören Andy Nordlander var trött på det kyrkliga livet och kände enbart besvikelse på grund av olika motgångar han mött. Han bestämde sig för att lämna allt kristet bakom sig. Men en Metalbibel som han fick på Sweden Rock Festival kom att på ett övernaturligt sätt leda honom i kontakt med Gud igen.
Andy Nordlander växte upp i ett kristet hem och kom ganska tidigt i livet att upptäcka hårdrocken som han genast fastnade för.
– Jag hade en jättebra uppväxt. Men som förälder kan man inte säga till sitt tonårsbarn att inte lyssna på en viss typ av musik för att det är syndigt. Det blir motsatt effekt direkt, säger Andy Nordlander till Inblick.
Sedan dess har Andy kallat sig hårdrockare. Föräldrarnas förbud ledde till en upptäcktsresa rakt in i den förbjudna musiken som han kom att älska från första stund.

”Ärlighet och raka rör”
– Hårdrock för mig är ärlighet och raka rör. Det är inga krusiduller utan okonstlat och inte tillkrånglat. Musiken är som en ärlig bekännelse, berättar Andy som ofta och gärna besöker metalfestivaler där han träffar och umgås med likasinnade personer av samma skrot och korn.
– Det är jätteroligt att komma till Sweden Rock Festival och möta
25 000 andra personer som är klädda på exakt samma sätt som jag själv brukar se ut, med skinnbyxor, hårdrockströja, keps med metalmotiv och skinnjacka. Människorna på dessa festivaler har samma intresse som jag själv har. Alla storslagna konserter man bjuds på där är inte heller helt fel, säger Andy.
– Dessutom är det så lugnt och skönt på metalfestivaler. Inga slagsmål och ingen fylla. Det är semester för mig, fortsätter Andy som för övrigt själv är trummis i ett metalband.
Efter att ha upplevt en rad jobbiga motgångar i sitt liv började Andy glida allt längre bort från Gud och till sist hade han bestämt sig för att det fick vara nog. Han beslutade sig för att lämna allt kristet bakom sig. Men Gud hade inga planer på att lämna honom.
Det var på nyss nämnda metalfestival som Andys intresse för hårdrock och hans alltmer falnande gudstro kom att innebära en radikal, dramatisk och övernaturlig vändning för honom.
– Jag besökte som vanligt Sweden Rock Festival 2005. En av dagarna där nere gick jag omkring på knalleområdet för att leta efter skivor att köpa. Helt plötsligt fick jag syn på ett stånd där det stod en lång kille. På en skylt vid ståndet stod det ”Varsågod och ta en Metalbibel.”
– Även om jag hade bestämt mig för att inte leva som kristen längre så hade jag ändå hört talas om den där Metalbibeln, som var ganska ny när detta hände. Någonstans inom mig fanns väl tron på Gud kvar och det hände fortfarande att jag ibland besökte någon gudstjänst då och då.
– Killen som stod i ståndet spände ögonen i mig samtidigt som han räckte fram en Metalbibel åt mig och sade bestämt: ”Den här ska du ha. Punkt slut.”
– Jaha, svarade jag. Vad ska jag med den till?
– Du ska ha den bara. Ta med den hem, svarade killen.
Andy lydde och tog emot den lilla bibeln som sedan hamnade i ett hörn hemma hos honom. Den låg där helt orörd och samlade damm i nästan två år utan att han ens brydde sig om att bläddra i den. Andy har jobbat som lastbilschaufför i hela sitt vuxna liv. Någon gång på våren 2007 stod han parkerad med sin lastbil i en parkeringsficka på gränsen mellan Halland och Skåne.

- Erbjudande från Jesus.se! -

”Ta fram din Metalbibel!”
– Jag mådde jättedåligt vid den här tidpunkten och funderade väldigt mycket över det liv jag levde. Jag var trött på alltihop. Men när jag satt där, helt ensam i förarhytten på lastbilen, så hörde jag helt plötsligt en röst som talade till mig.
– Ta fram din Metalbibel och läs!
– Min första tanke, när jag hörde rösten, var att jag inte hade någon Metalbibel med mig i lastbilen. Då hörde jag den där rösten igen.
– Ta fram din Metalbibel och läs!
Andy började se sig om i förarhytten och fann till sin enorma förvåning att det faktiskt låg en Metalbibel i ett fack ovanför förarstolen.
– Än i denna dag så är det en fullständig gåta hur den hade kunnat hamna där. Jag vet att jag inte hade lagt in någon bibel i lastbilen. Antingen hade någon annan lagt den där eller så var det Gud själv som på något sätt hade sitt finger med i spelet. Den låg där i alla fall.
Den minst sagt överraskade lastbilschauffören tog den lilla Bibeln i sina händer och slog upp den på måfå. För den som till äventyrs inte känner till Metalbibeln så består den av Nya Testamentet plus ett ganska stort antal vittnesbörd från kända kristna hårdrockare som berättar om vad Gud och Bibeln betyder i deras liv. Metalbibeln har hittills kommit ut i 200 000 exemplar och har tryckts på tio olika språk.
– När jag slog upp Bibeln så landade jag mitt i ett vittnesbörd med Tommy Aldridge som är trummis i Whitesnake som är ett av mina favoritband, berättar Andy.
Han läste med stigande intresse vad den kristna tron betyder för en av världens mest kända trumslagare inom hårdrocken. Det var speciellt första stycket i Tommy Aldridges vittnesbörd som grep tag i Andy.
”Alla som känner Honom vet vad jag menar. Han tog hand om mig även när jag vände Honom ryggen. Han fanns där när jag var Hans motståndare. Vilken slags kärlek är det som är villig att byta ut himlens tron mot platsen på ett kors? Det är den kärlek som ord inte kan uttrycka.”
Orden i vittnesbördet slog rakt in i Andys hjärta med full kraft.
– Det var klockrent. Jag kände att om Gud kunde tala på det här sättet till mig så kan han göra det till många andra också. Jag var alldeles överväldigad. Det var en riktig väckarklocka för mig, berättar Andy.
– Jag hade ingen aning om att Tommy Aldridge, som alltid varit en stor förebild för mig som trummis, var frälst. När jag sedan fortsatte att bläddra i Metalbibeln så upptäckte jag ett annat vittnesbörd med en annan av mina favorittrummisar, Nicko McBrain i Iron Maiden. Han var alltså också frälst. Det var ju hur stort som helst.
Metal Sanctuary
Ett nytt kapitel hade inletts i Andys liv. Något senare fick han vara med om att starta Metal Sanctuary som är ett nätverk för kristna hårdrockare.
– En av killarna som var med när vi drog igång det hela hette Johannes Jonsson. När jag träffade honom inför uppstarten av Metal Sanctuary så hajade jag till. Det var ju samma kille som jag fick den där Metalbibeln av på Sweden Rock Festival några år tidigare.
Andy brinner för att nå hårdrockarna med budskapet om Jesus.
– Det går alldeles utmärkt att vara kristen och lyssna på hårdrock. Om du som läser detta ännu inte är troende så skulle jag vilja uppmana dig att leta reda på en Metalbibel och läsa vad som står där, speciellt vittnesbörden. Har du ingen egen Metalbibel så är det bara att surfa in på metalbibel.nu så får du en sådan, avslutar Andy Nordlander.

Göran Jacobson

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.