Allt handlar om andra

1741

I början av januari packade Sisela Pettersson, 19 år, sin väska och åkte till Los Angeles. Där tjänar hon staden på flera olika sätt genom Dream Center, samtidigt som hon lär sig om Bibeln. – Jag har förstått att det inte handlar om mig, utan att leva sitt liv för andra, säger hon.

Sisela Pettersson lämnade Vetlanda i början av året för att i sju månader gå en bibelskola på andra sidan jorden. Bibelskolan är på Dream Center som ligger i centrala Los Angles. Det är en organisation som hittar och uppfyller behov för över 80 000 människor varje månad. Deras motto är ”hitta ett behov och fyll det, hitta det trasiga och laga det”. Det innebär allt från att dela ut mat, ge boende till familjer i nöd och städa kvarter.
Sisela hade hört om Dream Center från vänner och genom kyrkan, men hon visste inte så jättemycket om skolan innan hon kom hit.
– Det är riktigt häftigt att få ta del av deras arbete. Man kan prata om Dream Center och allting som händer här, men du förstår det inte fullt ut förrän du är här, säger Sisela.
Veckoschemat för skolan ser ut på det sättet att på förmiddagarna är det bön, bibelvärderingar och bokstudium. På eftermiddagarna får eleverna välja olika inriktningar inom kyrkans olika arbeten. Det kan vara allt från att åka med en ”foodtruck” och dela ut mat till hemlösa till att hjälpa till i den lokala kyrkan.
Sisela valde att hjälpa till i barnkyrkan. Under de olika veckodagarna åker de ut till olika områden i Los Angeles, där de har Kids Jam. Jam står för Jesus And Me. De leker med barnen, berättar bibelberättelser och bjuder in dem till kyrkan. För många av barnen är det enda chansen att höra om Jesus och de kommer varje vecka till Kids Jam.
– Man känner att det är en viktig del av deras liv, säger Sisela.
På gudstjänsterna i kyrkan får hon även undervisa barnen, vilket var första gången för Sisela.
– Det var väldigt nervöst, men kul! Det var lite svårare med tanke på språket, men man blir ju bättre och bättre, säger hon.

- Erbjudande från Jesus.se! -

 

Fem månader kvar
Sisela har varit på skolan i två månader nu och hon är nöjd med valet att åka hit.
– Jag har lärt mig att det inte handlar om mig själv. Allt handlar om att leva sitt liv för att hjälpa andra, säger Sisela.
Hon beskriver att hennes tro har blivit starkare och att hon har lärt sig vikten av att sprida buskapet om Jesus.
– Det är så viktigt! Det jag tror på har jag verkligen fått sätta i handling här.
Hon har fem månader kvar i Los Angeles och förväntningarna är högre nu än när hon kom dit.
– Jag vill att min tro ska växa ännu mer så klart och jag vill få ett ännu större hjärta för andra människor, berättar hon.
Hon vill påverka barnens liv och få sätta avtryck som kan få påverka deras liv.
På lördagarna åker hela skolan och flera hundra andra ut till något som kallas ”Adopt A Block”. Då åker man ut till över 200 kvarter runtom Los Angeles för att tjäna och hjälpa till. Där har de Kids Jam, sopar trottoarer och delar ut mat, kläder och leksaker till folket som bor i de olika områdena.
– Detta är väldigt roligt. Jag åker till ett område i centrala Los Angeles där de allra flesta hemlösa bor. Det är en väldigt annorlunda miljö mot vad man är van vid från Sverige och det stinker av droger och smuts. Jag är väldigt glad att få vara en del av att åka ut dit och få välsigna dem på de sätt man kan, berättar Sisela.

”Enda chansen att komma iväg”
Varför hon valde att gå en bibelskola utomlands har flera förklaringar.
– Detta är min chans att få se något nytt och annorlunda, för jag vet att jag vill bo i Sverige resten av mitt liv, berättar hon och fortsätter:
-– Att få åka hit till USA är ju väldigt bra för jag lär mig prata engelska bättre och man får uppleva en ny kultur, vilket är roligt!
Dream Centers bibelskola är väldigt praktisk och det var viktigt för Sisela när hon valde skola.
– Jag ville inte gå en bibelskola där jag mest läste om Bibeln utan att sätta den i handling. Jag ville gå en skola där jag fick utöva det jag lärde mig på flera olika sätt, säger hon.
Hon hade egentligen inte så mycket förväntningar eller uppfattningar innan hon kom dit. Det enda hon visste var det som stod på hemsidan och det hon hörde från två vänner som går där.
– Men jag visste att den var väldigt praktisk och det var det jag ville ha. Det handlar verkligen om att hjälpa andra här och jag vill bara utveckla det mer och mer i mitt liv!

Reste med vänner
Hon åkte till Los Angeles tillsammans med sin syster och två vänner.
– Jag är glad att jag åkte tillsammans med dem, jag vet inte om jag kommit iväg annars. Det är kul att kunna ha detta äventyr tillsammans med dem.
Att skolan hade en klass som startade i januari bidrog också mycket att det blev just denna skolan.
– Jag tog studenten i somras och jobbade sedan på ett konditori ett halvår. Det var kul att få lite paus från skolan och få jobba lite innan det här.

Kristen grund
Hon har gått på kristen grundskola, vilket hon tycker gav en bra grund.
– Det stärkte verkligen min tro, man hade kristna vänner och fick kristna värderingar, berättar hon. Det gav en väldigt bra grund att bygga vidare på.
Hon beskriver att hon alltid var omsluten av kyrkan och skolan, det var som en egen miljö.
När hon sedan började gymnasiet fick hon lämna sin trygghetszon.– Jag tror jag fick en liten chock, eller i alla fall en ny verklighet. När man går på kristen skola och bara haft kristna vänner, så tänker man nästan att det inte finns något annat. Men plötsligt var jag den enda som var kristen och jag fick lära mig hur jag skulle hantera allt, säger Sisela.
I gymnasiet fick hon ta i handling allt hon hade lärt sig i tryggheten, men det ser hon som en bra erfarenhet nu.
– Nu har jag insett att att livet med Jesus är att leva för andra och det vill jag fortsätta med resten av mitt liv, säger en leende Sisela.

Louise Olofsson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.