Jesus läkte såren efter övergreppen

Gunilla600

I många år utsattes Gunilla Hagblom av övergrepp av sin egen pappa. I det längsta försökte hon lägga locket på. Men så småningom brast fördämningarna och hela hennes liv rasade ihop. Efter många år av ständigt återkommande behandlingar på mentalsjukhus hittade hon vägen tillbaka till livet.

 

När Gunilla Hagblom berättar om sin uppväxt är det ett skrämmande scenario hon målar upp. Det handlar om kränkningar som man inte önskar att ett barn skulle behöva gå igenom. Från nio års ålder utsattes hon nämligen i åtta års tid för regelbundna sexuella övergrepp av sin biologiske pappa.
– All den smärta det förde med sig behöll jag för mig själv och nämnde inte till någon vad jag varit med om. Men det påverkade förstås både självbild och självkänsla och jag tyckte aldrig jag hade något värde i mig själv. Det var alltid relaterat till andra. Jag upplevde aldrig vad det innebar att bara vara Gunilla.

Men livet löpte ändå på. Hon gick sjuksköterskeutbildning, träffade en mer än 20 år äldre man som hon gifte sig med. Han påminde om Gunillas älskade morfar som hon alltid känt sådan trygghet hos.
– Hela livet har jag burit med mig en barnatro från min morfar. Han brukade återberätta spännande historier från Gamla testamentet i bibeln. Morfars gudsbild var så ljus och den har följt mig genom livet. Den bilden tappade jag aldrig, inte heller min barnsliga tro på Gud. Trots allt det svåra jag utsattes för har Gud alltid funnits med mig hela livet och burit mig genom allt.
 
Såren kom upp till ytan
Gunilla jobbade som skolsköterska och en dag anförtrodde en av eleverna henne att hon utsattes för övergrepp. Då var det som om all den som om all smärta som hon själv bar inom sig bara vällde fram ur hennes undermedvetna. Det var början på många års behandling inom psykvården. När Gunilla tänker tillbaka på de smärtsamma åren kommer tårarna upp i hennes ögon.
 – Jag har alltid behandlats väl inom vården och mina tre barn visade mig så mycket kärlek när livet var tungt. Men på insidan fanns det så mycket av ångest, depression och livsleda. Jag tyckte inte att jag hade något värde alls och försökte även ta mitt liv. All medicin och de behandlingar jag fick gjorde att jag kände mig som ett viljelöst kolli, som inte ens kunde ta hand om mina egna barn.
 
Ett nytt liv
Vändningen kom när ett team från Arken besökte en församling några mil från den plats, där Gunilla då bodde. Hon åkte dit och såg hur människor fick förbön och föll till golvet under Guds kraft.
– De får gärna be för mig, men faller gör jag inte, tänkte jag. Men när jag själv fick förbön försvann jag bara i Guds kärlek och fann att jag också låg där på golvet.

Gunilla åkte till Arkens sommarbibelskola och kände det som om hon äntligen kommit hem. Här kände hon en atmosfär av kärlek och gudsnärvaro som hon längtat efter hela sitt liv. Hon fortsatte på bibelskolans upprättelselinje och har nu gått tre år på bibelskolan. Gunilla utstrålar tacksamhet och stilla glädje och rösten stockar sig när hon berättar.
– Arken är mitt hem nu. Här har jag fått ett helt nytt liv, ett nytt värde. Jesus har tagit allt det gamla och jag har fått nya tankar om mig själv. Nu kan jag både ta emot och ge kärlek och framförallt har jag fått en lust att leva som jag aldrig haft förut. När vi träffades sist sa min dotter: Mamma behöver inte säga så mycket, det räcker med att hon visar upp sig för att man ska se att något har hänt! Jag har också fått jobb 4 timmar/vecka som skolsköterska. För mig som älskar barn och ungdomar är det helt fantastiskt. Efter det jag gått igenom vill jag stå upp för att barn ska få vara barn och utvecklas i den takt de är mogna till.
 
Skulle varit omöjligt
All medicin hon tidigare tog har Gunilla nu trappat ner till ett minimum. Vid det sista återbesöket hos sin läkare på den psykiatriska mottagningen, sa han mycket förvånat: Det här hade vi inte kunnat tro, det skulle egentligen inte vara möjligt. Hur har det här gått till?
– Förut klarade jag aldrig av att vara ensam för då tog alla felaktiga känslor och tankar alltför stor plats. Nu tycker jag det är så skönt att bara umgås med den kärleksfulle Gud, som min morfar berättade om. Han är verklig och bor i mig. Hans kärlek är som havrevällingen som min mamma brukade koka åt mig, mild och skonsam och med alldeles lagom temperatur. Den bara rinner ner i mig. Ibland när jag längtar efter en kram kan jag känna hur hans värme omsluter mig och jag bara försvinner i hans stora, öppna fadersfamn.

Text och Foto: Börje Norlen. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.