Rosa hörde Gud tala

Rosa640
För femtio år sedan lovade Rosa att följa Jesus. Det blev starten för ett spännande liv med många övernaturliga upplevelser, som att höra Guds röst, uppleva hans närvaro och sjunga himmelsk sång.

Det är svårt att tro det, men Rosa Johansson i Kungsbacka har fyllt 92 år. Det hindrar henne inte från att vara förebedjare på Alphakurserna och en aktiv gudstjänstbesökare.
– Jag är inte uppvuxen i ett kristet hem, och visste inte vad bön ville säga förrän jag började i skolan. Konfirmationen var väldigt lärorik, och jag fick en tro på Gud, men ändå brydde jag mig inte så mycket om min tro. Jag gifte mig, fick två barn och gick till kyrkan då och då, men var inte aktivt kristen.

En röst i kyrkan
En söndag 1958 ändrades allt.
– Det var en oktobersöndag, och jag satt i bänkraden. Plötsligt fick jag höra en röst som sa ”Nu ska du följa mig”. Det fanns ingen där, men jag hörde rösten så tydligt. Jag svarade ja, men undrade hur det skulle gå till, och då sa rösten ”Jag ska hjälpa dig”.
Den söndagen hörde Rosa inte mycket av predikan. Hon var helt uppfylld av sin upplevelse – ett Gudsmöte som kom att förändra hela hennes liv.
Rosa blev en flitig gudstjänstbesökare, men engagerade sig också som söndagsskollärare.
– Vi hade massvis av barn i söndagsskolan, varje vecka kom 150 barn som vi delade in i olika grupper.
Rosa hade också andra barngrupper som miniorer och juniorer, flera grupper varje vecka.
Men att aktivt engagera sig i kyrkan var inte lätt.
– Min man stöttade mig, men jag hade flera vänner som inte var kristna, och som inte kunde förstå hur jag kunde lägga ner så mycket tid på kyrkan. De trodde att jag hade blivit konstig, och ibland var det riktigt jobbigt. Men Gud gav mig så mycket, jag har fått en rad upplevelser för att kunna klara detta.
Rosa bläddrar i ett litet block där hon skrivit upp datum och händelser i livet. Och så berättar hon, den ena berättelsen efter den andra:
– En kväll, inte så långt efter tilltalet i kyrkan, var vår familj hembjuden till en vän som skaffat TV. Vi skulle titta på en match, men det blev inget TV-program för mig. Istället upplevde jag att Gud stod bredvid mig. Jag varken såg eller hörde något, men det var en närvaro som var så tydlig, så påtaglig.

Himmelsk lovsång
En upplevelse kom från ett besök i en kyrka utanför Halmstad.
– Vi besökte några vänner som inte var kristna, och på natten innan låg jag vaken och funderade över hur jag skulle kunna ta mig till kyrkan, för jag ville så gärna gå dit. Jag kom dit, och när prästen läste välsignelsen upplevde jag en gestalt som stod bakom mig, och som sträckte ut sina händer omkring alla som satt i kyrkan. Jag kände hans armar som omslöt oss alla.
Vid ett annat tillfälle hade Rosa och några andra från församlingen åkt till en samling på Åh Stiftsgård.
– Det var fredag kväll, och vi stod upp och sjöng lovsånger tillsammans. Jag har aldrig kunnat sjunga bra, men då hörde jag en röst som var fantastiskt vacker. Jag vände mig om för att se efter vem det var som sjöng så bra, men rösten kom inte från någon av de andra. Till sist insåg jag att det var jag själv som sjöng, men med en helt annan och mycket vackrare röst.
– Jag berättade det för prästen därhemma, och han sa att det var den helige Ande som sjöng i mig. Det har aldrig mer hänt, varken förr eller senare, men jag skulle gärna vilja höra det igen. Och jag hoppas att det är så Gud upplever vår lovsång. Huvudsaken är inte att vi sjunger vackert utan att det vi sjunger är äkta.
En morgon, i sängen, fick Rosa också uppleva tungotalet.
– Det var tidigt på morgonen, och jag hade inte ens kommit upp ur sängen. Plötsligt kom det så konstiga ord ur min mun. Jag började gråta, för jag förstod inte vad som hände. Jag var helt oförberedd. Nu har jag förstått vad det handlar om, och jag använder mitt tungotal ibland när jag ber.

Förebedjare för Alpha
Trots att Rosa är över 90 år är hon fortfarande aktiv i kyrkan. Hon missar nästan aldrig en gudstjänst, och när det är dags för Alpha-kurser är hon alltid med.
– Jag är förebedjare för Alpha. Jag är med deltagarna under måltiden och föredraget, och sedan går jag in i ett annat rum. Där sitter jag och ber för deltagarna under tiden som kursen pågår.
– Ofta får de en annan inställning till mig när de får veta att jag är förebedjare. Och ofta får jag be för deltagarna även hemma.
En gång bad Rosa för en Alpha-deltagare som var svårt sjuk i cancer.
– Jag satt hemma vid köksbordet, och lade mina händer på hans namn på deltagarlistan. Då upplevde jag hur den helige Ande kom, som en duva, och landade på mina händer vid hans namn. Jag är övertygad om att han fick något från Jesus i den stunden, som ledde till att han fick en starkare tro.
Häromåret såg Rosa Jesusfilmen Passion of the Christ.
– Jag tyckte att den var hemskt otäck. Det var inte den bilden jag ville ha av Jesus, och när jag kom hem var jag helt förtvivlad över synen. Men plötsligt upplevde jag att någon kom, och jag kände två armar på mina axlar. Jag blev alldeles varm, och alla hemska bilder från filmen bara försvann.
Senaste Gudsmötet fick Rosa Johansson för några veckor sedan.
– Jag kände mig lite nere, men gick till kyrkan som vanligt. Medan jag satt där kände jag en sådan frid som bara kom över mig. Jag blev så lycklig, och känslan höll i sig under hela gudstjänsten.
När hon summerar sitt liv kan hon se att Gud har hållit det löfte han gav i kyrkan 1958.
– Gud har hjälpt mig och lett mig genom livet, och det är jag så tacksam för.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.