Ann-Christine har fått tag i hemligheten att vara älskad

2012 v51  kristet reportage
Ann-Christine brukade supa med ”A-laget”, men när hon valde att följa Jesus märkte hon att alkoholbegäret försvann. Genom Arkens bibelskola fick hon också helande för sin frusna själ och idag leder hon Arkens utpostförsamling i Göteborg.

När Ann-Christine Lindström var bara fem veckor gammal dog hennes mamma. Hennes pappa var alkoholiserad och kunde inte ta hand om henne, hennes mormor ville inte. Istället hamnade hon på Vidkärrs barnhem i Göteborg.
– Det är ganska omtalat numera, eftersom många av barnhemsbarnen blev misshandlade både fysiskt och psykiskt. Jag var där i knappt ett år så jag minns inget av det, säger Ann-Christine.
Engelska sjukan
Eftersom Ann-Christine inte blev ammad fick hon engelska sjukan. Det är en sjukdom som orsakas av D-vitaminbrist och som gör skelettet mjukt och deformerat. Ann-Christine fick fel på höfterna. Människor som kom till barnhemmet för att adoptera ville hellre ha ett friskt barn, men en arbetskamrat till Ann-Christines mamma fick reda på vad som hänt. Hon och hennes man kunde inte få några egna barn, så de bestämde sig för att adoptera Ann-Christine.
– När de hämtade mig sa personalen: ”Hur vågar ni ta en sådan som hon? Hon kan ju också bli alkoholist.” Det var ord som talades ut över mig och som följde mig sedan.

Drack med A-laget
Ann-Christine hade svårt att gå och blev mobbad under hela sin skolgång. Hon slutade skolan i åttonde klass och började jobba.
– Jag upptäckte restaurang- och danslivet. Det var jättekul i början men jag fastnade i alkoholen. Det blev bara värre och värre och till slut drack jag med ”A-laget”. En dag vaknade jag upp ur ett rus och kände att det inte gick längre. Jag ropade: ”Gud, finns du så hjälp mig för jag orkar inte mer.”

Dragkamp på liv och död
Senare samma år gick Ann-Christine på Komvux och kom sedan in på gymnasiet. Tjejen som blev hennes bänkkamrat visade sig vara kristen. Hon hade haft en dröm ungefär samtidigt som Ann-Christine ropat till Gud, där hon såg sig själv sitta på skolbänken. Hon förstod att drömmen var från Gud och nu satt hon här bredvid Ann-Christine.
– Det var värsta tänkbara scenariot för mig. Jag var ute och söp på konstiga ställen den hösten. Ibland gick jag direkt från en fest till skolan. Jag upplevde det som en dragkamp på liv och död att sitta bredvid henne. Senare har jag fått veta att hon och hennes vänner bad för mig.

Hörde en röst
Ann- Christine skadade sitt knä och när vårterminen började var hon hemma med gipsat ben. Kamraten kom hem för att hjälpa henne att städa, men de pratade om Gud istället. När hon hade gått tog Ann-Christine fram konfirmationsbibeln, men förstod inget av det hon läste. Då gav Gud henne en inre bild av ett vägskäl och samtidigt hörde hon en röst inom sig som sa: ”Om du fortsätter att gå den väg du går just nu, så går du rakt ner i fördärvet. Om du går den andra vägen så väljer du livet.”
– Det var inget svårt val. Efteråt ringde jag min kamrat och berättade att jag valt väg. Då förklarade hon frälsningen genom Jesus för mig och jag förstod att jag hade valt rätt.

Som en privat bibelskola
Med kamratens hjälp började Ann-Christine läsa Bibeln. Redan från början upplevde hon en kallelse att predika och be för sjuka och strök under allt som handlade om helande. Varje kväll när hon la sig blev bibelorden levande för henne.
– På något sätt hade Gud en privat bibelskola för mig. Jag fick undervisning direkt genom Guds Ande, kväll efter kväll under lång tid.
I och med att Ann-Christine valde väg tappade hon också lusten för alkohol och behövde aldrig gå igenom något behandlingsprogram.
– Begäret har aldrig kommit tillbaka under de här 30 åren och det är ganska ovanligt. Jag kan inte förklara det. Det är ett mirakel!

Älskad för sin egen skull
Våren 1987 gick Ann-Christine bibelskolan ”Trons väg” i Göteborg. Linda Bergling kom dit och när hon berättade att hon skulle starta bibelskolan ”Jesus helar och upprättar” gick det rakt in i hjärtat på Ann-Christine. Hon kände att hon skulle vara med där, vad som än hände.
– Jag trodde att jag skulle bli utrustad för tjänst, men förstod snart att jag behövde bli helad själv först. Lärarna satte ord på det jag hade i min själ som var så jobbigt. Jag hade tryckt ner allt vad känslor hette.
Ann-Christine förstod inte vad det innebar att vara älskad för sin egen skull, men genom extra samtal och förbön i slutet av bibelskolan släppte smärtan i bröstet och hon kunde äntligen känna att hon var älskad av Gud.

Grät i ett år
När hennes adoptivmamma gick bort, hade Ann-Christine svårt att gråta. Församlingen bad för henne och då började hon verkligen gråta.
– Jag grät i ett helt år, av och till. Gud passade på att ta all smärta och läka såren i min själ. När jag var på jobbet gick jag ut och grät och gick sedan in och fortsatte jobba. Det var så mycket som behövde komma upp.

Det som ingenting var
Under 12 år hade Ann-Christine en hjälptjänst i en församling i Kungsbacka, där hon fick predika och be för människor. Sedan gick hon en handledarutbildning på Arkens bibelskola och fick uppdraget att leda deras utpostförsamling i Göteborg. Hon har undervisat i Sverige, Norge och Finland, bett med prostituerade, limsniffande gatubarn i Ukraina och fått se många bli helade och upprättade.
– Det är en förmån att få se vad Gud kan göra och en stor nåd att få jobba som ledare. Jag har ingen lång utbildning men jag kan berätta utifrån mitt liv och uppmuntra människor. Det som jag har kämpat med kunde Gud vända till något gott. Det står i Bibeln att Gud har utvalt det som i människors ögon var oansenligt och föraktat, det som ingenting var. Så har det verkligen varit i mitt liv.


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.