Ulf Christiansson: "Om dagens abortlagstiftning hade gällt då, hade jag inte levt idag"

2014 v10 kristet reporta
I vår drar rockbandet Jerusalem ut på en ny turné genom Sverige. Med sig i bagaget har Ulf Christiansson en splitter ny självbiografi, som med avstamp i hans egen livsberättelse även riktar en känga till dagens abortlagstiftning.

Elva spelningar, från Luleå hela vägen ner till Skåne, är inbokade när rockbandet Jerusalem, med Ulf Christiansson i spetsen, drar ut på ny turné. Lagom till turnéstarten den 26 april kommer också en rykande färsk självbiografi av Ulf Christiansson.
– Jag vill berätta om mitt liv, och om den resa jag gjort genom åren. Inte minst om tiden med Jerusalem. Det blir många härliga och tokiga minnen från turnéerna, men jag skriver också om åren på Livets ord om vad vi gick igenom som familj.
– Men mest av allt handlar boken om Jesus – som har varit med hela vägen, även när det har känts som allra mörkast. Han är verkligen helt fantastisk, denne Jesus!
I fyra till fem år har Ulf funderat på att ge ut boken, men han har inte känt sig mogen förrän nu. Boken ges ut på Sjöbergs förlag (före detta Gospel Media) och heter ”Det var värt alltihop”.
– Den heter så för att det var värt det. Jag kan se det nu i efterhand. Men visst fanns det stunder då jag kände, nu får det bara räcka! Stunder då allt bara var superjobbigt, och om du hade frågat mig då hade jag nog sagt att det inte var värt det.

Mamma vägrades abort
I boken berättar Ulf öppenhjärtigt och ärligt om sitt liv.
– Min mamma var bara 18 år när hon fick mig. Hon fick panik när hon blev gravid, och pappa var inte heller glad över det. De hade hört rykten att man kunde göra abort, bakom kulisserna. De beställde tid hos en läkare, och bad honom att abortera mig. Men läkaren vägrade, och kastade ut mamma.
– Då bestämdes det istället att jag skulle adopteras bort. En familj i Småland skulle ta hand om mig. Men när mamma väl fött mig, så ångrade hon sig.
Det här var något som Ulf fick reda på för bara ett par år sedan.
– Hur reagerar man när man hör att man egentligen inte borde funnits? Jag kan bara konstatera att hade den nuvarande abortlagstiftningen gällt när jag blev till, då hade jag inte levt idag. Och en sådan lagstiftning kan jag ju inte vara positiv till.
– Det gäller ju inte bara mig. Vilka är det som inte har fått födas? Det kanske fanns fem-sex Einsteins som vi bara har sopat bort. Eller någon som skulle kommit på cancergåtan. Människoliv är för dyrbart för att ses som ingenting.

En underliggande ton
Ulf och hustrun Else-Marie har också personliga erfarenheter av abort.
– Else-Marie blev gravid när hon bara var 15 och jag var 17 år. Det var en pojke och både jag och Else-Marie ville ha honom. Men hennes mamma styrde det väldigt kraftfullt, och när vi fick prata med en socialtant var det aldrig frågan om att behålla barnet. Vi blev ledda till en abort. Vi hade väldigt lite att säga till om.
– Men det är något som vi tänker på än idag. Jag hade ett namn och allting, och jag påminns om hur gammal han skulle varit nu.
Under den kommande turnén finns detta också med som en underliggande ton. En av musikerna i bandet är nämligen gift med Ellinor Grimmark, barnmorskan som blivit rikskändis genom att vägra utföra aborter.

Fädernas hjärta till barnen
– Vi sätter ”Fädernas hjärta till barnen” eller ”Father2Son” som en rubrik för turnén, med hjärtat i orden i Malaki 4:6: ”Jag skall vända fädernas hjärtan till barnen”. Det innefattar ju också barnens hjärtan till fäderna.
– Gud vill föra samman generationerna. Det går inte att bara ha unga människor. Ska man in och ta landet, så krävs det två generationer för att göra det. Det behövs någon som har gått igenom all skit, men ändå har bevarat sig i Gud. Som känner igen fällorna och farorna som ligger längs vägen.
– Som ung har man lätt för att bli högmodig. Finns då inte generationen som gått före där, så är det väldigt lätt att man flyger iväg. Fädernas uppgift är att vaka över nästa generation. Det handlar inte om kontroll eller pekpinnar, utan om hjärta.
Ulf berättar att hans egen familj också har gått igenom riktigt tuffa perioder.
– Rebecka och Alexander försvann rakt ut, och jag kände mig oerhört misslyckad som far. Jag kunde inte se att jag hade gjort något fel, men jag fick ödmjuka mig och upptäckte att i det stora hela hade jag inte alltid funnits där när de behövde mig som mest.
Den resa som familjen gick igenom har satt spår. Samtidigt kan Ulf se att Gud har gjort så mycket i familjen. Både Rebecka och Alexander hittade tillbaka till Jesus – och till familjen.

Konserter med närvaro
Med sig på turnén har Ulf Christiansson Anders Mossberg, Calle Grimmark, Mick Nordström och sin son Philip Christiansson. Tillsammans kommer de att köra många klassiska Jerusalemlåtar, men även låtar som inte hörts live tidigare.
– Framför allt kommer publiken att få med sig det som alltid varit kännetecknet för våra konserter – en närvaro av Gud, som aldrig lämnar någon oberörd. Utan den blir det bara en konsert, och inget mer.
I samband med turnén och bokreleasen släpper Jerusalem också en CD-box, med de första plattorna i original.
– Vår första platta kom 1978 och Volym 2 1980. Det var en otroligt intensiv tid. Vi var banbrytare och plöjde väg, inte bara i Sverige utan i hela Europa. När Krigsman kom ut 1981 blev det mer eller mindre Jerusalem-feber, och det öppnade upp otroligt mycket för oss.

Fick kritik för allt
Samtidigt mötte bandet en hel del kritik.
– Vi fick kritik för musiken, för att vi hade långt hår, för att det var svårt att höra texten, för att vi hade blinkande lampor – allt. Men samtidigt var vi själva väldigt klara med vad vi ville göra. Vi hade fått ett uppdrag från Gud att berätta om vår tro. Och då kunde inte kritiken stoppa oss.
Ulf hoppas att både boken och turnén kommer att uppmuntra människor.
– Jag vill visa att det går. Det är en bok som handlar om att tro på Gud, väldigt enkelt. Samtidigt kommer den nog att väcka en hel del känslor. För jag tömmer mig mer eller mindre i boken. Take it or leave it!
Publicerad: 6 mars 2014

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.