Sjungande tvillingar vill ära Gud med sin sång

Gladys Consuelo620

Melodifestivaler och gospel har gjort Gladys och Consuelo del Pilar till välkända ansikten. Vad många inte vet är att de skönsjungande tvillingarna numera sjunger för att ära Gud.


Gladys och Consuelo kommer ursprungligen från Ecuador men adopterades till Sverige som sjuåringar.
– Vi bodde i ett barnhem på ett nunnekloster där vi inte behandlades så bra. Att få komma till Sverige var bara positivt, berättar Gladys.
– Det var som att komma till det förlovade landet som flöt av mjölk och honung. Och det passade vi på att utnyttja. Vi var barnhemsungar som inte visste vad ordet skämmas betyder, tillägger Gladys.
Tvillingarna adopterades till en ensamstående kvinna i Örebro som arbetade som diakonissa. Hon hade egentligen planerat att adoptera en pojke från Korea, men fick några timmar på sig att bestämma sig för om hon istället ville ta emot ett syskonpar från Ecuador.
– Så här i efterhand ser jag Guds hand i det hela. Jag är övertygad om att det fanns ett syfte med att vi fick komma just till henne, säger Consuelo.

Sång och musik för hela slanten
På ett halvår lärde sig tvillingarna svenska - men samtidigt glömde de bort sitt hemspråk.
– Tyvärr försvann spanskan helt och idag är turistspanska alldeles för avancerat för mig, säger Gladys. – Många gånger har folk kommit fram och pratat spanska med mig. De förutsätter att jag kan språket eftersom jag har ett spanskklingande namn, men så är det tyvärr inte, tillägger Consuelo.
Både Gladys och Consuelo började tidigt med musik.
– I kommunala musikskolan plöjde vi nog igenom de flesta instrumenten innan vi kom på att vi kanske skulle sjunga, säger Gladys.
Systrarna sjöng i olika konstellationer. Consuelo fick en undergroundhit och slog bland annat igenom i England. Gladys deltog fyra gånger i Melodifestivalen. 2002 vann hon den svenska uttagningen med gruppen Afrodite.
– Det var en riktig karusell. Jag vill inte ha det ogjort, men det var verkligen jättetufft. När du hamnar i rampljuset blir du så påpassad, säger Gladys.

Nytändning för Jesus
Tvillingarna har alltid haft en tro på Gud och Jesus.
– Som barn trodde jag att Gud var sträng, elak och nästan onåbar. I tonåren fick jag en annan syn på Gud. Han blev verklig för mig. Efter hand gled jag iväg mer och mer, och fyllde på med andra saker i livet, men Gud och Jesus har alltid funnits med i bilden. Dock inte så framträdande, berättar Consuelo.
Vändningen kom för ett par år sedan. Consuelo hade tidigare sjungit vid en kvinnokonferens som Södermalmskyrkan hållit. När det blev dags för kyrkans stora Globensatsning frågade pastor Carolina Torebring om Consuelo kunde tänka sig att sjunga.
– Då hade jag varit borta från Gud i många år, men jag längtade verkligen tillbaka till renheten i Gud. Jag bad till Gud och frågade Var finns du i mitt liv? Och så ringer Carolina. Det var ett sådant bönesvar, ett tecken på att Gud inte hade glömt mig.
Consuelo fick en ny början och ett nytt hopp.
– Jag fick lära känna Gud för den han är och börja lita på honom som oföränderlig, och inte på människor som kan ändra sig och som ibland kan göra en besviken i Guds namn, säger Consuelo och tillägger:
– Jag kände mig som den förlorade sonen, som varit borta men som kommit hem igen.

Livet blev sig inte likt
Även Gladys har burit med sig sin barnatro genom livet.
– Vår mamma tog oss till söndagsskolan, och hon förtydligade Gud för oss. Jag har alltid haft Gud och Jesus med mig, men det är så lätt att bli distraherad av annat i livet, inte minst när du arbetar som artist.
För Gladys del kom uppvaknandet för ett drygt år sedan.
– Jag upplevde att jag hade nått botten, och kände att jag saknade något i mitt liv. Consuelo lockade med mig till Södermalmskyrkan, och jag upplevde att jag hade kommit till ett ställe där jag fick vara mig själv, där alla trösklar var nersågade och där jag inte blev stöpt i en form. Jag gick fram och bad med i frälsningsbönen, och sedan den dagen har livet inte varit sig likt, berättar Gladys.
– Jag har blivit starkare i min tro. Jag har haft ett tufft liv och hela tiden känt att jag ska klara allt själv. Nu har jag fått kapitulera, lära mig att släppa taget och släppa in Jesus, och det har blivit en drastisk ändring i livet.

Råd för livet
Livet har gett systrarna många erfarenheter.
– Jag brukar säga till ungdomar att de ska välja rätt medan de har möjlighet att välja, innan de fastnar i konsekvenserna av felaktiga val, säger Consuelo.
– Det viktiga är att veta var man har sin grund. Utnyttja det du har fått, istället för att bara sträva efter det du inte har, tillägger Gladys.
– Det finns ett bekräftelseträsk där ute. Så länge du är slav under bekräftelsen blir du som en måltavla. Då kan minsta lilla problem stjälpa dig och du drabbas av mindervärdeskomplex om du inte blir bekräftad. Är du fri från bekräftelseträsket står du på säker mark, och då kan du nå högre höjder än du någonsin kunnat drömma om. Men det är inte höjden på målet som är viktigt, utan Han som är i höjden, säger Consuelo.
Viktigast av allt är att ha Gud med sig i livet och veta att man har sin identitet i honom oberoende av omständigheter eller vad andra säger.
– Det finns så många erbjudanden och möjligheter där ute. Men det gäller att ha sina fötter grundade i Gud, säger Consuelo.
 – Om du står upp för Gud, så står Gud upp för dig. Då är du inte ensam, säger Gladys del Pilar.

Text och Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.