Prisca hittade trygghet hos Gud

Prisca Naesager växte upp i ett kristet hem, men när hon var 13 ville hon ut med kompisarna och festa. Det blev ett liv med alkohol och killar. Men efter att ha hört Gud tala förändrades allt, en förändring som också hjälpte Prisca när hennes mamma dog. 
En kväll när Prisca var 16 var hon som vanligt ute och festade. Plötsligt, när hon står bland sina vänner med en öl i handen, talar Gud till henne. 
– Jag hörde det så tydligt inom mig, det var ingen hörbar röst, men en solklar tanke från ingenstans. Jag förstod direkt att det var Gud. Han sa ”Det finns något mycket bättre för dig. Det är inte så här du ska leva ditt liv”.
Under samma period hörde en ungdomspastor av sig och frågade om hon inte skulle komma till någon kristen samling.
– Jag ville inte lämna mitt liv, jag tyckte det var roligt att festa. Men ungdomspastorn fick med mig till kyrkan en gång.
Prisca började fundera på den röst hon hade hört. 
– Till slut gick det upp för mig vad jag höll på med. Jag tänkte att det jag hört var sant och rätt och att jag verkligen skulle vända om och följa Jesus på hans väg.
 
Att komma till kyrkan var först lite svårt, det var en massa nya människor. Prisca löste det på sitt sätt.
– Jag tog med en okristen kompis. I kyrkan hjälpte de mig att växa i min tro. Sen till slut blev min kompis kristen också.
Prisca ser en skillnad mellan hennes nya och gamla sätt att umgås.
– Att dricka alkohol och festa var ett sätt att glömma allt för en stund och bli någon annan. Men jag blev fjantig och betedde mig illa. I kyrkan kan jag slappna av och ha kul, som man ska. Jag kan vara mig själv.
 
Tungotal
Många av de kristna ungdomarna talade tungotal, något som Prisca kände att hon också ville göra.
– Jag tyckte att de hade kommit närmare Gud. En kväll sa jag till Gud ”Näe, nu vill jag också tala i tungor!”. Sen sa jag ett ord och sen bara babblade jag på. Det var coolt, för jag hade längtat efter att få mer av Gud.
Det finns en föreställning att man måste komma i någon slags trance för att kunna tala i tungor, men så är det inte menar Prisca.
– Nej, det bara kommer naturligt. Man kan börja när man vill. Jag tycker det känns så tryggt att veta att bara Gud förstår vad jag säger.
 
Mamma dog
För några år sedan dog Priscas mamma. Det skakade om ordentligt i hennes liv.
– Jag kände att min identitet försvann. Mamma var min trygghet. På ett sätt var jag glad, för hon mådde så dåligt när hon var sjuk och nu var hon i Himlen. Men en tjej på 20 vill inte bli av med sin mamma, hon vill att mamma ska finnas kvar tills hon är minst 70-80 år.
Många blir arga och anklagar Gud i sådana svåra situationer, men inte Prisca.
– Jag bestämde mig, jag ville inte bli bitter. Visst har jag känt mig ledsen och arg på Gud vissa stunder, men jag tror han tål det.  Jag tänke ”Vem ska jag nu gå till?” Men jag har gått till Gud med allt och jag litar på att han är med mig. Jag har kommit närmare honom.
Människors reaktioner på att en ung tjej har förlorat sin mamma har bitvis varit irriterande.
– Det är lite pinsamt att vara den som alla tycker synd om, och att få en massa uppmärksamhet. Jag ville bara att folk skulle sluta, och vara som vanligt. Sen fick jag höra om någon annan som också hade förlorat en förälder. Det var skönt att inte vara ensam.
 
Jobba med ungdomar
Efter mammans död kändes det naturligt att flytta hemifrån och skapa sig ett eget liv. Prisca började studera till fritidsledare i Lund, en utbildning som fått henne att växa. Idag är hon timanställd på ett fritids och trivs väldigt bra med det.
– En del ungdomar har det jobbigt och jag känner att jag kan ge något positivt till dem. Det känns som att det blivit ännu viktigare idag, speciellt för unga tjejer, att se bra ut. Reklamen som visar snygga och smala tjejer ger unga tjejer ångest. I den åldern var jag en sån tjej som kollade i spegeln på rasterna och sminkade mig.
Prisca vill att den trygghet hon hittat i sin relation med Jesus ska synas. 
– Jag berättar att jag är kristen och sen vet jag att det kommer frågor. Jag vill att de ska få känna att Jesus älskar dem för dem de är. Hans nåd är så stor.

Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.