Helad från cancer – nu lever Jan för Jesus

2012 v41 kristet reportage
För två år sedan försvann Jan Widehovs cancer efter förbön. I mars 2011 berättade Inblick om miraklet som förvandlade hans liv. Nu är Jan ett levande bevis på att Gud hör bön och han åker regelbundet runt i olika sammanhang och berättar om sitt nyfunna liv tillsammans med Jesus.

Jan hade ingen kristen bakgrund men en dag flippade han mellan kanalerna på teven och råkade fastna vid ett kristet sångprogram på Kanal 10. När sedan programmet ”Vi ber för dig” började fortsatte han att titta. Några veckor senare ringde han själv in för att få en böneduk och förbön för sin cancer.
När de bad för honom i sändningen kände Jan, där han satt hemma framför teven, att någonting hände i kroppen. Vid nästa läkarbesök, som var en förberedelse inför den sjunde operationen, var all cancer borta.

Kontroller blir vittnesbörd
– Jag ringde direkt till Börje Claésson på Kanal 10 och berättade om vad som hänt. Han ville att jag skulle komma upp till studion och berätta om helandet, säger Jan.
Så han åkte upp redan nästa dag och var med i direktsändningen.
– Efter programmet frågade Börje mig om jag var frälst och jag förklarade att detta var mitt första möte med någonting sådant här. Jag fick då sätta mig på en stol och alla som medverkat och jobbat under kvällen bad för mig. Jag blev frälst och tog emot Anden. Det var fantastiskt!
Nu går Jan på kontroller var tredje månad för att se så att allting är bra.
– Varje gång jag åker blir det till ett vittnesbörd för personalen på sjukhuset. De går upp med en kamera i urinblåsan och ser på skärmen att allt ser fint ut, samtidigt står de med den tjocka luntan med papper från alla läkarbesök och från de sex tidigare operationerna.

Lösgodis och barnbibel
Under Jans sjukdomstid var han tvungen att alltid kunna komma till lasarettet på en halvtimme. Det gjorde att han inte kunde hälsa på dottern Anna och barnbarnen i Colorado Springs, USA, på tre år. Men nu när han var friskförklarad kunde han åka.
– När jag kom dit samlades vi runt resväskan jag hade med mig med grejer från Sverige. Barnbarnen, som var sju och tolv år gamla, fick fem kilo lösgodis. Längst i botten låg en barnbibel jag fått av kyrkan.
Jan förklarade vad han varit med om, att han nu var kristen, att han låtit döpa sig som vuxen och att Jesus hade tagit bort cancern.
– Lenika, som var tolv år, lyssnade noga och tog sedan med sig Bibeln in på rummet, berättar Jan.

Hela laget fick höra om Jesus
Nästa dag hämtade Anna och Jan henne i ishallen efter konståkningen på eftermiddagen.
– När vi kom dit hälsade alla föräldrarna och tränarna på mig som om jag vore något märkvärdigt. Sen berättar de att Lenika hade samlat de andra konståkarna och berättat vad som hänt med hennes morfar. Nu hade nyheten spridit sig bland ledarna och föräldrarna.
Likadant var det på skolan. Lenika hade frågat sin fröken om hon fick läsa och översätta från sin svenska Bibel, som hon just fått från sin morfar. Efter att hon läst några sidor och berättat vad som hänt tyckte fröken att det var så bra att hon föreslog att Lenika också skulle knacka på hos de andra klasserna och göra samma sak där.
– Hon har blivit en riktig predikant. Hela skolan har fått reda på vad som hänt mig och hon har fått läsa från sin Bibel för alla sina skolkamrater, berättar Jan med ett stort leende.

Alla behöver en församling
För Jan har församlingen blivit mycket viktig. Han har gått en Alphakurs och är nu aktiv i församlingen. Han ordnade själv så att han fick några faddrar i församlingen som kunde hjälpa honom vidare i tron.
– Jag var ju helt ny. Jag började läsa Bibeln i Gamla Testamentet och det var så mycket som jag inte förstod. Det har då varit så bra att kunna ringa någon och fråga. Ibland har jag fått svar direkt på telefon och ibland har vi sparat frågorna till vår hemgruppssamling. De har mött mig med så mycket vishet och det har aldrig varit några problem att ställa frågor, berättar Jan.

Använd av Jesus
Nu åker Jan regelbundet runt i olika sammanhang och berättar om vad Jesus har gjort i hans liv. Hans vittnesbörd handlar om helandet men också om det nya livet som han funnit i Jesus, med församlingen och alla nya relationer.
Den första platsen Jan fick tillfälle att besöka var Kungsbacka. En grupp hade haft bibelstudier om helande under en tid och ville att Jan skulle komma på avslutningen.
– I över en timme berättade jag om vad jag varit med om. När jag gick tillbaka till min plats var det många som ville att jag skulle be för dem. Detta var så starkt för mig eftersom det var första gången som mitt helande innebar att jag fick be för andra. Det jag hade fått kunde jag ge vidare. Efter den samlingen har två personer ringt och berättat att de nu är nästan helt återställda.
Sedan dess har Jan fått be för många människor. Under två somrar har han funnits med på Löttorps camping på Öland och på Jesusfestivalen i Älmhult. Nu i somras fick han be för flera som tog emot helande, bland annat en norsk kvinna som hade bältros. Hon kom fram till Jan och frågade om han kunde be för henne.
– Två dagar efteråt kom hon tillbaka och berättade att utslagen nästan var helt borta. Några veckor senare ringde hon och berättade att hon nu var helt frisk. Det är fantastiskt att få vara använd av Jesus.

Tillfällen i vardagen
Häromdagen var Jan på en fotbollsmatch. Efter matchen stod han nere vid planen och pratade med några av spelarna. En av spelarna var frustrerad över en missad målchans.
– Han sa ”Herrejesus, jag borde ha satt den klara chansen”. Jag frågade honom om han åkallade Jesus för en missad målchans. Så klart undrade de om jag var präst och då fick jag chans att berätta om hur det gick till när jag kom till tro. Det är underbart att kunna fånga möjligheterna i vardagen att berätta om Jesus.

Text & Foto: Niklas Lorentzon. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.