Malin har gulddrömmar

Malin Dalbjer
Malin Dalbjer spelar innebandy på elitnivå, och drömmer om ett VM-guld på hemmaplan i december. Men tryggheten i livet har hon hittat hos Jesus.

Sport har alltid varit en stor del av Malins liv, men att det skulle bli just innebandy var inte självklart.
– Jag har provat många olika sporter. När jag spelade fotboll, så var det några i laget som spelade innebandy på vintern. Under några år spelade jag både fotboll och innebandy, men så insåg jag att innebandyn var roligare, och satsade fullt ut på den.
Malin kommer från Enskede utanför Stockholm, men för fyra år sedan flyttade hon tillsammans med sin man till Falun.
– Jag spelar för IBF Falun, och trivs jättebra, både i klubben, stan och i kyrkan.
IBF Falun ligger i damernas elitserie, och förra året gick laget till SM-final i Globen.
– Vi förlorade, men det var ändå det största jag varit med om idrottsmässigt. Innebandy blir en annan sport när det sitter närmare 10 000 personer på läktarna.

De senaste två åren har Malin också spelat i damlandslaget.
I december är det VM i Västerås. Det ska bli jätteroligt. Mitt stora mål i min idrottskarriär är att vara med och ta ett svenskt VM-guld.
Men Malin har också helt andra mål i livet.
– Jag vill betyda något för Jesus där jag är.
Det innebär både på innebandyplanen och på Öhrlings revisionsbyrå där hon arbetar till vardags.
– Innebandy är en väldigt stor sport i Sverige, det finns massvis av utövare. Men det finns inte mycket pengar i sporten. Det finns nog ingen kvinnlig innebandyspelare som kan leva på sin sport.

Trygghet i livet
Malin växte upp i en kristen familj, och gick som barn i Korskyrkans olika barn- och ungdomsgrupper.
– Det är min tur och lycka att jag har fått växa upp i ett sådant hem. Jag kommer ihåg när jag var tio år gammal och berättade för mamma att jag ville döpa mig. Det var ett medvetet beslut om att följa Jesus. När jag ser tillbaka kan jag tycka att jag var väldigt ung, men tron har hållit genom åren.
För Malin har tron varit den stora tryggheten i livet.
– När mycket runt omkring mig förändras, när mina föräldrar skildes, då fanns det något som stod fast, och det var tron. Idag är jag mer trygg i min tro än någonsin, och jag står stadigt i min tro på Jesus.

För Malin har det varit en självklarhet att berätta om sin tro för lagkamraterna.
– Alla vet att jag är kristen. Jag har inte hyssjat med det, utan sagt att det här står jag för och det här är verkligheten för mig. Och alla har accepterat min tro.
I ett lag kommer man varandra nära.
– Det blir många samtal när vi åker till och från matcher, och vi kommer varandra in på livet. Ibland får jag frågor om min tro, och då märker jag att många runt omkring lyssnar lite extra. Det känns väldigt kul och utmanande. Människor är nyfikna på den kristna tron. De flesta tror på något, men de vet inte riktigt på vad.
En gång gjorde en innebandytidning ett reportage om Malin, där hon bland annat berättade om sin tro.
– Efter det fick jag många frågor, inte minst från tjejerna i landslaget. Någon sa till och med att hon inte visste att det fanns kristna människor idag.

Mannen mötte Gud
Ett av de största tillfällena i livet var när Malins man Kimmy blev kristen.
– Jag har alltid sagt att jag ville hitta en man med samma syn på livet som jag. Det blev inte så. Men Kimmy följde med till kyrkan, och en gång när jag sjöng lovsång gick han fram för förbön, och fick ett starkt möte med Jesus. Det var så underbart, och det gav stort eko i innebandyvärlden. Kimmy är tränare och många känner honom. Han har fått många samtal om sin tro, och jag tror att vår kristna tro kan få spela roll för många människor i vår närhet.

Det finns människor som ifrågasätter om kristna ska satsa fullt ut på idrott. Men Malin Dalbjer har en annan åsikt.
– Gud ger oss gåvor och talanger, och de ska vi utveckla. Det är inte bara gåvor som används inom kyrkans väggar som är viktiga. Vi kristna behövs utanför kyrkan, där människorna finns, och om Gud har lagt ner en talang i en människas liv så ska vi våga använda den. Han har en plan med varje människas liv och vi kan få betyda något för Jesus där vi är.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.