Mazze fann friheten i fängelset

Mazze620

Mats Mazze Bergqvist har levt ett hårt liv. Narkoman i 20 år. Skilsmässor, kriminalitet och ett antal fängelsestraff. Men i fängelset fick han möta Jesus.


Den sjunde januari 1998 sattes Mazze bakom galler för sista gången, då på 14 månader. En dryg månad senare sitter han i sin cell på Borås fängelse med skilsmässopapper i handen. Hans fru orkar inte med honom längre. Allt ser nattsvart ut. Han ser inget slut på det innehållslösa liv han lever.
– Jag visste att när jag kom ut igen skulle hjulet fortsätta att snurra precis som förut med knark och kriminalitet. I min förtvivlan beslutade jag mig för att ta mitt liv genom hängning.

Jesus stoppade självmordet
– Jag reste mig och sträckte ut handen efter en livrem som jag tillverkat. Då plötsligt hörde jag en inre röst som sade till mig att jag skall be till Gud.
– Ord kom ur min mun, fina ord som jag inte själv hade kunnat komma på. Jag bad helt enkelt en fantastiskt vacker bön till Gud om hjälp.
Mazze upplevde där i ensamheten i cellen en ljuvlighet och frid som han aldrig tidigare känt. Han somnar och han vaknar och friden är fortfarande kvar!
– Sen gick jag hela dan och funderade på om jag blivit frälst, säger Mazze.
Dagen efter kommer fängelsepastorn fram till honom med en bok med titeln Frälst, skriven av Peter Ljunggren. Då hade den nytillträdde fängelsepastorn upplevt ett tilltal från Herren att han skulle ge den boken till Mazze.
– Boken beskrev exakt det som jag hade upplevt när jag bad till Gud. Detta blev en fantastisk bekräftelse på Guds existens och på hans omsorg om mig.
– Den frid och tillfredsställelse som knarket aldrig kunnat ge under åren av missbruk, det gav Jesus mig när jag bad en enkel bön!

Kristet behandlingshem
Mazze begärde att få avtjäna halva strafftiden på ett kristet behandlingshem, vilket beviljades. Han hamnade på Matteushemmet i Hjälmseryd i Småland där Åke Trossö nyligen tillträtt som föreståndare.

– Han tog oss med varje vecka till LP-kontakten i Värnamo där Benny Gustavsson ledde arbetet.

När strafftiden var över började Mazze jobba ideellt tillsammans med Benny på LP-kontakten i Värnamo.
– Det var en bra tid för mig. Benny visade mig förtroende, jag mognade i mitt andliga liv och jag fick en ny självkänsla.
Benny var vid den tiden också president i den småländska kristna MC-klubben Happiness. Där väcktes Mazzes MC-intresse.

Tyvärr har Mazze haft några återfall. Men nu har han varit totalt ren i tre år. Det sista återfallet varade i en och en halv vecka.
– Jag hamnade på ett ställe i Mullsjö som polisen hade spaning på. När jag åkte därifrån följde ett par civilbilar efter mig. När jag närmade mig Gislaved slöt två polisbilar upp. Med amfetamin i kroppen började jag ropa till Gud om hjälp. Jag ropade i total förkrosselse. Jag ville ju leva mitt liv med Jesus och jag ville inte bli inlåst igen. Vid rondellen in mot Gislaved prejade en av polisbilarna mig, men jag låtsades som inget och körde av och ställde mig och tanka bilen. Det helt otroliga inträffade att polisbilarna bara försvann. De måste ha fått ett annat akut uppdrag, men för mig blev det ett oerhört stort bönesvar. Jag körde omedelbart till Matteushemmet i Hjälmseryd, där de tog emot mig.
– Jag läste Bibeln och bad till Gud hela dagarna, men jag kände som om himlen var stängd över mig.

Tillbaka till Jesus
På lördagskvällen kom evangelisten Lennart Larsson på besök.

Han sjöng och vittnade och det grep mitt hjärta. Jag bad Lennart gå med mig in i ett bönerum, jag ville ju tillbaks till Jesus. Där böjde vi knä tillsammans och Lennart bad för mig. Där upplevde jag på nytt hur Herren tog hand om mig och förlät mig mina synder. Jag fick en ny kraft och styrka att leva för Jesus.
Mazze är en duktig snickare. Han har byggt och renoverat hus hela sitt liv. Hade också ett eget företag i den branschen, men knarket slog sönder allt. Nu tillverkar han på fritiden vackert snidade uppståndelsekors med belysning. Han har också under en tid jobbat med Eva Spångberg på hennes gård i Nya Hjälmseryd.
– Nu jobbar jag som snickare på deltid, har pension på deltid och tjänar Herren på heltid, säger Mazze med glimten i ögat.
Hans passion är att prata med människor om Jesus. Sedan han köpte MC för ett par år sedan och gick in som medlem i den kristna MC-klubben Holy Riders så älskar han att vara på MC-träffar, dela ut BikerBiblar och tala med människor om Jesus.
Han har också en längtan efter att bli till hjälp för sina olycksbröder och systrar i knarkträsket. Han poängterar vikten av att helt kapitulera och överlämna allt till Herren. För det är i den totala förtröstan och överlåtelsen som friheten och smörjelsen från den Helige Ande finns.
Nu har han hittat sin stora kärlek – Eva – i norra Skåne. Bröllopsklockorna ringer i mitten av augusti. Vigseln sker i trädgården till deras nyinköpta hus i Broby. Självskriven vigselförrättare är Benny Gustavsson.
Eva, som har en egen intressant historia, blev frälst på ett av Holy Riders Smålands årsmöten den 25 april i år. Nu ser de fram emot att tillsammans leva livet med stort L och tjäna Herren.

Text och Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.