Georges hudsjukdom försvann efter förbön

v.48-2011 - George Reportag
När Gud grep in och helade George Cojocaru från en allvarlig och plågsam hudsjukdom vändes hela tillvaron upp och ner. Det stämde varken med hans erfarenhet eller teologiska uppfattning. Läkaren och de som bett för George blev lika förvånade som han.

George kom som flykting från Rumänien till Sverige på 1970-talet. Han var musiker och hade fått nog av korruptionen i hemlandet.
– För att få sitt arbetskontrakt förlängt var man tvungen att jobba gratis i en månad och utföra olika tjänster åt politiker. Jag hade ingen framtid där, säger George.
Georges familj var ortodoxt kristna. Som åttaåring brukade han prata om Gud med en skolkamrat och när pojkarna ställde frågor om detta till biologilärarinnan blev de rakade på huvudet som straff. Deras föräldrar ställdes till svars och läxades upp. Alla som brukade gå till kyrkan registrerades av kommunistregimen och deras barn fick inte gå på universitetet, så George fick inte studera filosofi som han hade tänkt.

Jesus blir personlig
George kom till Göteborg och mötte där några missionärer från organisationen ”Christ is the answer”. De gjorde ett djupt intryck på honom. Inom ortodoxa kyrkan finns en distans till Gud, men nu blev Jesus personlig.
– Jag upplevde direkt en annan dimension. Min ständiga känsla av ensamhet blev nu en tvåsamhet. Det var en påtaglig förändring och det var ingen tvekan om att Jesus fanns på insidan av mig. Jag kunde ha samtal med honom när jag gick på gatan. Jag ställde frågor och han svarade. Han sa bland annat att han ville att jag skulle studera teologi.

Teologistudier
George träffade Anne, som var kristen och de gifte sig. Han jobbade som kock på dagis och trivdes med det, men rätt som det var fick han en inbjudan att studera på Dallas teologiska seminarium.
Efter tiden i USA sökte han till skolans tre dotteruniversitet i Sverige. Han kom in på alla tre och visste inte vad han skulle välja. På ett möte i Helsingborg kom en kvinna emot honom och profeterade: ”Mitt sändebud som jag har skickat väntar på dig. Du får göra som han säger. Amen.” När George kom hem stod en man med portfölj utanför huset. Det var en amanuens från Uppsala som berättade att allt var ordnat, det var bara att komma. George och Anne stannade i Uppsala i flera år och när de flyttade därifrån hade de fyra barn.

Pastor och jordbrukskonsulent
Sedan har George forskat inom teologi, varit frilansande pastor och föreståndare för Bibelskolan i baptistkyrkan Tabernaklet i Göteborg. Nu arbetar han som pastor i en rumänsk församling i Tabernaklets lokaler.
Han har också arbetat för Sida som jordbrukskonsulent i samarbete med LRF och den kristna hjälporganisationen Reningsborg. Han var bland annat engagerad i att starta kooperativa jordbruksföreningar i Rumänien. Där kan bönderna samarbeta och sälja sina produkter utan att bli utnyttjade av staten, som ger dåligt betalt för produkterna.

Klåda var hudcancer
Medan George jobbade i Rumänien drabbades han av en fruktansvärd klåda på överkroppen. Det visade sig vara en elakartad hudsjukdom som spred sig över hela kroppen. Han fick först ljusterapi men snart satte man in starkare behandling.
– Jag fick sitta i ett badkar och en sköterska i skyddsdräkt kom in med en dödskallemärkt flaska, som hon tömde i vattnet. Det var en skrämmande upplevelse.
Efter behandlingarna blev det värre. Huden torkade och blev tunn, den blödde vid minsta beröring och George fick byta lakan varje dag. Klådan var nästan outhärdlig.

Omtumlande helande
George berättade för tre pastorskollegor i församlingen om sin sjukdom. En dag kom de på besök och frågade om de fick smörja honom med olja och be till Gud om helande. Det var inget de brukade göra och de hade inte någon särskild tro för det, men nu gjorde de som det står i Jakobs brev i Bibeln: ”Är någon bland er sjuk, skall han kalla på församlingens äldste, och de skall be över honom och i Herrens namn smörja honom med olja. Trons bön skall bota den sjuke, och Herren skall resa upp honom.”

Ungefär en vecka efter förbönen vaknade George efter en jobbig natt. Plötsligt märkte han att det inte kliade längre. Han tog av sig pyjamasen och såg att såren var borta. Huden var helt slät och där fanns inte ens några sårskorpor. Insikten att han blivit helad var omtumlande för George. Det här var något som hände i Bibelns värld men inte i hans värld.
– Jag blev livrädd! I stället för glädje kände jag ansvar, allvar och respekt. Det var en överväldigande känsla. Jag hade inte haft någon tro, jag hade inte ens bett till Gud utan bara beklagat mig av smärta.

Läkaren hade ingen förklaring
George hade vägrat gå igenom de sista sex behandlingarna på hudkliniken eftersom de var så plågsamma och skräckinjagande, men nu gick han dit och visade upp sig. Professorn undersökte honom noga och länge. Han hade aldrig sett något liknande och kunde inte förklara hur det hade gått till. Eftersom George avbrutit behandlingen kunde det ju inte bero på den.
Det är sällsynt att någon med den här sjukdomen blir frisk och då går det inte över en natt, som i Georges fall. Professorn tog sin diktafon och sa: ”Ett fullkomligt hudhelande har inträffat.” George berättade att han fått förbön. Professorn var inte troende men han var glad för Georges skull.
– Helandet berodde inte på något som jag eller sjukvården hade gjort, det var ett totalt Gudsingripande. Gud är ju helande till sin natur och god mot alla, ändå är det ett mysterium. Jag grubblade mycket över det och kom till slutsatsen att de som bad för mig ändå hade en liten smula tro, vi bekände oss till ett Bibelord och det fungerade.

--
Så här beskriver läkaren Johan Holmdahl George Cojocarus sjukdom:
”Diagnosen var erytrodermisk mucosis fungoides som är en speciell variant av ett malignt T-cellslymfom i huden. Malignt betyder elakartat till skillnad från benignt som betyder godartat. Diagnosen ställdes av specialistläkare i dermatologi med hjälp av den kliniska bilden samt provtagning från huden med mikroskopisk och molekylär analys.”
--


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.