Amanda vill pusha kristna ungdomar att leva för Jesus

2013 v18 -  kristet reporta
Amanda Marklund är bara 17 år, men har redan predikat i tre år. – Det finns så mycket som jag vill förmedla till andra ungdomar, säger Amanda som inte bara talar i kyrkan, utan även till skolkamraterna i gymnasiets kristna skolgrupp.

Amanda Marklund är dotter till Hans och Eva Marklund och växte mer eller mindre upp i kyrkan.
– Jag har vuxit upp i församlingen som pappa och mamma startade i Falun. Jag har alltid velat följa med till kyrkan. Det har varit mitt liv, och idag är jag så tacksam för att jag fick den starten.
– Jag vill uppmuntra dagens föräldrar att göra likadant. Ta med barnen till kyrkan så att de får Gudsmöten redan som liten. Annas missar de så mycket.
För Amanda har tron alltid varit självklar. Men när hon var 13-14 år tog hon ett beslut att verkligen följa Jesus.
– Jag hade hamnat i ett umgänge som hade en negativ påverkan på mig. Jag fick möta en verklighet som jag inte tidigare hade mött. Men jag såg att mina vänner inte mådde bra, och jag kände att det här är inget för mig. Så jag gick ur det, tog istället ett aktivt beslut att följa Jesus och lät döpa mig.

Predikade som 14-åring
Som 14-åring predikade Amanda också för första gången.
– Jag var på en kristen konsert och lyssnade till en kvinna som själv börjat predika som nioåring. Hon talade om att bli använd av Gud och att lämna allt till Gud. Då kände jag i mitt hjärta att jag skulle tala inför människor och jag kunde se mig själv stå framför andra människor och predika. Det var jättekonstigt, för jag hade aldrig talat från scenen och jag ville inte bli predikant. Jag grät hela konserten.
Dagen efter berättade hon för sin pappa vad som hänt. Reaktionen blev ”Äntligen!” Amanda förberedde en första predikan, som hon snart fick tillfälle att använda.
– Jag bjöd in min kompis – som inte är frälst – för att jag skulle kunna provpredika för henne först. Hon började gråta när hon hörde mig predika. På tisdagen var jag redo. Då predikade jag för ledarna i församlingen i samband med en ledarsamling. Och sedan fick jag predika för församlingen på söndagen. Predikan handlade om att ge 100 procent för Gud.

Mycket att förmedla
Amanda predikar fortfarande med jämna mellanrum – när hon får möjlighet och känner att hon har något att förmedla. Dessutom talar hon varje vecka för ungdomarna i en kristen skolgrupp på hennes skola.
– Jag har så mycket som jag vill förmedla. Det finns så många söndagskristna ungdomar som kallar sig kristna, men som inte lever efter Guds ord. Att vara kristen är en livsstil, och inget som man leker med. De behöver lära känna Gud, få en personlig relation med honom genom dagliga rutiner som bön och bibelläsning.
Att höra Gud tala är för Amanda inget konstigt.
– Ofta talar han inte genom värsta rösten, utan mer genom tanken. Visst kan man bli osäker ibland på om det man upplever verkligen kommer från Gud, men då brukar jag tänka: Vad hade Jesus gjort? Om det stämmer med vad Jesus hade gjort, då är det nog från Gud.

Uppmuntrande texter
Redan i sjuan ville Amanda starta en kristen skolgrupp på sin skola – men rektorn sa nej. Men när Ny Generation skulle komma till stan sa rektorn ja till att sätta upp affischer på skolan.
– Vaktmästaren drog ner dem, men jag berättade att jag fått tillstånd från rektorn. Han muttrade och skällde på mig, men det slutade faktiskt med att han fick tejpa ihop och sätta upp affischerna.
I nian bestämde Amanda sig för att skriva korta uppmuntrande texter som hon lät trycka upp och lade i alla elevskåp på hela skolan.
– Jag lade dit dem efter skolans slut, och ingen visste att det var jag som hade gjort det. Det blev ett sådant snack, det pratades om det på hela skolan. De allra flesta blev riktigt glada, men visst fanns det en del som rev sönder lapparna och slängde dem. Det var nog de som bäst behövde uppmuntran, men att de river sönder dem betyder ju ändå att de blivit berörda av det de läst.
Lärarna visste att det var Amanda som delat ut lapparna, och det ledde bland annat till att hon – för andra året i rad – fick ett stipendium för bästa kompis.

Inget att dölja
Numera går Amanda på gymnasiet, där hon även leder en Ny Generation-grupp. De träffas varje vecka för att samtala, läsa Bibeln och be, men de hittar också på olika aktiviteter.
– Till Kanelbullens dag hade vi bakat 2 000 bullar som vi delade ut. Nu ska vi också köra komplimangdagen och sätta upp affischer med olika komplimanger.
– Det är mycket press på eleverna i skolan idag. Kan man då samlas som kristna så är det en trygghet.
Amanda tycker inte att det är svårt att vara kristen i skolan.
– En del tycker det, men inte jag. Jag läser Bibeln på morgonen och känner att jag har en trygghet under skoldagen. Ofta får jag frågor om allt mellan himmel och jord, men det är bara bra. Jag har inget att dölja. Jag är ju kristen, och jag vill gärna vara ett föredöme för mina vänner på skolan.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.