Adnan slapp pacemaker – när Gud grep in

2012 v39 kristet reportage
När syriske Adnan mötte svenska Annika fick han också lära känna en kärleksfull Gud. Tron har burit i alla år, och när doktorn för några år sedan ordinerade pacemaker hade Gud en annan lösning.

Adnan och Annika Ali bor idag i Gävle, men Adnan växte upp i en niobarnsfamilj i Syriens huvudstad Damaskus.
– Pappa hade en tygaffär, men jag ville studera. Så jag började studera till maskintekniker.
Det var via skolan som han första gången fick komma till Sverige.
– Jag och en annan elev fick ett stipendium så att vi kunde praktisera utomlands. Jag fick välja på att åka till Sverige eller till Tyskland. Det blev Sverige och Gävle, som har en stor pappersindustri.
Adnan trivdes bra i Sverige och under praktiken erbjöd företaget honom jobb efter utbildningen.
1964 kom Adnan till Sverige första gången. Ett drygt år senare var han tillbaka som nyutbildad maskintekniker.
– Jag fick en liten möblerad lägenhet via företaget och började jobba efter tre dagar. Jag kunde lite engelska, och så hade jag snappat upp lite svenska under praktiken. Så jag klarade mig.

Tjejen på sjukhuset
Efter en tid blev Adnan sjuk och hamnade på lasarettet i Gävle. Där träffade han Annika, som var nyutexaminerad sjuksköterska. Annika var kristen och en dag frågade hon Adnan om han trodde på Gud.
– Jag svarade ja, för jag var uppvuxen i ett muslimskt land och självklart trodde jag på Gud. Men när Annika började prata om att Jesus var Guds son blev jag riktigt arg. Skulle Gud ha kommit ner till jorden för att gifta sig med Maria? Hur kunde hon säga att Jesus är Guds son?
Men Adnan och Annika fortsatte att hålla kontakten, och när Adnan blev friskförklarad bjöd han hem Annika på middag med arabisk mat.
Adnan fick en kristen bok och ett Nya Testamente, men böckerna blev först olästa.
– Jag vågade inte läsa dem. Jag var rädd att Gud skulle straffa mig. Men efter ett tag tog jag fram böckerna ändå. Jag ville bevisa för Annika att hon hade fel och att jag hade rätt.

Möte med Guds kärlek
Adnan började – på Annikas inrådan – att läsa Johannes evangelium. Och det han läste kom att beröra honom.
– Jag läste om Guds kärlek, att Gud älskade världen så mycket att han sände sin egen son. Det fick mig att börja fundera och mjukna. Men jag hade så många frågor.
Adnan följde med Annika till kyrkan några gånger, men han hade svårt att förstå vad pastorn menade.
– Det var som om jag fick serverat stora biffar, men bara klarade av barnmat. Jag ville så gärna få svar på mina frågor, men jag förstod inte, jag kunde inte ta emot.
Men när församlingen startade en kristendomsskola, så hängde Adnan på. Skolan pågick ett halvår på kvällstid och Adnan missade inte en enda gång.
– Nu kunde jag få svar på mina frågor. Pastorn fick ha mycket tålamod med mig. Det var inte lätt. Men han undervisade mig och jag förstod mer och mer.

Redo för beslut
Efter ett halvår hade Adnan fått grunderna i den kristna tron, och han var redo att fatta ett beslut.
– Jag hade förstått att Jesus var den enda vägen till Gud, och jag bestämde mig för att jag ville följa honom.
Adnan berättar hur det beslutet kom att förändra honom. Hur han blev så berörd av Guds ord att han plötsligt fick lätt för att gråta.
– Jag är ju uppväxt med islam, även om den för mig mest var tradition. Men jag upplevde aldrig någon kärlek inom islam. Muslimerna säger att det finns kärlek, men jag har inte upptäckt den, jag har bara sett alla lagarna som ska följas.
– Men när jag kom i kontant med kristendomen märkte jag att hela budskapet genomsyras av kärlek. Att Gud älskar oss så mycket, och att Jesus älskar oss.

Klart för pacemaker
Det har gått 42 år sedan dess och beslutet att följa Jesus har hållit genom alla år. Adnan har upplevt att Gud finns med både när livet är lätt och när allt är tufft och svårt. Som för sex år sedan.
– Jag fick ont i hjärtat och armen och ringde till vårdcentralen. De kallade in mig direkt och när de undersökt mig kallade de på ambulans. Jag kördes till lasarettet där jag var inlagd i sex dygn. Det visade sig att jag hade hjärtflimmer, och det var så illa att överläkaren bestämde att en pacemaker skulle sättas in.
Adnan fick en ny tid tre veckor senare då prover skulle tas för att fastställa hur stark pacemaker han skulle ha.

Ett helat hjärta
På söndagen gick Adnan till en gudstjänst i Korskyrkan i Gävle. Efter predikan gick predikanten rakt ner till Adnan.
– Han berättade att han under hela mötet upplevt att Gud hade en hälsning till mig – att Gud hade helat mitt hjärta. Ändå visste predikanten ingenting om mina hjärtproblem. Själv kände jag ingenting, men jag tog för givet att Herren faktiskt hade helat mig.
Söndagen före undersökningen gick Adnan fram för förbön.
– Kvinnan som bad för mig då sa precis samma sak som predikanten gjort innan; att hon fått en hälsning från Gud att han hade helat mitt hjärta.

”Det här är omöjligt”
På måndagen åkte Adnan till sjukhuset och gjorde en rad nya tester.
– Då sa läkaren: ”Varför har de skickat hit dig? Det är inget fel på ditt hjärta.”
Adnan fick med sig läkarens utlåtande och kom tillbaka till läkaren som hade ordinerat pacemakern.
– Jag fick berätta för honom att jag tror på Jesus och att han har helat mig. Han svarade att det är bra att jag har tro, men att det här är omöjligt.
Sex år har gått sedan dess, och Adnan har fortfarande ingen pacemaker. Det behövs inte.
– Jag är så tacksam för mitt liv och min familj. Annika och jag har varit gifta i 42 år, och tillsammans har vi tre barn och sju barnbarn. Varje morgon startar vi vår dag med att läsa Bibeln och be tillsammans. Mest av allt är jag tacksam för att tron har hållit hela vägen, att jag varje dag får vandra med Herren och komma närmare honom för varje år som går.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.