Chicagogangstern blev pastor

Från gangster i Chicago till internationell förkunnare med förkärlek för Sverige. Livet har verkligen förändrats för Anthony Earl. 
Anthony Earl föddes i Chicago 1956. Mamman, som var 18 år när sonen föddes, hade svårt att ta hand om sin son, som snart kom in i stadens utbredda gängkultur.
– Det var ofta bråk mellan gängen i stan. Tolv år gammal fick jag hålla i en pistol första gången. Det var när polisen ingrep vid ett bråk. De äldre grabbarna i gänget gav pistolen till mig. De tänkte väl att jag skulle slippa att bli visiterad eftersom jag var så ung, berättar Anthony.
Anthony började med droger som 13-åring, först marijuana, sedan kokain och heroin. I skolan sålde han droger till andra elever.
Under flera år var han med i ett gäng som höll på med inbrott, rån, väskryckning och skottlossning. 19 år gammal var han nära att bli skjuten – av en polis.
 
Beskjuten av polis
– Jag var med om att råna ett tvätteri. Men en polis fick syn på oss och jagade ifatt mig. Polisen riktade sin pistol mot mig. Jag sträckte händerna i vädret och tappade min egen pistol. Då slog jag pistolen ur polisens hand, och så sprang jag. Polisen fick tag på sitt vapen igen och sköt flera skott efter mig, men jag hoppade över ett staket och kom undan. Sedan sprang jag raka vägen hem.
 
Nästa dag anmälde Anthony sig för att gå med i den amerikanska marinkåren.
– Jag trodde att det skulle hjälpa mig att förändras. Men det gjorde det inte. Jag fortsatte att sälja droger, jag spelade om pengar och var lånehaj.
Under militärtiden råkade Anthony ut för en bilolycka.
– Det var otäckt! Bilen rullade runt och polisen sa att det var ett mirakel att jag överlevde. Själv har jag inga minnen, men mina medpassagerare berättade att jag hjälpte dem ur bilen och sedan på något sätt tog mig tillbaka till den krossade bilen. På ett mirakulöst sätt klarade jag mig ifrån kraschen med bara ett ärr på ryggen.
När Anthony slutade i det militära smugglade han fyra kilo marijuana med sig tillbaka till Chicago. Och snabbt var han fast i samma liv som tidigare. Tills vändningen kom 1978.
 
Mötte en svart ängel
– Jag höll på att droga när jag hörde en röst som sa Gå till kyrkan. Jag hörde verkligen rösten, men jag såg ingen där, så jag frågade mina kompisar om de hade sagt något om en kyrka. En stund senare hörde jag samma röst med samma budskap igen.
Nästa dag gick Anthony till kyrkan, och det kom att förändra hans liv fullständigt.
– Något hände med mig. Jag började gråta och inse hur mycket fel jag gjort i mitt liv. Jag gick fram, och då kom en man fram till mig. Det var en svart man som inte såg ut som han hörde hemma i kyrkan. Jag är övertygad om att det var en ängel. Han viskade i mitt öra att från den här dagen kommer Gud att förvandla mitt liv.
 
I ett slag förändrades allt.
– Jag lämnade all kriminalitet bakom mig och slutade med droger. Gud hjälpte mig och jag fick inte någon som helst abstinens.
Nästa vecka fick Anthony syn på samma man på bussen. Han följde efter honom och kom till en annan kyrka.
– I samma ögonblick som han kom in i kyrkan så försvann han, och jag förstod att Gud ville leda mig dit.
En tid senare fick Anthony åter höra en röst. Den här gången uppmanades han att gå till högskolan.
– Det var egentligen för sent för att söka studieplats, men jag åkte dit i alla fall och berättade att Gud hade skickat mig dit. Då fick jag börja, och samtidigt som jag gick min utbildning deltog jag i en bibelstudieklass.
 
Bad på svenska
En dag kom han till en baptistkyrka i Ohio. En gammal kvinna kom fram till honom och frågade om han var en predikant. Han nekade, men kvinnan insisterade: Du är en predikant, du vet bara inte om det.
– Då gav jag Gud ett ultimatum. Jag sa att om du verkligen menar att jag är en predikant, låt då pastorn idag, mitt under predikan, peka på mig och ta fram mig till scenen. Och det blev precis så.
1990 startade Anthony Earl en församling. Några år senare kom han för första gången i kontakt med svenskar.
– Jag var på ett ungdomsmöte och bad i tungor.  Efteråt kom det fram några svenskar och berättade att jag bett på svenska. De uppmanade mig att komma till Sverige, och 1996 kom jag till Sverige för första gången.
 
Numera predikar Anthony Earl över hela världen. Men han har en speciell förkärlek för Sverige, dit han kommer flera gånger om året.
Och änglarna har följt honom genom livet.
– Jag har stött på änglar flera gånger, senast när min fru och jag nyligen firade vår bröllopsdag. 
När han är i Sverige brukar han gå bönepromenader och be för staden han besöker.
– Nyligen var det en kvinna som berättade att hon såg ett 40-tal svarta änglar som följde mig där jag gick. Själv såg jag ingenting den gången, men när jag har bett har jag hört Gud säga att han skickar sina änglar till mig – och det gör han verkligen.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.