Missbrukaren Kenta fick ett nytt hem i Pingstkyrkan

Droger och kriminalitet, fängelser och behandlingshem. Kenta Mohlins liv har varit tufft.
- När jag släppte in ljuset, Jesus, ändrades allt. Nu har jag fått ett jättebra liv! 

 Kenta Mohlin tar emot i köket på Pingstkyrkan i Helsingborg. Han bor i en lägenhet ett par trappor upp, men äter frukost i kyrkan för att få sällskap till morgonkaffet. I Pingstkyrkan trivs han och känner sig hemma.
– Det finns så mycket kärlek här i kyrkan. Både till Jesus och till andra människor.

Kärlek var en bristvara när Kenta växte upp i Örebro på 1950-talet.
– Jag var bara elva år gammal när jag började med droger. Först sniffade jag thinner. Sedan blev det mellanöl, hasch och amfetamin. Och så bara fortsatte det, berättar Kenta.
Han drogs mer och mer in i kriminalitet och fick flera fängelsestraff för narkotikabrott.
– Anstalterna var mest förvaring. När jag kom ut gick jag tillbaka till samma liv som innan fängelsestraffet.

Ett par gånger fick Kenta behandling för sitt missbruk. Han lyckades bli fri, och var drogfri i nio respektive sju år.
– 2006 fick jag ett nytt återfall. Det varade i ett år. Sedan åkte jag in i fängelse igen.
Kenta fick vård på ett behandlingshem i Väckelsång. Därefter, i augusti 2008, packade han två väskor och åkte på vinst och förlust till Helsingborg för att leta efter en bostad.

Där ändrades allt. På ett möte med Anonyma Narkomaner fick han träffa pingstpastorn Stig Jirenius som erbjöd honom en bostad i kyrkan.
– Jag hade aldrig varit i kyrkan tidigare, men jag flyttade in. Samma dag startade en Alpha-kurs så jag gick dit. Jag fick en bok som handlade om Jesus, och jag hade tusen frågor.
Tidigare hade Kenta aldrig brytt sig om den kristna tron.
– Jag tvingades att konfirmera mig som ung, men jag tyckte att det var pest. De enda gångerna jag gick till kyrkan var till begravningar och bröllop. Jag trodde att det var konstigt folk som gick dit – men det var det inte!

Vändningen kom när man under Alpha-kursen pratade om Jesus död och uppståndelse, och om hur stenen framför graven hade rullats bort.
– Jag letade förklaringar och tänkte att det måste ha varit vakterna som rullat undan stenen och tagit Jesus. Men plötsligt bara slog det ner i mig som en blixt. Det måste vara Gud! Det här är på riktigt! Samtidigt som jag fattade det, så värmde det i hela kroppen och håret reste sig på armarna. Jag fick världens kick!

Gud flyttade in, och Kenta fick ett nytt liv. Han började läsa Bibeln och fick vänner i kyrkan. Nu är han med på så många samlingar som han hinner. Han har besökt evangelistveckan i Jönköping och vittnat vid Jesusmanifestationen i Stockholm.
– Jag gillar bönemöten. Ena veckan så ber vi för något – och sedan händer det. Nästa vecka får vi tacka för bönesvar.

För Kenta finns det verkligen ett före och ett efter mötet med Jesus.
– Jag har blivit mycket lugnare, inte så rastlös som jag var innan.  Det är något gott som hänt med mig som jag inte visste fanns. Om jag hade vetat detta så hade jag gått hit redan som ung.

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.