Lili-Ann hörde Jesus tala

v.8 Lili-AnnKari Artikel
Vid 29 års ålder var Lili-Ann Karppinen fast i ett destruktivt missbruk och såg ingen utväg. Därför hade hon bestämt sig för att göra slut på sitt liv. Hon satt med kniven i hand, beredd att skära sig djupt i handleden. Men då ställde sig någon i hennes väg.

Hemma hos pastorsparet Kari och Lili-Ann Karppinen är stämningen glad och uppsluppen, när de skojar med varandra. Det är omöjligt att förstå att de för 25 år sedan räknades till ”A-laget”, sargade individer som vi ofta bara passerar utan att se människan bakom.
Missbruket hade så kopplat sitt destruktiva grepp om dem att det inte längre fanns något hopp om en framtid.

– Jag var inte mer än 29 år men för mig fanns det inget mer att leva för, berättar Lili-Ann allvarligt.
– Min man Kari hade gett sig iväg på en stöldturné och jag hade fattat ett oåterkalleligt beslut att göra slut på mitt liv. Jag var less på det liv jag levde med missbruk, ångest, slagsmål, förnedring, smuts och elände. Men när jag höjde kniven för att skära av pulsådern hände något som förändrade hela mitt liv. Den sunkiga, smutsiga, halvdunkla missbrukarlägenheten lyste plötsligt upp av ett mäktigt ljus. I ljuset såg jag konturerna av ett ansikte, en hand sträcktes mot mig och jag hörde en röst som sa: ’Här är jag’ På något sätt visste jag att det var Jesus som kallade på mig!

Under ett sommarläger i sin finlandssvenska hembygd hade Lili-Ann för första gången ett möte Bibelns Jesus, men hon fick ingen uppmuntran hemifrån att gå vidare i sin tro. Det skulle dröja till den dag när hon satt med kniven i handen innan hon mötte honom igen.

Total förvandling
– Jag fylldes av en inre frid, en överjordisk närvaro. Kontrasten till det liv jag då levde var lika drastisk som mellan död och liv. Jag som inte hade gråtit sedan jag var tolv, bara ramlade ihop på golvet och snyftade som ett barn. Det var en stor lättnad jag kände, som om en tung börda lyfts av mig. För första gången på mycket länge kändes det som om det fanns en framtid, en morgondag. Jag letade reda på den vita Bibel jag fått av min farmor och lade den bredvid mig i sängen på den plats där jag de senaste åren alltid haft en spritflaska.

För första gången på åratal fick Lili-Ann en god natts sömn. Spritbegäret var också borta, något som Kari förvånat noterade när han kom hem. Han var tacksam över att han nu fick behålla all sprit för sig själv.
Lili-Ann kände att hon måste försöka berätta vad som hade skett. Problemet var bara hur hon skulle säga det till sin tuffe, råbarkade och temperamentsfulle man. Han kanske skulle tro att hon blivit tokig och se till att hon kom in på psyket.

– Med min mamma som moraliskt stöd satte vi oss ned med Kari, och jag sa att jag hade något viktigt att berätta.
Stämningen var förväntansfull och högtidlig, nästan som i kyrkan.
– Jag var sprickfärdig av iver och berättade allt som hänt den dramatiska kväll jag hade beslutat mig för att ta mitt eget liv. Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig Karis reaktion. Han bara stirrade intensivt på mig och utbrast: ’Men Lili, fattar du inte att du mött Jesus’!

– Hade jag hört rätt? Kari, som alltid var så kaxig och tuff, pratade om Jesus som om det var den mest naturliga sak i världen.
Det visade sig att Kari hade vuxit upp hos troende morföräldrar, för att i tonåren hamna allt djupare i missbruk och kriminalitet. Han rörde sig i kretsar där det var slagsmål och hårda bandage som gällde. Han drog sig inte ens för att blåsa sina förbrytarkumpaner på pengar och därför levde han under tuff press och dödshot.

Pärleporten öppen
Lili-Ann fick höra att pingstvännerna hade ett rehabiliteringsarbete bland missbrukare, på Nalen i Stockholm. Hon tjatade på Kari att han skulle följa med henne dit. Kari hade sina fördomar mot pingstvänner men för att få slut på hennes tjat följde han ändå med

– När vi kom in sjöng sångarna Han har öppnat pärleporten, min favoritsång från ungdomslägret. Det kändes som om jag kommit hem och jag storgrät av glädje.
I mötet vittnade en tidigare missbrukare om sin frälsningsupplevelse. Kari hade mött mannen flera gånger i missbrukarkretsarna, nu var han välvårdad och välklädd och strålade som av ett inre ljus.
– Jag fick en sådan nöd över mina synder och började snyfta häftigt. Jag kan inte minnas när jag hade gråtit sist, men nu rann både tårar och snor för fullt. Som genom ett under fick vi komma till ett behandlingshem fast det egentligen inte fanns någon plats, säger Kari.

Tuff process blev trygghet
På Venngarn började en lång process av inre och yttre helande.
Kari & Lili-Ann talar nästan i munnen på varandra när de ska beskriva hur hela deras liv förändrades. Livsgnistan och lusten att leva kom tillbaka.
De berättar många dråpliga episoder om hur nära de varit att ge upp. Men alltid hände något som förde dem upp på vägen igen.

Ärligt och osminkat tillstår Lili-Ann att livet inte alltid gått på räls. Det har också varit svåra prövningar och misslyckanden. Men de plågsamma erfarenheterna har hjälpt henne fram till en helt ny förankring i sin relation till Jesus. Idag är hon och Kari pastorspar i församlingen Basunen i Bro, norr om Stockholm. Hon reser också ofta i olika sammanhang, predikar, delar sitt vittnesbörd, ber för människor, stöttar och uppmuntrar.

– Idag kan jag ändå känna tacksamhet för den tuffa tid jag gick igenom då mycket av det yttre skalades av. Nu har jag inte längre min identitet i mitt gamla liv som en före detta missbrukare, inte heller i någon organisation eller samfund, utan i Jesus Kristus själv. Det ger en trygghet och styrka som bär mig under alla prövningar och motgångar.

Till våren kommer boken ”Här är jag” ut, en bok om Kari och Lili-Anns liv.


Text & Foto: Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.