Mariah vill hjälpa Nepals prinsessor

2013 v09 -  kristet reporta
Nepals prinsessor kallar hon dem, de flickor som köpts fria från ett liv som slavar på bordeller och som idag har en stor plats i Mariah Anders hjärta. Två gånger har hon varit i Nepal för att göra en insats, och i söndags reste Mariah tillbaka.

En snöig februaridag träffar jag Mariah Ander i Märsta. Då är det bara några dagar kvar tills hon ska lämna Sverige för att åka till en helt annan verklighet, på flickhemmen i Nepals huvudstad Kathmandu.
Mariah beskriver sig som en inkännande konstnärssjäl som älskar färg och form, dans och drama. Hon växte upp i en pastorsfamilj, gifte sig väldigt ung och fick fem barn som idag är vuxna och har egna familjer. Det blev ett stormigt äktenskap som varade i 29 år.
– Jag har alltid haft ett stort hjärta för att hjälpa kvinnor, kanske baserat på det som jag själv fått gå igenom. Jag vill stötta kvinnor, hjälpa dem, upprätta dem. Och jag har en dröm om att en gång få starta ett hem för utsatta kvinnor.

Slavar på bordeller
För tre år sedan träffade hon Ing-Marie Alfvén, som berättade om Love Nepal, ett arbete bland flickor i Nepal som hållits som slavar på bordeller i Indien. Några månader senare åkte Mariah själv till Nepal för att lära de äldre flickorna att sy.
– Jag åkte dit i november 2011 och var där i tre månader. Tanken var att lära en grupp flickor i åldrarna 12 till 16 år att sy på trampsymaskiner, samtidigt som de fick läka sina inre sår.
Men tiden på hemmet handlade också till stor del om att vara mamma eller mormor, en famn att krypa upp i och öron som kan lyssna på flickornas berättelser.
– Mycket tid går åt att krama dem, se på var och en och möta deras ögon.

Småflickor säljs
Alla flickorna på hemmen kommer från folkslaget badi. Det är ett kastlöst folkslag som inte har några rättigheter. De får inte äga mark, inte jobba, inte ens använda vattnet i allmänna brunnar.
– De sista 300 åren har familjerna sålt sina småflickor. Redan som 7-8-åringar får flickorna ta emot män i familjens hydda. Det handlar om våldsamma våldtäkter, där männen kan bryta armar eller ben, skära eller bränna – bara för att skada och göra illa.
I tio- till tolvårsåldern säljs flickorna till bordeller i Indien, där de lever som slavar.
Pastor Raju, som leder flera församlingar i Kathmandu, började köpa loss flickor från bordellerna och starta upp hem där de kan få bo och gå i skolan. Numera räddas också många flickor innan de tvingas in i prostitution.

Får möta Jesus
På hemmen hamnar de i en kristen miljö med mycket kärlek, sång och bön.
– Ingen tvingar på dem evangeliet. Men flickorna blir så påverkade och de allra flesta får möta Jesus. De har morgonbön och kvällsbön varje dag, och när de ber, det är som om de drar ner himlen. Det är helt fantastiskt.
Mariah berättar om hur flickorna ofta är tysta och inåtvända när de kommer, men hur Guds kärlek och personalens omsorg får dem att tina upp.
– Det är otroligt vad Guds kärlek kan göra med flickorna. De är så otroligt glada, trots de hemska upplevelser de bär med sig. De är så sargade, men flera har blivit helade från aids och andra sjukdomar.
Mariah berättar om en flicka som satt som kolli i ett hörn i ett års tid och inte ville se någon i ögonen.
– Efter ett år så bara reser hon på sig och säger att nu vill jag ta emot Jesus. Hon får förbön och Jesus flyttar in i hennes hjärta. Efteråt berättar hon att det känns som om hon har fått rena, vita kläder. Hon läser in skolexamen på nolltid och nu utbildar hon sig till sjuksköterska för att kunna hjälpa sina olyckssystrar.

Skriver historia
Arbetet i Nepal har fullständigt exploderat. I november 2011 fanns det 150 flickor på hemmen, idag är det cirka 300 barn från 3-4 år och upp till 20 års ålder. Till det kommer ett nystartat spädbarnshem för barn som fötts på bordellerna. Projekt Love Nepal har också startat en egen skola, som invigdes i januari 2012.
– Då kom självaste utbildningsministern och talade om vikten av att alla ska få gå i skola. Det var unikt. Vi skriver verkligen historia i Nepal.
Den här gången ska Mariah vara i Nepal i två månader. Hon kommer till ett nytt hem med äldre flickor i åldern 17-20 år.
– Det är flickor som är så sönderslagna och fördärvade av det de fått utstå på bordellerna. Faktum är en bordellmamma hörde av sig till pastor Raju och frågade om han kunde köpa ut flickorna. De var så fördärvade att bordellen inte längre hade användning för dem.
Mariah försöker förbereda sig på månader med tårar, ilska och känslostormar, men också på massvis av kärlek.
– Man får så mycket kärlek tillbaka. Ingen kan undgå att bli berörd av de här flickorna. Och jag vill så gärna ge dem kärlek och försöka hjälpa dem.

EVA RUDERSTAM

--

Ruths berättelse:
Ruth säljs till en bordell i Indien av sin bror. Hon drogas ner, körs i bil över gränsen och kommer till en bordell. Men hon vägrar finna sig i sitt öde och slår, sparkar och skriker.
Som bestraffning blir hon fruktansvärt våldsamt behandlad. Förutom brännsår och skärsår får hon också uppleva hur bordellägaren vid upprepade tillfällen sätter henne i ett badkar, kopplar elektriska trådar till huvudet, häller vatten i badkaret och kopplar på strömmen. Elchockerna leder till att hon tappar minnet, blir desorienterad och tror att hon tappat förståndet.
När Ruth fortfarande inte kapitulerar bränner bordellägaren henne med upphettade stålrör på armen. Han ställer henne på en upphettad plåt så att fotsulorna förstörs och tvingar henne så nära en ugn att låren flås.
En dag kommer bordellägaren till henne med tre av hennes olyckssystrar. Han säger att om Ruth inte gör som han säger så kommer det att gå för henne på samma sätt som med de andra flickorna. Och så skjuter han flickorna framför ögonen på Ruth.
Under ett sjukhusbesök efter en av sina många skador lyckas Ruth fly och komma till pastor Rajus flickhem. Men mardrömmarna fortsätter jaga henne. Framför allt en dröm om ett övergrepp på bordellen, då fem vuxna män våldtar henne en hel natt.
På hemmet får Ruth en stark Gudstro, och trots det ohyggliga hon varit med om så är Guds kärlek enorm. Idag är hon väldigt go´ och glad tjej, som också är väldigt klipsk.

--

Saritas berättelse:
Sarita växer upp i en badi-by. När hon är elva år gammal tar hennes föräldrar med henne till en fruktmarknad. De lämnar henne och säger att de snart kommer tillbaka, men det gör de inte. På eftermiddagen kommer istället en kvinna som vill ta henne därifrån. När hon vägrar och börjar skrika får hon en lugnande spruta.
När Sarita vaknar upp befinner hon sig på en bordell. Hon är hysterisk, gapar och skriker, men tvingas jobba direkt. När hon fortsätter att spjärna emot binder bordellägaren fast henne i sängen, drogar ner henne och släpper in kunderna.
Efter några dagar orkar Sarita inte längre spjärna emot. Hon jobbar på bordellen i flera år, och får vara med om våldsamma sexuella övergrepp med inslag av tortyr. Hon blir bränd på armarna, skärs med knivar och får brännmärken på ryggen.
Ibland kommer polisen och har razzior, men korrupta poliser förvarnar bordellägaren, och flickorna tvingas då ner i hålor under sängarna där de får hålla sig dödstysta.
2011, när Sarita är 16-17 år gammal, bestämmer hon sig för att fly och hoppar ut från tredje våningen. Någon på bordellen hör dunsen, springer ut och får tag i henne, men Sarita lyckas slå sig fri och komma därifrån. Hon kommer till pastor Raju och får bo i hans hem under några veckors tid, innan hon får plats på ett av flickhemmen.
I pastorns hem tar Sarita emot Jesus i sitt hjärta, och han börja läka hennes sår. Hon får också mycket förbön och omsorg av personalen på flickhemmen. Idag jobbar hon som hjälpmamma på ett av hemmen.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.