För Gud är inget omöjligt

susanne mikael640 low

Parets gemensamma livshistoria
börjar redan 1993, då Micke och Sussie flyttar ihop. Micke var redan då beroende av alkohol. Sussie hade två pojkar sedan tidigare. I och med att Micke nu hade familj minskade han alkoholkonsumtionen från sex dagar i veckan till mellan två och tre dagar i veckan.


– Jag var 23 när vi träffades. Innan dess hade jag levt ett slappt liv egentligen. Jag har jobbat på många olika ställen men aldrig riktigt fullföljt något. Alkoholen har alltid varit min bas, berättar Michael Pettersson.

Samtidigt sökte Susanne efter inre frid genom New age. Hon engagerade sig också fackligt. Deras förhållande var öppet och Susanne och Michael kunde prata om det mesta, men de pratade aldrig om Gud eller religion.
– Jag har varit en sökare sedan tonåren. Jag gick till söndagskolan när jag var barn och fick en bild vem Jesus var. Jag såg Gud som någonting onåbart, säger Susanne Pettersson.
I början av 2003 följer Michael och Susanne med vänner på gospelkväll i Märsta pingstkyrka. Susanne och Michel börjar gå till kyrkan regelbundet, och Michel hoppar på en Alphakurs för att lära sig mer om den kristna tron. Efter kursen börjar de att diskutera Gud tillsammans.

–Jag ville gå fram flera gånger på frälsningsinbjudan, men jag kände mig så smutsig och äcklig att jag inte vågade, berättar Susanne Pettersson.
Paret tar senare emot Gud tillsammans och en vän i församlingen bad med dem till frälsning.
– Dagen efter var det helt fantastiskt. Jag vaknade upp och tänkte ”Är det verkligen sant, jag är ren”. Men det blev tuffa år efter det, säger Susanne Pettersson.
2003 blev Michel helt nykter från alkoholen, men hamnade i en depression och blev sjukskriven fram till 2008.

– Jag gick in i en djup depression. Jag fick äta olika mediciner, antidepressiva och
sömntabletter, som jag blev beroende av , säger Michael Pettersson.
När Michael hamnade i depressionen gled han och Susanne allt längre ifrån varandra.
Det slutade med att de separerade från varandra våren 2005.
– Vi hade mycket vänner från församlingen som stöttade oss under den tiden. Ingen tog någons parti. Det såg så svart ut då, det var inte vi, säger Susanne.

Ett halvår senare blev Michael och Susanne tillsammans igen, och i november 2005 så gifte de sig med varandra, ett bröllop som vänner från församlingen hjälpte till att fixa.
– Ingen trodde att det skulle bli vi igen. Gud kommer när det är som mest omöjligt, säger Michael Pettersson.
2008 kunde Michel komma tillbaka från sjukskrivningen. De skrattar, håller handen och pratar i samklang med varandra under intervjuns gång. Den jobbiga tiden är svårt att se.
– Vi har levt ett rörigt liv. Vi lever fortfarande ett rörigt liv, fast med struktur, säger Michael.
– Tron på Jesus betyder allt. Han ger chansen till ett nytt liv. Det är inte lätt att leva men att vara kristen ger hopp, säger Susanne.

Text och Foto: Sara Bornold. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.