Mer ljus på mörka gator

2012 v45 kristet reportage
I tonåren fick han uppleva helande från både sjukdom och ett allvarligt stamningshandikapp. Numera är 39-åringen med prästkragen ett välkänt ansikte på Göteborgs gator och i krogvimlet. – Jag vill förmedla hopp till hopplösa människor, säger krog- och gatupastorn Marcus Olson.

Marcus Olson växte upp i ett högstatusområde i Göteborg. ”I bratshålan Kullavik … med rätt föräldrar, men i fel fågelbo”, som han själv uttrycker det.
– Det är så, jag har verkligen aldrig känt mig hemma i de ”fina” kvarteren, säger han.
Vi sitter i tvåbarnspappans stamkafé längs promenadstråket Avenyn mitt i centrala Göteborg. Det är i de här miljöerna ”gatupastorn” känner sig mest hemma och behövd. Inte minst bland de sämst ställda.
– Att förmedla hopp till hopplösa fall och att få vara en röst som talar om att det aldrig är kört, hur läget än ser ut, tillhör det viktigaste jag vill förmedla både i jobbet och privat, säger Marcus.

Upplevde utanförskap
Kanske har det att göra med det egna utanförskapet han själv fick uppleva under uppväxten på grund av ett svårt stamningshandikapp.
– Jag kan fortfarande uppleva den svidande känslan den gången alla utom jag var bjudna på en privat klassfest, berättar Marcus som hade förmånen att växa upp under mycket trygga förhållanden i ett varmt kristet hem.
Bekräftelse hittade han i stället i idrotten där han snart var en aktad handbollsmålvakt i Aranäs, ett lag som senare kom att tillhöra Sverigeeliten för juniorer. Men vid fjorton års ålder inträffade något som förändrade allt. Det började med huvudvärk och illamående och snart var Marcus helt utslagen med febertoppar på över 40 grader. Läkarna fann spår av en störning i eller kring hjärnan och alla tester pekade nedåt. Det beslutades om en grundligare undersökning.
Kvällen innan undersökningen knackade det på dörren och utanför stod Björn, en medlem i församlingen. Han berättade att han hört en röst som sagt att han skulle be för Marcus och att han skulle hälsa Marcus orden: ”Gud har sett dina tårar och hört dina böner”.
– Jag tog det väl inte riktigt på allvar men svarade leende att ”visst fick han be för mig” och vi böjde knä. Bönen var enkel och kort men den förändrade mitt liv. Jag såg inga himlasyner eller änglar men det kom in en frid som bara gjorde mig så lugn, berättar han.

"Vad har ni gjort?"
”Vad har ni gjort? Något sådant här har jag inte varit med om under mina dryga år i jobbet”. Det var vad Marcus läkare på sjukhuset utbrast när värdena helt plötsligt vänt och hans patient började tillfriskna igen. För Marcus betydde det inträffade att han började ta Gud på allvar igen. Det första han gjorde var att läsa alla möjliga böcker om andlighet och om olika religioner.
– Jag slukade allt, liksom för att kolla upp, men ju mer jag läste ju mer lyste bara Jesus och när jag var 17 år gav jag mitt liv till Honom, berättar han.
Kort därefter kom ett ungdomsteam till hans hemförsamling för en praktik och tillsammans med dem fick han under sommaren verkligen smak på att dela med sig av sin tro. Och det fick konsekvenser.
När han påbörjade årskurs två på gymnasiet upptäckte både han själv och klasskamraterna förvånat att stamningen i stort sett var borta, och lite senare kom ytterligare tre elever i klassen till tro.

Beredd att byta garderob
Efter gymnasiet arbetade Marcus bland annat med evangelisation bland gängen i Malmöförorten Arlöv och under den tiden träffade han också sin blivande fru.
Efter tiden i Skåne fick han en tjänst i hemförsamlingen i Göteborg där han kombinerade ”vanlig” församlingstjänst med att vara gatupastor. Det var också under den tiden han kom i kontakt med gothic-kulturen, där gängmedlemmarna bland annat klär sig i mörkt, sminkar sig och lyssnar på viss typ av tung hårdrock- och punkmusik.
– Jag upplevde att Gud sa: ”Marcus, Jag har lämnat himmelen för de här människornas skull. Är du beredd att byta garderob för min skull?
Under sju år levde han i gothic-världen, klädde sig i deras kläder, var målad, lyssnade på deras musik och lärde känna många ungdomar i kulturen. Och Gud öppnade hela tiden dörrar.
– Jag kom i kontakt med många ockulta människor och såg många otäcka saker, men fick under de åren vara med och befria människor från mörker och ondska. Jag lärde mig
också att om jag är ärlig och tydlig med min tro bemöts jag med respekt, säger han.

På krogen i prästkrage
Vid 30 års ålder, sedan han lämnat gothic-kulturen, blev han kontaktad av en krögare. Sedan dess har han funnits till hands två kvällar i veckan på en göteborgskrog där han, iklädd sin prästkrage, finns till hands och pratar med människor.
– Krögaren säger att jag både har en trivselhöjande och en lugnande effekt. Jag bemöts med respekt och får ta del av många gripande berättelser och förtroenden, säger han.
Parallellt jobbar han också på en anstalt för pojkar upp till 18 år som gjort sig skyldiga till grov kriminalitet.

Sex och samlevnad
De senaste åren har Marcus rest runt hela Sverige som undervisare och inspiratör till bland annat församlingar. Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat är sex och samlevnad utifrån ett kristet perspektiv.
– Jag har genom åren träffat många unga som mår dåligt av att de lämnat ut sig själva i olika sexuella relationer. Jag träffar också många kristna ungdomar som på grund av felaktiga helighetssträvanden känner sig syndiga och som skäms över sina kroppar. Jag försöker att utan moralkakor ta upp de här frågorna under ledordet ”Allt du gör ska du också kunna stå för i morgon”, säger Marcus.
När han till slut ska ge något råd till den som vill vara en spridare av Kristusdoft till sin omgivning, säger han:
– Lev så ärligt du kan, våga vara sårbar och var inte andligare än vad du är. Och framför allt, göm inte undan Jesus och din tro utan stå upp för den, det är då du bemöts med respekt!

Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.