Bjarne blev mirakulöst helad från cancer

2012 v31 kristet reportage
Cancern var nästan färdigbehandlad när den blossade upp igen. Men när Bjarne Andersson, nu snart 66, skulle börja med cellgifter trodde läkarna inte sina ögon när de tittade på röntgenplåtarna. Det fanns inte ett spår av några tumörer.

Själv är Bjarne helt säker – han hade blivit helad, precis som Gud lovat.
Halländske sågverksarbetaren Bjarne Andersson, som vare sig röker eller dricker, kunde aldrig tro att hans besvärliga hosta skulle kunna vara symptom på någon allvarlig sjukdom. Och absolut inte cancer.
Men så började han gå ner onormalt mycket i vikt, och en dag kom det blod i urinen när han var på toaletten.
När han sökte läkare var hans värden under all kritik, och vid midsommartid för två år sedan blev han inlagd på Varbergs sjukhus. Det konstaterades att han hade en tolv centimeter stor tumör på ena njuren, och metastaser i magen och lungan.
– Jag hörde på läkarens röst att det här var allvarligt, säger Bjarne.
– Men jag kände ingen oro och jag och min fru Edit och några vänner som var på besök på sjukhuset började be direkt efter beskedet.

Bars av ord från Gud
Operationen gick bra, bättre än läkarna vågat räkna med. Nu fanns det lite hopp, fick Bjarne höra. Men fortfarande återstod en krävande strålningsbehandling för att få bort metastaserna i lungan (de i magen avlägsnades vid operationen).
Trots att det mänskligt sett fortfarande fanns stor anledning till misströstan så fortsatte Bjarne att känna en märklig frid. På samma sätt var det för Edit.
Men han visste inte att hon bars av några ord som hon kände var från Gud. De hade kommit till henne innan Bjarne fick sitt cancerbesked, som en del i ett bildspel som visades när deras dotter deltog i en uppvisning i streetdance.
– Plötsligt stod det över hela filmduken som bildspelet visades på: ”Never, never, never give up”. Och det gick rakt in i hjärtat, säger hon.
Medan Bjarne var på sjukhus gjorde hon en tavla med de orden, så att de sedan dess fått en påminnelse varje gång de kommit in i hallen därhemma.

Vännerna bad
Och Bjarne själv har verkligen levt efter den uppmaningen. Trots att han var medtagen efter operationen kunde det inte hindra honom från att åka och titta på westerntävlingarna på High Chaparall, som han alltid brukar göra på somrarna. Westernridning är ett av hans största intressen, det märks inte minst på hans kläder.
På något sätt var det som att han inte ens fick chansen att oroa sig, eftersom han fick ta emot tröstande bibelord (som Psaltaren 41:2-4) och hörde talas om hur många som bad för honom – både i den egna missionsförsamlingen i Väröbacka och på andra platser i Sverige och runt om i världen.
– Jag har aldrig vetat att jag har så många vänner, säger Bjarne och låter rörd.
– Och jag fick budskap från flera olika håll, att Gud inte var färdig med mig.

Läkaren förbluffad
När hösten närmade sig fick han sin strålningsbehandling, som också den gick lättare än vad läkarna räknat med. Men sedan kom ett dystert besked – nya tumörer hade börjat växa både i lungan och där njuren suttit. Bjarne höll trots det fast vid sin tro på Guds löften, och det planerades att han skulle få cellgifter. Men när han kom för att få sin behandling kunde den ansvarige läkaren inte tro sina ögon när han tittade på den nytagna röntgenbilden.
– Han sa: ”Vi vet inte vad som har hänt men det finns ingen cancer kvar, så vi kan inte ge dig några cellgifter”.
Bjarne skrattar och fortsätter:
– Då svarade jag ”Jag vet vad som har hänt. Jag har en stark tro på Gud och Han kan göra under!” Läkaren tittade på mig och sa: ”Fortsätt tro på det!”

Ny röntgen
Det här var i december 2010, och i slutet av februari förra året togs en ny röntgenbild som också den visade att cancern var fullständigt borta. Läkarna är trots det skeptiska, och säger att sjukdomen kan komma tillbaka när som helst.
Annars har så gott som alla i Bjarnes omgivning reagerat med glädje och sagt att de faktiskt förväntat sig det här.
Arbetskamraterna på sågverket trodde inte att de någonsin skulle få se Bjarne igen, men nu känner han att Gud vill använda det här undret för att de kollegor som inte är troende ska få ana att detta med Jesus kanske är sant ändå.
– En av mina kollegor ringde mig när jag låg på sjukhuset och tog farväl eftersom han var helt säker på att jag skulle dö. Han berättade att alla tänkte på mig och att de lagt min Bibel på min plats, berättar Bjarne med ömhet i rösten.
– Men när jag blev frisk kom han och sa: ”Jag är inte troende, och jag tror verkligen inte på Gud, men när jag ser på dig förstår jag att NÅGONTING måste finnas så sjuk som du var!”

Påverkar kollegor
Andra kollegor har också uttryckt att det verkligen måste ha skett ett under med Bjarne.
– Det är fantastiskt, och jag kan prata nästan helt fritt på jobbet om Herren nu, säger han glädjestrålande.
Under sommaren gick Bjarne i pension och han ber nu intensivt för sina kollegor – ”så att det finns någon som tar över evangeliserandet”. Bjarne är till och med så pigg och kry att han planerar en resa till ett barnhem i Etiopien i höst – en av de platser där det bads för honom under sjukdomstiden.
– När jag låg på sjukhuset den där sommaren för två år sedan kändes det lite tungt och jag frågade Gud varför just jag skulle få cancer. Men jag upplevde att jag skulle tacka istället för att beklaga mig. Och jag kan säga det att jag har varit kristen i 40 år, men jag och min fru har aldrig känt oss så nära Herren som nu. Det är bara Jesus från morgon till kväll, säger Bjarne med ett stort leende och berättar att han till och med fick vittna och be på sjukhuset, där också en man blev helad och kunde åka hem utan läkarbehandling.
Men det är en annan historia!


Text & Foto: Malin Fagerlind.
Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.