Nu älskar TJ dem han hatade

2012 v32 kristet reportage
Han hatade vita så innerligt att han var beredd att döda. Hon var vit och skulle aldrig gifta sig eller skaffa barn. Vägen till den familj TJ och Marie har tillsammans idag, var tvungen att gå via övernaturlig kärlek. Efter att hela tiden ha dömts utifrån sin hudfärg, blev TJ hatisk och dödade en ung, vit man. Men Guds kärlek förändrade honom. Idag är han gift med en vit svenska och ger Sveriges kriminella den tuffa utmaningen att sluta skylla på andra och vända om.

TJ växte upp i Sydafrika under apartheid.
– Jag blev hela tiden diskriminerad på grund av min hudfärg och det gjorde att jag fick problem med min egen självkänsla och identitet, säger TJ Bobbert.
TJ såg hur den vita befolkningen var rik, utbildad och de hade vackra hus. Själv bodde han i ett getto.
– Den enda framtiden för de svarta var att jobba för de vita med en låg lön. Och de tvingade oss att lära oss deras språk, afrikaans, säger TJ.

Dödade 16-åring
TJ respekterade inte de vita, men han var rädd för dem.
– Jag kände en stor fruktan. De vita hade pengar, makt och vapen.
I 14-årsåldern hade hatet vuxit och börjat ta över TJ:s liv. Han gick med i en skolgrupp som hette SRC som var emot apartheid. Också barnen gjorde uppror. Så fort de fick nya skolböcker brände de upp dem. Polisen attackerade barn och ungdomar med tårgas.
17 år gammal var TJ ute med några vänner när de attackerade en 16-årig, vit kille.
– Det var inte meningen att han skulle dö, men han dog. Jag var en mördare, men var så avtrubbad att jag inte reagerade. De vita hade ju dödat tusentals svarta och färgade, tänkte jag.

En vit Gud
Under den här tiden gick TJ med sina föräldrar till kyrkan varje vecka. Men han följde bara med för att visa respekt för sina föräldrar som arbetade och slet så hårt för honom och hans sju syskon.
– Jag kunde inte lita på en vit Gud, Jesus var ju vit. Jag sjöng med i psalmerna men inom mig var jag död.
Polisen fick tag på TJ och han arresterades för mordet på den unge mannen. Inne i fängelset tänkte han inte så mycket på sitt eget liv. Han var mest bekymrad över hur det skulle gå för hans syskon.
– Jag förstod aldrig att mitt liv hade ett värde. Jag hade hela tiden blivit dömd på grund av min hudfärg.

Grät för första gången
Efter två år i fängelset fick TJ syn på en Gideonitbibel.*
– Jag var egentligen inte intresserad, men man blir ju så uttråkad i fängelse så jag började läsa.
Han kom fram till 1 Petrus brev 5:7 där det står ”Och kasta alla era bekymmer på honom [Gud], för han har omsorg om er.”
– Det var bara skräp tänkte jag, men mina föräldrars böner började nog verka på mig.
TJ började tala till Gud och ställa frågor.
– Jag fick inga svar, men jag grät för första gången i mitt liv. Jag började känna skuld och blev övertygad om att jag faktiskt hade ett värde. Jag ropade till Gud att han skulle hjälpa mig.
Nästa dag kom en kristen man till honom och undrade vad som hänt. Det lyste i TJ:s ögon. TJ berättade vad som hänt.
– Han bad med mig och då överlät jag mig till Gud. Den dagen gav jag Gud hela mig, allting.

Oförklarligt fri
Två år senare kallades TJ inför domaren, som meddelade att TJ skulle friges i brist på bevis.
– Det måste vara ett Guds mirakel, jag förstår än idag inte hur det gick till! Det känns som om Gud gav mig en andra chans.
Nu hängde TJ villigt med till kyrkan och hans tro fick växa. En dag fick han några ord som han inte riktigt förstod då: ”Dina största fiender kommer älska dig mest.” Idag lever han mitt i det, här i Sverige.
– Nu umgås jag med vita hela tiden och jag har gift mig med en vit kvinna!

Sluta skylla på andra
TJ och hans fru Marie har arbetat på heltid för Gud i tolv år. I Sydafrika driver de organisationen Phemba International som bland annat arbetar mot våld, kriminalitet och rasism och som hjälper ungdomar från olika länder att knyta kontakter.
Här i Sverige är TJ mycket ute på fängelser och det är en viktig sanning från sitt eget liv som han radikalt utmanar fångarna med.
– Jag skyllde hela tiden allt på andra, på de vita, men det var inte de som lade vapnet i min hand när jag dödade den där killen. Jag gjorde mina egna val och egna val kan kosta dig ditt liv. Först måste du vända om och erkänna att det är du själv som gjort fel och att det är du själv som måste förändra dig, inte alla andra. Sedan är förlåtelsen början på helandet, säger TJ Bobbert.


Text & Foto: Elisabeth Landin.
Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.