Margreth bad för sin man – efter tio år blev han frälst

2014 v20 kristet REPORTA
Kristna grannar fick Margreth Sundin att bli nyfiken på den kristna tron. Efter ett rejält Jesusmöte som vände upp och ner på det mesta i Margreths liv började hon be till Gud att även hennes man skulle dela tron. Det tog tio år, men idag arbetar makarna tillsammans för att hjälpa andra att hitta den tro som de själva har funnit.

Utåt sett såg livet bra ut för Margreth Sundin. Hon gifte sig med sin Conny redan som 18-åring, de fick barn, byggde hus och satsade på sina karriärer.
– Men när barnen var några år gamla började jag fundera. Det måste finnas något mer i livet, något som består över tid. Jag blev en sökare.
Margreth hade kristna grannkvinnor och deras tro intresserade henne.
– En kväll var en av kvinnorna hemma hos mig. När hon skulle gå sa hon: ”Jag känner att du är precis vid dörren, du vill bli frälst.” Då hade jag precis tänkt den tanken.

Mörker och ljus
Kvinnan fick be för Margreth och där började hennes kristna resa. Men vägen var inte spikrak.
– En dag fick jag känna ett sådant mörker. Jag blev rädd och avsade mig Jesus. I samma stund blev det alldeles lugnt. När jag sedan berättade om händelsen för en kristen kollega berättade hon att det finns både en mörk och en ljus kraft.
– Jag förstod att det var det mörka som velat dra i mig, men att jag måste välja Gud. Jag gick upp på mitt rum, böjde knä och överlät mig på nytt till Jesus Då fick jag ett enormt starkt Gudsmöte. Plötsligt bara förstod jag vad allt handlade om, och där blev jag riktigt frälst.
Det blev ett Gudsmöte som vände upp och ner på allt. Margreth upplevde hur Gud talade till henne och undervisade henne.

Syn vid ett rödljus
– Ett tillfälle som jag aldrig glömmer var i bilen, vid ett rödljus. Jag sa till Gud att det här med familjen, det går inte. Jag tänkte på min ursprungsfamilj och att de nog aldrig skulle acceptera mitt ställningstagande. Men då visade Gud mig en bild av några små barn och jag fick höra att det var mina framtida barnbarn. De sa att deras farmor var den första i släkten som blev kristen. Då förstod jag att generationer efter mig skulle präglas av mitt beslut.
Margreth berättade för alla runt omkring om sin nya tro och flera bekanta tog också emot Jesus. Men inte hennes man. Han gillade kristna värderingar och hade inget emot att Margreth blivit kristen, men själv ville han inte ta till sig det.
– Jag läste Barnens bibel för barnen och för mig själv. De fick en barnatro, och tillsammans bestämde vi oss för att be att pappa skulle bli frälst. Gud lät mig också veta att Conny skulle bli frälst, men tills dess var det jag och barnen som var en församling i hemmet.

Bönesvar – efter tio år
Det skulle ta tio år innan Conny slutligen tog emot Jesus.
– Under tiden hade vi flyttat till Sandviken. Jag hade startat ett företag inom modebranschen som gick otroligt bra, och tidningarna skrev om mig som tjejen som hade med Gud i bokföringen.
En dag ringde telefonen.
– Då hörde jag Gud säga: Nu är det Conny. Han har sagt upp sig och nu kommer han att bli frälst. Mycket riktigt var det Conny som berättade att han sagt upp sig för att kunna hjälpa mig i mitt företag.
Samma sommar följde Conny med på en kristen konferens.
– Där sänkte han garden, kände sig inkluderad i gemenskapen – och så kapitulerade han för Jesus.
– Fram till dess hade det fattats en dimension i vårt äktenskap. Vi hade delat själ och kropp, nu fick vi även dela vår ande – vår tro.

Dråpslag och mirakel
De gick bibelskola var sitt år och kände att de skulle jobba tillsammans för att få flera att upptäcka Jesus. Så vid sidan om arbetet i företaget åkte de runt och berättade om Jesus, och ledde äktenskapsskolan Gifta för livet.
Men så kom dråpslaget. Conny drabbades av en kraftig stroke.
– Läkarna kallade det för en ”bautastroke”. De sa att han förmodligen inte skulle överleva, och om han ändå gjorde det skulle han bli ett vårdkolli. Men jag vägrade ta in det. Jag visste att Gud hade en plan för oss.
När Margret fick träffa sin man flög han upp ur sängen – trots att läkarna sagt att han inte skulle kunna resa sig. Han kunde röra både ben och armar och pratade för fullt.
– Gud gav honom full rörlighet direkt, trots att läkarna sagt att han skulle bli ett kolli. Det var ett mirakel! Men samtidigt märkte vi att det var mycket som fattades. När han bad om en tidning höll han den upp och ner, att läsa gick inte alls och när vi frågade var han bodde, så hade han inte koll.

Med Gud som överläkare
Det blev en tid med mycket förbön, fasta och kamp innan alla funktioner var tillbaka.
– Vi hade en otrolig process mot läkarna, som berättade hur det skulle bli – berättelser som vi inte tog till oss. Till sist sa Conny till dem: ”Ni får berätta vad som hänt och hur situationen ser ut nu, men ni får inte säga något om framtiden, för det kan ni inte veta. Jag har en överläkare i Gud.”
– Efter ett halvår var han fullt frisk och då sa till och med läkarna: ”Vi får nog tillskriva det ett mirakel”.
– Under processen lärde vi oss mycket. Det blev till en trosskola, där vi fick sluta titta på omständigheterna och bara titta på Gud.
Makarna lämnade företaget bakom sig och började studera på Missionsskolan i Örebro – som en del av Connys rehabilitering. De upplevde att de hade Skåne på sitt hjärta, och idag leder de en ny församling i Örkelljunga.
– Det har varit en fantastisk resa, vi har upplevt många mirakel och vi känner idag att vi är på den plats där Gud vill ha oss.

Bön mot oväder
Hon berättar om när församlingen skulle byta tak på kyrkan och de svarta molnen tornade upp sig som ett hot mot det öppna taket.
– Vi började be och befalla regnet och ovädret att vika undan i Jesu namn. Ovädret var den sommarens värsta och ställde till med översvämningar och trafikproblem så nära som ett kvarter bort från vår fastighet. Men över kyrkan var himlen fortfarande blå och solen sken. Detta talades det om länge i vår lilla stad.
När Margreth ska summera några av sina lärdomar för livet väljer hon att lyfta fram att Gud är personlig.
– Gud vill tala till oss var och en och leda oss i livet. Men ofta visar han inte hela vägen, utan tar oss en bit i taget och låter oss gensvara i tro innan han för oss vidare.

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.