Terese sjunger på bordeller och sexklubbar

2012 v34 kristet reportage
Terese Fredenwall är sångerskan och låtskrivaren som sjunger för prostituerade och marginaliserade, för att visa Guds kärlek. – Använd det du har och var den du är. För Guds metod är du – mitt i kaoset.

25 år gammal har Terese Fredenwall redan hunnit med mer än de flesta. Hon har gett ut tre egna skivor, hon har precis utsetts till finalist i Svensktoppen Nästa, hon frilansar som låtskrivare och musiker – och hon besöker regelbundet bordeller och sexklubbar för att visa Guds kärlek i praktisk handling.
Uppväxten var lugn och trygg i ett rosa parhus i Täby. Men allt var inte enkelt. I skolan blev det specialundervisning och under många år kämpade hon med panikångest.
– Det är märkligt att jag idag faktiskt jobbar som låtskrivare med inriktning på texter. Och att jag som alltid tänkt på mig själv som svag idag är ute och sjunger för prostituerade och utslagna. Men Guds metod är du och jag, och därför är vi kvalificerade.

Objekt för vår tro
På gymnasiet klippte hon och kristna kompisen alla band med de festande klasskompisarna.
– Vi hängde i kyrkan istället. Det var nog bra för mig då, men det finns också en fara i det. Att vi i kyrkan får en så stark intern relation att vi inte får kontakt med folk utanför kyrkan. Och när vi evangeliserar så ser vi människor som objekt för vår tro. Vi bryr oss egentligen inte om dem, vi vill bara få över dem till vårt lag.
När Terese några år senare kom in på en låtskrivarutbildning i Örnsköldsvik valde hon en annan metod.
– Då tog jag inte avstånd utan då var jag med. Det ledde till att jag fick många samtal och att jag fick dela min tro med andra.

Låtskrivare och musiker
Idag frilansar Terese som låtskrivare och musiker, framför allt inom den profana musikbranschen.
– När jag först fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva kommersiell popmusik, till Dannys första skiva, tänkte att det kan jag ju inte göra. Men idag tänker jag lite annorlunda.
– Syftet med musiken är att beröra och radiomusiken speglar vår tid, hur vi mår. Jag kan få vara den som skriver låtar om något annat än det ytliga, och som genom mina texter kan nå människorna utanför kyrkan.

Bordeller och sexklubbar
För några år sedan träffade Terese Bengt Fiske, som jobbar med utslagna i Tyskland. Hon följde med honom till Berlin, och det blev starten för ett engagemang för unga kvinnor som lever i marginalen. De utslagna kvinnorna har gett inspiration till många låttexter, och det är också dem som hon ofta sjunger för.
– Jag sjunger bland annat på bordeller och sexklubbar och i höst väntar en bordellturné i Tjeckien. Ägarna är glada att vi kommer, de vet att vi är där för tjejernas skull.
Att komma dit och berätta för tjejerna att de ska ändra sitt liv är ganska meningslöst. De är väl medvetna om sin situation och många skulle gärna ändra den om de kunde.
– Man kan inte åka dit och tro att man kan göra så stor skillnad. För det handlar om kvinnor som sitter så hårt fast i sin situation. Mänskligt sett så finns det inget att göra och ofta känns det som om man inte gör någon nytta. Men vi har Jesus och han är så stor. Och då och då får vi se Gud göra mirakler i de här kvinnornas liv. Det är otroligt stort att få vara med om det.

Där tron blir verklig
Många har undrat varför en ung svensk tjej som Terese ger sig ner till de prostituerade i Europas storstäder en till två veckor varje månad.
– Då blir min tro på Jesus verklig och jag får dela den med andra. Jesus var inte rädd för kaoset, utan gick rakt in. Och det behöver vi också göra. Vi ska inte dela människors livsstil, men vi kan dela konsekvenserna av deras livsstil. Hålla en hand eller köra till sjukhuset.
– I de kvarteren, där finns liksom bara Jesus kvar. Vi behöver inte komma dit och berätta om den Jesus som vi har här. För Jesus är även där. Vi behöver bara bekräfta att han finns där, mitt i kaoset.

Jesus är attraktiv
På senare tid har Terese även varit en del på Plattan i Stockholm för att träffa ungdomar. Där möter hon många som inte mår bra hemma, och som istället hittar sin familj på plattan.
– Många kallar sig inte kristna, men de har mycket funderingar om livet efter detta och Gud. Även om kyrkan kan vara trång ibland så måste vi komma ihåg att Jesus är otroligt attraktiv. Unga människor har många frågor om andliga saker, och vi behöver finnas på plats för att vara stöd och bollplank.
Terese menar att man som kyrka inte bara behöver stå utanför krogen och dela ut Biblar.
– Jag brukar sitta i baren och be. Inne på krogen finns människorna och vi kan tjäna dem där de är. Jag önskar att det var fler kristna som vågade gå dit.
– Det kan kännas osäkert och riskabelt att lämna kyrksalen för att möta människorna där utanför. Men om du någon gång känner dig galen när du är på Jesu uppdrag, då tror jag att du är på rätt väg eller åtminstone i gott sällskap. För Jesus är inte speciellt mörkrädd. Han går rakt in.

Publicerad: 22 augusti 2012
Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.