Yvonne blev hel på insidan

Yvonne2

Ångest, tablettmissbruk och social fobi. När Yvonne mötte Jesus fick hon uppleva hur Gud helar en trasig insida och visar vägen ut ur missbruk.

Yvonne Neumann kommer ursprungligen från Hälsingland, men har bott större delen av sitt liv i Helsingborg. Hon har alltid varit en sökare, men det dröjde innan hon hittade rätt.
– Jag har alltid haft en Gudslängtan, och varit en andlig sökare. Jag har läst massvis av psykologi för att förstå vad som var fel på mig, varför jag inte mådde bra. Psykologin kan förklara mycket, men när anden är trasig, då räcker inte psykologin till.
Yvonne kom till Pingstkyrkan i Helsingborg första gången 2005. Då var hon väldigt trasig som människa.
– Jag hade social fobi och svår ångest. Idag har jag förstått att trasigheten är så utbredd.
Under en fikastund kom en man fram till Yvonne och började prata.
– När han hörde att jag var en sökare sa han att här i vår kyrka betyder ja ja och nej nej. Det var precis vad jag behövde höra. Jag upptäckte att här finns friska människor som inte bara tänker på sig själva. Här vill jag vara.

Snickrades till rätta
Yvonne började på en Alpha-kurs för att lära sig mer om kristen tro.
– Jag var föraktfull mot en hel del, och det var mycket jag inte förstod. Men jag bad till Jesus och sa: Jag har provat allt och gör vad som helst, bara jag får bli hel på insidan.
Då hände något i Yvonnes liv. Det trasiga på insidan började läka.
– Det var som ett snickeri. Steg för steg snickrades jag tillrätta. Jag förstår fortfarande inte allt. Men det spelar ingen roll, för Jesus är min konung och jag har hittat frid.
En dag fick Yvonne förbön av en kvinna som hon aldrig tidigare träffat.
– Varje gång hon bad för mig kände jag hur ångesten skalades av, det var som en tvångströja som bara löstes upp. Jag blev befriad och ångesten har aldrig kommit tillbaka.
Under 15 år var Yvonne beroende av sömntabletter och alkohol. Och missbruket accelererade.
– Sömntabletterna tog över mitt liv. Jag blev aggressiv och led av ständig abstinens. Jag kunde inte sova själv. Den enda möjligheten var att ta piller och då hamna i någon sorts dvala.
Ofta mixade Yvonne tabletter med alkohol för att få maximal effekt. Medan läkarna rekommenderade fem milligram per natt tog Yvonne 30 till 40 eller upp till 60 milligram sömnmedel per natt.
– När jag vaknade på natten tog jag fler piller. Ibland visste jag inte om jag skulle klara att vakna upp, men jag var så fast i beroendet att jag struntade i vilket.
Yvonne fick ett fruktansvärt humör, och tablettmissbruket spårade ut mer och mer.
– Varje morgon hade jag minnesluckor. Ibland upptäckte jag att jag hade möblerat om hela huset. Ofta såg jag på morgonen att köket var nerkletat. Då hade jag varit uppe på natten och ätit, trots att jag inte varit vid medvetande utan gått som en robot. Några gånger började det brinna när jag lagade mat på natten. Det kunde ha gått riktigt illa.

Bön vid diskbaljan
2006 åkte Yvonne till Övertorneå för att studera. Tiden i det norrländska lugnet fick henne att bottna.
Yvonne brukade be vid diskbaljan, och samtidigt lyssna in vad Gud hade att säga.
– En dag fick jag höra en inre röst, som lugnt och tydligt talade till mig, och som sa att jag skulle sluta med mina sömntabletter. Jag blev helt ställd, och tänkte att jag kan väl inte sluta så där tvärt. Men rösten sa att jag skulle luta mig tryggt mot honom så skulle han ta mig igenom detta.
Tvärt emot vad Yvonne hade tänkt sig så kom hon att må jättebra under den tid som följde. Hon fick ingen abstinens och kände ingen ångest, utan kände sig bara stark.
– Jag kände mig omsluten av Jesus och gick som på moln. Det var en jätteskön känsla.
Men nätterna blev svåra.
– Jag gick och lade mig och låg så länge jag kunde. Sedan gick jag upp och läste Bibeln, och sedan lade jag mig igen. Till sist kom jag in i någon slags slummer eller dvala.
Yvonne upplevde hur Gud hjälpte henne genom den tuffa tiden.
– Jag fick också tag på böcker av den kristna terapeuten Tommy Hellsten. De böckerna blev jätteviktiga för mig.
Efter fyra månader upplevde Yvonne för första gången att hon kunde sova normalt. Efter ytterligare fyra månader vågade hon på allvar lita på sömnen.
Nu har Yvonne varit pillerfri i två och ett halvt år. Hon har också upphört med både rökning och alkohol.
– Jag är inte nykter för att vara präktig. Jag är nykter för att det är så underbart, och för att det inte finns någon anledning att skita ner mig. Jag är så glad att jag lever, att Jesus har hjälpt mig igenom allt detta.

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.