Jesus förvandlade Aris liv

Ett telefonsamtal i natten räddade livet på Ari. Nu har Jesus förvandlat hela hans liv. 
Det var mycket som gick snett i Ari Memselius liv. Han har romsk bakgrund, och fick känna på utanförskapet redan som barn.
– Jag fick problem i skolan, och blev aldrig riktigt accepterad i samhället. Det fick mig att känna ett slags samhällshat.
Under en tid arbetade han som egen företagare i Stockholm. Då blev det allt vanligare att han gick ut och festade.
– Det är så lätt att hamna i ett missbruk, mycket lättare än många tror. För mig blev allt så fel. Det var inte festandet som var det viktiga, utan alkoholen som jag var ute efter.
 
Under ett år drack Ari så gott som varje dag. Livet kändes meningslöst, och till slut bestämde han sig för att göra slut på det.
– Det var mitt i natten. Jag hade druckit en halv flaska vodka och sex eller sju starköl, så jag var rejält påverkad när jag satte mig i bilen och körde iväg. Jag hade bestämt att jag skulle köra rakt in i fronten på en mötande långtradare. Det skulle garanterat innebära ett snabbt slut, berättar Ari.
 
Räddad av telefonen
Klockan halv tre på natten bestämde Ari att nästa gång han ser en långtradare är det dags. Långt borta såg han strålkastarna från ett mötande fordon. Då ringde mobiltelefonen.
– Jag var så berusad att jag inte klarade att köra och svara samtidigt, så jag körde åt sidan och svarade i telefonen.
Det var Aris mamma som ringde, och hon var mycket upprörd:
– Vad är det du håller på med pojk, för Gud har väckt mig mitt i natten. Vad är det som är så förstört i ditt liv att det inte går att göra något åt? Oavsett hur tungt och trasigt ditt liv är så kan Gud rädda dig. Även om ditt liv är krossat i tusentals bitar så kan Jesus limma ihop dem.
– I samma stund såg jag fordonet passera förbi – det var en långtradare.
Där kunde Aris liv ha slutat. Men det gjorde det inte. Efter samtalet somnade Ari i bilen. 
 
Nästa morgon tankade han bilen för de sista kronorna i plånboken. Han plockade fram mobilen för att ringa en av sina vänner, men plötsligt var namnet borta från telefonlistan.
– Jag hade ringt honom massvis av gånger tidigare. Hans nummer fanns i telefonlistan tidigare och det fanns där senare, men just den gången var namnet borta. Istället visade telefonen gång på gång numret till den kristna sångaren Nenne Lindberg, berättar Ari.
Till slut gav Ari med sig och ringde upp Nenne. Han berättade att han var hemlös och arbetslös, att han sov i bilen och att han inte ville leva längre.
– Nenne erbjöd mig att komma upp till honom. Han hjälpte mig med bostad och arbete, men framför allt bad han för mig, så att jag fick lämna mitt liv till Jesus.
 
Ett förvandlat liv
Det har gått åtta år sedan händelsen, och Aris liv har totalt förvandlats. Samhällshatet är borta och besöken hos psykologen har blivit mycket färre.
– Idag är jag accepterad för den jag är. Jesus har blivit min själavårdare. Jag har fru, barn och ett ordnat liv. Det känns så gott att bli återupprättad.
Nu brinner han för att berätta om Jesus för andra.
– Jag vill ägna min tid åt att berätta om Jesus. Många kristna är så upptagna av sitt eget. Den tid vi skulle ge till Jesus, för att berätta om honom för andra, den ägnar vi framför TV:n, på bion eller genom att bara umgås med människor som redan är kristna.
– Det är viktigt att vi möter de som ännu inte har hittat en tro, ser till att de känner sig välkomna och betydelsefulla. Guds kärlek måste visa sig i kärleken till våra medmänniskor.
 
Ari hjälper ofta till på Nenne Lindbergs kampanjer. Han arbetar med praktiskt bakgrundsarbete, men hamnar ibland också på plattformen för att ge sitt vittnesbörd.
– Jag vill berätta vad Jesus har gjort i mitt liv. Ingen av oss kan laga trasiga människor, men Jesus kan. Jag är ett levande bevis på att Jesus kan förändra människors liv, säger Ari Memselius.

Text & foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.