Catharina hittade glädjen – och fick en helad rygg

2012 v.13 - kristet reporta
För några år sedan ägnade hon helgerna mestadels åt festande, allt medan resten av familjen, en efter en, blev frälst. Men när Catharina Kristherzon själv tog emot Jesus fick hon uppleva vad verklig glädje var. Och blev på köpet helad i sin rygg.

23-åriga Catharina Kristherzon från Uppsala levde för några år sedan ett liv i sus och dus där helgerna för det mesta fylldes av festande med kompisarna, ibland både på fredagar och på lördagar.
– Såhär i efterhand kan jag se att drickandet mycket berodde på att jag ville döva min längtan efter glädje, jag tyckte mitt liv kändes ganska grått, berättar Catharina som är uppväxt ute på landet sex mil norr om Uppsala i en familj med föräldrar och tre småsystrar.
Efter grundskolan gick hon på gymnasiet i Uppsala där hon utbildade sig till målare. 2007 tog hon studenten, fick jobb på en målarfirma i stan och flyttade hemifrån på riktigt. Drygt ett år senare, på hösten 2008, blev hennes mamma Helén frälst, och inom ett drygt halvår gick hela hennes familj samma väg. Gud blev ett allt vanligare samtalsämne runt köksbordet när hon var hemma och hälsade på och hon visste att familjen bad för henne. Men Catharina höll sig till en början kallsinnig.
– Jag tyckte att det var deras grej och att kyrkan inte var något för mig, jag hade ju inte ens konfirmerat mig, berättar Catharina som vid den här tiden emellanåt bodde tillsammans med lillasyster Wicthoria som pluggade i stan.
– Jag minns att jag ibland retade Wickan för att hon var kristen, men jag tror inte hon brydde sig så mycket om det, säger hon med ett leende.

Ständig värk
I slutet av 2009 råkade Catharina ut för en bilolycka och fick efter det ont i ryggen. Läkarna konstaterade en skada i ryggslutet som beskrevs som en diskbuktning. Värken blev värre och resulterade i att Chatarina därefter gick sjukskriven i perioder.
– Jag hade ständig värk, och så fort jag gick upp i arbetstid blev det värre och jag blev tvungen att sjukskriva mig igen, berättar hon.
Festandet avtog en hel del i samband med att hon träffade pojkvännen Christofer för snart tre år sedan men visst hände det fortfarande att hon var ute och slog runt ibland. Och längtan efter att få uppleva riktig glädje hade inte försvunnit.
– Visst hade jag det bra på många sätt, inte minst tillsammans med Christofer, men den där riktiga glädjen fanns inte och jag började undra om livet inte skulle vara mer än såhär, säger hon.
Men det skulle förändras. Tiden gick och vid några tillfällen följde hon med sina föräldrar och syskon på kristna möten, det hände även att hon övertalades att gå fram för förbön för sin onda rygg.
– Det kunde lätta lite efter bönen men sedan kom värken tillbaka igen, berättar Catharina som faktiskt började trivas bland människorna i kyrkan.
– Jag upplevde ofta en skön känsla i kroppen och ett lugn när jag kom från kyrkan, fortsätter hon.
Hon gick allt oftare på möten och under den här tiden kände Catharina flera gånger att det kanske var dags för henne själv att ta steget att bli frälst. Men det skulle dröja till december 2010 innan det var dags.

Glädjerus i flera veckor
Hon var mitt uppe i en flytt, hade huvudvärk och kände sig inte alls upplagd för att gå någonstans när hon övertalades av hela familjen att följa med på ett ungdomsmöte. Där hon sitter i kyrkbänken känner hon en sorts värme som fyller henne, men huvudvärken tilltar. När mamma Helén och lillsyrran Stina ber henne följa med fram på förbön så går hon motvilligt med.
– Jag tänkte att jag kunde vara snäll och följa med som sällskap.
När de står därframme och håller varandra i händerna känner hon det som om huvudet är på väg att sprängas. När pastorn bett för Stina vänder han sig till Catharina.
– Pastorn profeterade något om att ”jag skulle stå stadigt på ordet” och när han frågade om jag ville bli frälst upplevde jag att nu var det dags att välja sida. Jag svarade ja, berättar Chatarina som sedan läste frälsningsbönen samtidigt som hon skakade i hela kroppen, som om hon slets mellan två sidor.
Och nog hände det saker. Från den stunden var Catharina i ett glädjerus som pågick i flera veckor.
– Det kändes helt enkelt bara underbart. I flera veckor var det extremt, jag kunde exempelvis helt oförberett bara börja skratta utan anledning och inte förmå mig att sluta, det var som om det bubblade från insidan, berättar hon.

Värken var borta
Det var inte bara det som hände. När hon fyra dagar efter frälsningsbönen gick hemma i lägenheten stannade hon plötsligt till och funderade. Det var något som inte stämde. Då kom hon på det.
– Jag upptäckte att värken i ryggen var borta, den som hade funnits där under nästan ett år. Jag blev helt ställd och jätteglad naturligtvis, säger Catharina och fortsätter:
– Läkaren ville att jag skulle börja lugnt men jag kände ju att ryggen kändes helt annorlunda efter det och började jobba heltid kort därefter. Jag har inte haft några problem att jobba sedan dess, berättar hon.
För Catharinas pojkvän Christofer blev det också omvälvande veckor och månader. Inledningsvis höll han sig neutral men i höstas tog även han steget och blev frälst. Sedan dess har paret tillsammans gått en alphakurs, gått med i en församling och deltar regelbundet i en bönegrupp.
– Livet har förändrats, vi har fått ett hopp. Och glädjen jag förut saknade har jag nu, säger Catharina Kristherzon.


Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.