Jan och Barbro blev helade på Jesusfestivalen

2012 v33 kristet reportage
Läkare i all ära. Men Jan och Barbro Renström förlitar sig ännu mer på överläkaren i himlen som mirakulöst har helat dem från både stroke och leukemi. På Jesusfestivalen för två veckor sedan fick de båda uppleva nya mirakel, när Jans syn förbättrades betydligt och Barbro blev helad från en whiplashskada.

Till Inblicks redaktion kom nyligen två överlyckliga makar, Jan och Barbro Renström. Jan tittar mig i ögonen och säger: ”Nu ser jag dig ordentligt. Allt har blivit så mycket klarare.” Och så börjar de berätta sin helt fantastiska historia.
Jan och Barbro hittade varandra via en singelträff i Citykyrkan i Stockholm för 28 år sedan.
– Jag hade sett min blivande man i en syn, så när jag såg honom visste jag direkt att det var han, berättar Barbro.
Jan kom från en kristen familj, men kände sig mest tvingad in i den kristna tron. Barbro hade däremot redan som nioåring bestämt sig för att följa Jesus.

Mötte Gud i lägenheten
När Jan och Barbro blev ett par började Jan gå till Barbros församling.
– Jag började fundera på om jag verkligen hade bestämt mig för att jag ville följa Jesus.
Så en dag, hemma hos Barbros mamma, får Jan ett sådant Gudsmöte att han börjar tala i tungor.
– Det bara kom ut ur munnen och jag visste inte vad det var.
– Jan hade följt med mig på cellgrupp, men när han mötte tungotal och karismatiska uttryck blev han livrädd. Så jag tänkte att det var nog bäst att ta det lite försiktigt, tillägger Barbro.
Men nu insåg Jan vad det handlade om. Han bad tillsammans med sin hustru och svärmor – hemma i lägenheten – och livet tog en ny vändning.

Helad från leukemi
Att Gud kan hela vet Barbro av egen erfarenhet.
– När jag var 22 år gammal fick jag veta att jag hade leukemi och läkarna gav mig bara ett halvår kvar att leva. Två dagar efter beskedet dog min pappa. Jag minns att jag stod vid hans kista, och undrade varför inte jag fick följa med hem till Jesus.
Barbro var evangelist och hon fortsatte att vittna så mycket hon orkade. Men snart blev hon så dålig att hon bara låg i sängen. Hon kunde inte längre behålla maten, och blodvärdet var nere i 20 – riktigt dåligt.
– Men så en dag fick jag se Jesus stå i dörröppningen. Han sa: ”Du ska inte dö, du ska leva och tjäna Herren.” Det gav mig sådan kraft att jag steg upp ur sängen, gick ut i köket och åt köttbullar. När min evangelistkollega fick se mig fick hon en chock, och jag fick berätta att Mästaren hade varit här.
Nästa dag träffade Barbro sin läkare. Han trodde inte på Gud, men nu konstaterade han att det nog finns en Gud ändå.
– Undersökningen visade att alla mina värden var normala. Fortfarande, efter alla år, är mitt blodvärde helt perfekt.

Sju år i rullstol
Ett halvår in i Barbro och Jans äktenskap fick även Jan erfara att Gud kan gripa in.
– Jag hade fel på blindtarmen och blev inlagd. Men jag fick en alldeles för hög dos läkemedel som var livsfarlig i kombination med min epilepsi. Jag höll på att tuppa av och jag borde inte ha överlevt. Men Gud var med.
På 90-talet förändrades makarnas situation radikalt, när Jan fick en svår stroke.
– Jag blev förlamad i halva kroppen och satt i rullstol i nästan sju år. Jag fick ha hjälp med att äta, klä mig, förflytta mig – allt.
Jans assistent var med i Församlingen Arken. Hon tyckte att han skulle åka dit för att få förbön.
– Jag trodde inte att något kunde ske, men vi körde ändå dit och jag fick förbön.

Överläkaren grep in
Strax därefter blev Jan sämre och lades in på sjukhus.
– På natten fick jag se en syn – en text skriven i taket. Det stod: ”Jan, du är helad.” Så jag bestämde mig för att prova. Jag reste mig upp och gick till toaletten själv.
En sköterska – som var kristen – såg Jan på benen.
– Hon blev chockad och undrade vad som hänt. Och jag fick förklara att överläkaren där uppe hade gripit in. Vi fick tacka Gud tillsammans, och så hämtade hon sina arbetskamrater.
Läkaren blev lika chockad han.
– Jag fick berätta om min överläkare som gör under, och jag fick också be tillsammans med läkaren. Flera av sjuksköterskorna ville senare ha personliga samtal och flera av dem följde med sin kristna kollega till kyrkan.

Tilltal om helande
Bara för ett par veckor sedan – under årets Jesusfestival – fick både Jan och Barbro ännu en gång uppleva hur Gud helar.
– Jag har alltid sett väldigt dåligt. Jag lider av svår närsynthet sedan barndomen och det har bara blivit sämre och sämre. För några år sedan fick jag både grön och grå starr på vänstra ögat, och det går inte operera. Läkaren har sagt att jag kommer att bli helt blind och den senaste tiden har synen varit så dåligt att jag i stort sett varit blind. Barbro har fått hjälpa och leda mig överallt.
Under sommaren fick Jan förbön på Församlingen Arkens Mirakelfestival.
– En av de som bad pekade rakt mot mig och sa: inom tre veckor ska du se. Och knappt tre veckor senare, på JesusFestivalen i Älmhult, hände det.

Ser mycket klarare
Den 31 juli talade Stefan Edefors om helande och Jan gick fram för förbön.
– När Stefan sa: ”I Jesu namn”, så for jag i golvet. Jag som alltid har sagt att jag inte kan ramla. Efter förbönen hittade jag själv tillbaka till min plats, något jag inte kunnat tidigare. Och när jag lugnat ner mig insåg jag att jag såg allt mycket klarare än innan. Människor som jag knappt kunnat se alls såg jag nu ganska tydligt. Även om jag fortfarande ser dåligt så är det så mycket bättre. Och jag tror att synen kommer att klarna ännu mer.
Även Barbro fick vara med om ett helande i samma möte.
– Jag fick en whiplashskada vid en bilolycka för många år sedan, och jag har haft ständig värk när jag vrider på huvudet. Men under förbönen kände jag att det blev varmt i nacken. Jag sköljdes av en sådan kraft att jag blev alldeles snurrig, det var som om jag druckit något starkt.
– När jag vaknade nästa morgon kände jag att jag inte hade ont i nacken längre. Jag kan vända och vrida på huvudet utan att det gör ont. Skadan är borta.
Jan och Barbro var inte sena med att berätta för andra om vad som hänt. För de vet att det varken handlar om dem eller om de predikanter som bett – utan bara om Gud – överläkaren som har kraft att göra under idag.


Text & Foto: Eva Ruderstam.
Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.