– Jag kände mig diskvalificerad

2012 v.22 - kristet reporta
Redan på smekmånaden fick sångerskan Sarah Kelly börja dölja sina blåmärken. I takt med att misshandeln ökade sjönk självförtroendet och när hon efter sju år och lika många sjukhusbesök ansökte om skilsmässa kände hon sig diskvalificerad för sin tjänst. Men Gud diskvalificerar ingen. Idag har Sarah en ny tjänst, en make som älskar henne och en fantastisk sångkarriär.

Sarah Kellys liv kan låta som en framgångssaga, med två Grammy-nomineringar, närmare 250 000 sålda skivor och fans över hela världen. I sommar kommer hon till Sverige och JesusFestivalens ungdomshelg för att göra det hon älskar mest – att leda lovsång till Gud.
Hennes första lovsånger skrev hon redan som åttaåring, och som ung var hennes största dröm att bli lovsångsledare.

Blåmärken på smekmånad
Sarah var med i en ungdomsgrupp och blev ihop med en kille som studerade till pastor.
– Mentaliteten i kyrkan var lite att ju högre du bad, ju mer andlig var du. Idag vet jag att det inte riktigt är så. Min pojkvän var alltid den som lyfte händerna högst och skrek till Gud. Men egentligen var det inte riktigt hans sätt. Men det märkte jag inte förrän det var för sent.
Sarah gifte sig som 19-åring. Redan på smekmånaden fick hon dölja sina blåmärken.
– Det var jättesvårt. Han undervisade och hade en evangelisk tjänst, folk såg upp till honom och mina föräldrar var jättestolta för att jag gift mig med en kristen man. Själv upplevde jag hur jag mer och mer drogs in i mörkret, bort från mina vänner, från min familj och även från min kyrka – förutom när jag stod på scenen. För övergrepp kan bara pågå i det instängda och det mörka. Så fort man tvingar fram det i ljuset, så måste det sluta.

Till sjukhus sju gånger
För Sarah innebar misshandeln inte bara fysisk smärta, utan även psykisk.
– Jag förstod inte varför det hände. Jag som trodde på Gud och följde honom. Det här borde inte hända människor som tjänar och lovsjunger Gud. Jag kände ilska mot Gud, och faktum var att den ilskan även började höras i min röst. Den blev raspig och hes – av mina förtvivlade rop efter Gud.
Sju gånger var Sarah Kelly på sjukhus för sina skador. Hon ljög om orsaken varenda gång.
När Sarah tog mod till sig och berättade om misshandeln för föreståndaren i församlingen fick hon rådet att ändå stanna kvar i relationen.
– Det gjorde mig riktigt ledsen, att människor som sa att de älskade mig skickade hem mig till fortsatt misshandel. De orden var värre än all fysisk misshandel. Men jag stannade i äktenskapet i två år till. Det blev inte bättre, och till sist berättade jag för mina föräldrar. Det blev början till slutet.

Känner inget hat
Sarah känner inget hat mot sin före detta man, varken nu eller tidigare.
– Han hade ett svårt förflutet och hade själv blivit slagen. Han gick en ettårig utbildning, och sedan var han pastor. Men han hade inte kommit över sina egna problem. Har man ett brutet förflutet behöver man längre tid för att hinna hantera sina egna problem.
Sarah får ofta frågan varför hon stannade så länge i relationen – i sju år.
– Jag stannade för kyrkans skull och för att jag älskade att lovsjunga Gud. Det var min dröm. När jag pratade om att lämna honom hotade han att döda både mig och sig själv. Jag väntade så länge jag bara kunde innan jag ansökte. Sedan gick skilsmässan igenom på sju dagar, och det är något av ett mirakel i USA. Men det fanns så många bevis på misshandel. Det var verkligen illa.

Kände sig diskvalificerad
När skilsmässan gick igenom och Sarah lämnade kyrkan kände hon sig diskvalificerad för sitt kall som lovsångsledare. Istället flyttade hon till Los Angeles och började sjunga rock ´n´ roll. Och det gick bra. Ägaren till en stor gitarrkedja blev hennes manager och en välkänd rockproducent fick upp ögonen för henne. Sarah fick sjunga i tv och spela in album.
Tron var fortfarande en viktig del av Sarahs liv.
– Jag var väldigt öppen med min tro, men jag levde samtidigt farligt, för jag var inte med i någon kyrka. Jag litade inte på kyrkan längre. Jag fick ingen andlig mat, samtidigt som jag påverkades av dem jag umgicks med. Saker som jag tidigare sett som synd började bli mer och mer okej. Det som var svart och vitt i Bibeln var inte så svart-vitt för mig längre. Jag började glida.

Nej till supererbjudande
Så kom det stora erbjudandet. Sarah erbjöds att bli sångerska i ett jätte-stort och känt band.
– Det var som alla mina rock ´n´ roll-drömmar serverade på ett silverfat. Men jag var tvungen att säga nej. Jag minns att jag tänkte att det borde vara fruktansvärt svårt att säga nej till ett sådant erbjudande. Men det var det inte, för jag ville inte ha det livet. Jag ville inte vara en maskot för sex, droger och rock ´n´ roll. Jag ville lovsjunga Gud. Jag ville att min musik skulle vara ärlig och genuin. Jag ville inte ljuga i min musik.
Många tyckte Sarah var tokig som sade nej till ett sådant erbjudande. Men något hände.
– Jag tror att Himlen lyssnade till mitt nej. För nästa år, 2008, träffade jag Jonas, min make. Och samma år ringde en av de största kyrkorna i USA och frågade om jag ville leda lovsång i deras församling.

Tillbaka i lovsången
Sarah berättade för pastorn att hon var skild och att hon inte kan sjunga lovsång eller arbeta i en församling. Men pastorn visade Sarah på Bibelns ord om misshandel.
– Han visade mig att misshandel inte var okej för Gud. Att det inte var Guds vilja att jag skulle bli slagen, att grunden till äktenskapet inte var okej eftersom löftena inte följdes. För mig blev det så stort. Jag insåg att Gud älskade mig, trots skilsmässan. Och att jag fortfarande kan sjunga lovsång till Gud.
Sarah fick jobb som lovsångspastor i församlingen.
– Att jag fick leda människor i lovsång igen, det som jag älskade mest av allt. Det var som att få tillbaka mina drömmar – gånger en miljon.
Idag bor Sarah tillsammans med sin svenska make Jonas Ekman i Texas. Hon leder lovsång i församlingen Woodlands Church, där även Jonas arbetar som music director. Sarah har också fortsatt med sin solokarriär, gett ut fler skivor och vunnit publikens hjärtan, både i USA och i Skandinavien.
– Idag har jag ett annat djup i min röst. Det jag har gått igenom har stärkt mig, för Gud har varit trofast och återupprättat mig.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.