Robert fick ett nytt liv

v9 - Robert Artikel
Robert är bara 23 år gammal, men har hunnit uppleva en hel del i livet, både positivt och negativt. – Missbruket höll på att knäcka mig, men på Josua Rehab fick jag en relation med Jesus, och nu har jag äntligen fått ett riktigt liv.

För Robert Johansson började problemen tidigt i livet.
– Jag har aldrig fått uppleva att ha en lugn och fin familj. Hemma var det alltid strul, och jag fick se och uppleva våld i hemmet. Mina föräldrar skildes när jag var tio år gammal, och sedan bodde jag ensam med mamma. Jag blev mobbad i skolan och fick byta skola, och så kom jag i kontakt med andra barn från trassliga familjer.
Tio år gammal åkte Robert fast för snatteri första gången. Sedan började han röka vid elva, dricka vid tolv och sniffa vid 13 års ålder.

Inbrott på skolan
– Jag gjorde inbrott på skolan, vandaliserade och levde ligistliv, tyckte väl att det var coolt. Men missbruket berodde framför allt på att jag tyckte synd om mig själv, och såg mig som ett offer.
– Idag kan jag se att beteendet ändå handlade mycket om egna val. Jag var respektlös mot mina föräldrar, och hatade verkligen min pappa. Man får inte Guds välsignelse när man gör så.
Tre gånger försökte Robert ta livet av sig, men han hindrades på olika sätt.

Ett möte med Jesus
En händelse som gjorde starkt intryck på Robert var när han första gången fick möta Jesus.
– Det var strax innan jag fyllde 15 år. Jag gick in i en kyrka, utan att förstå att det var en kyrka. En kille kom fram och hälsade, han var väldigt trevlig. Någonting drog mig dit, och jag kom tillbaka flera gånger.
På ett ungdomsmöte frågade ungdomsledaren om någon ville bli frälst.
– Det ville jag, och jag tog emot Jesus i mitt hjärta, men jag gjorde inte upp med min synd. Jag skämdes för allt dumt som jag hade gjort och ville inte bekänna det. Under två års tid gick jag regelbundet till kyrkan, men jag föll tillbaka i alkoholen och till slut lämnade jag kyrkan helt.

17 år gammal greps Robert för misshandel. Han dömdes till ett års sluten ungdomsvård. Under den tiden kom han i kontakt med droger och fastnade i ännu ett beroende.

Kunde inte ta hand om dottern
2005 fick Robert en dotter.
– Missbruket ledde till att jag inte kunde ta hand om min dotter. Jag klarade inte av att vara själv med henne.
Roberts mamma ställde flera gånger ultimatum, och krävde att Robert skulle sluta med sitt missbruk. Men han kunde inte.
– Jag provade öppenvårdsbehandling, men misslyckades alltid i eftervården. Då föll jag dit igen.
Via en kompis fick Robert höra talas om Josua Rehab. Kompisen berättade att de som gått igenom deras program hade fått ett nytt liv.
– För mig lät det otroligt. Ett liv – jag tyckte inte att jag hade något liv alls.
Robert bodde i Skövde, och soci-altjänsten där hade inte hört talas om Josua Rehab, men de följde med på ett studiebesök, och godkände behandlingen, och den 14 juni 2007 kom Robert till Gamleby.

Släppte vårdnaden
– Det första som hände var något jag absolut inte hade räknat med. Jag fick släppa vårdnaden om min dotter. Mamman ville gå till domstol för att få ensam vårdnad, och jag var inställd på att kämpa emot.
– Men då upplevde jag istället att Gud sa åt mig att släppa vårdnaden. Jag gjorde det, och det ledde till att jag fick en mycket bättre kontakt med mamman, att jag nu får träffa min dotter på frivillig väg, mycket mer än vad jag fick göra innan.
På Josua upplevde Robert ett lugn.
– Jag minns en dag när jag satt nere vid sjön. Det brukade alltid surra av tankar i mitt huvud, men nu var det helt lugnt och tyst, både omkring mig och i mitt inre. Det var fantastiskt.
På Josua Rehab fick Robert bekänna sin synd, och förstå vikten av det. Han fick lära sig att ta ansvar för de fel han gjort, och uppleva Guds förlåtelse.

Relation med Jesus
– Jag fick en relation med Jesus, och det kan man inte få om synden är i vägen.
I november 2008 började Robert med utslussning, och i augusti skrevs han ut på allvar.
– Jag hade inget värdigt liv, men det har jag fått nu. Jag bibelskolans lovsångslinje, och jag har kontakt med min dotter.
Ett tydligt tecken på Roberts förändring är att han nu också har börjat få en relation med sin pappa.

– Jag kände ett sådant hat till min pappa. Under flera års tid träffade jag inte honom, och det gick år mellan tillfällena som jag hörde av mig. Men nu börjar vi få en relation. Jag upplever att jag har fått en pappa på riktigt och att jag älskar honom.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.