Bror lämnade alkohol och kriminalitet - nu predikar han Jesus-budskapet

v.39-2011 - Bror Reportage
Redan i ungdomsåren hamnade han i alkoholmissbruk och kriminalitet, men idag är han ute och predikar om Jesus. Bror Abrahamsson i västgötska Skultorp har verkligen upplevt ett förr och ett nu.

Bror växte upp i Lagerfors mellan Tibro och Töreboda. Efter avslutad skolgång fick han jobb på en fabrik. Bror växte upp i ett hem där föräldrarna varken rökte eller nyttjade alkohol och de varnade barnen för att börja med alkohol. Men Bror som egentligen var en ganska blyg grabb hittade ändå alkoholen. När han fått i sig några supar blev han tuff, men också elak.

År av missbruk
Det blev flera år av missbruk. Bror ville ta körkort men det gick inte på grund av hans missbruk. Han fick inget lämplighetsintyg. Det blev också tablettmissbruk och kriminalitet med rättegångar och elände.
Bror Abrahamsson dömdes till sex månaders fängelse men slapp ut efter fyra månader. När han skulle göra lumpen trodde domarna att det skulle bli folk av honom, men så blev det inte.
– Visst hade jag roligt när jag var ute på fester och danstillställningar, berättar Bror. Men genom alkoholmissbruket fick jag dåligt ölsinne och det ledde ofta till slagsmål och elände. Det hände ofta att polisen fick komma och hämta mig när jag druckit och var berusad, eftersom jag var bråkig också hemma i föräldrahemmet. Sedan fick jag ofta ångest och dåligt självförtroende.

Ångest och elände
Missbruket ledde till att Brors föräldrar och syskon och hans gamla kompisar inte längre ville veta av honom.
– Visst hade jag några suparkompisar, men i grund och botten kände jag mig ganska ensam. Jag såg ingen utväg och funderade på att ta mitt liv med hjälp av tabletter. Men det var som ett rop på hjälp. Egentligen ville jag komma bort från missbruket.
Bror fick nya destruktiva planer och planerade att supa sig full och kasta sig framför tåget. Men i samma veva fick Bror på ett förunderligt sätt kontakt med en pingstpastor. Tillsammans med en evangelist kom han på besök, när Bror var hos en kompis. De berättade om Jesus, men Bror ville inte tro på det som de hade att berätta. Istället skulle han förverkliga sina planer på att göra slut på alltihop.

Sjuk istället för berusad
En dag, precis när han skulle gå, så ringde det på dörren. Där stod Olle, en kristen kamrat som började berätta om Jesus.
Bror sa att han inte trodde på det där och berättade om sina planer att ta sitt liv. Olle frågade då om han hade några pengar till sprit, och det hade han ju inte. Då gav kompisen honom pengar och sa: Åk nu in till stan och köp sprit och gör vad du har tänkt göra.
Bror tog pengarna och åkte till systembolaget i Skövde. Han drack ur flaskan för att bli berusad, så att han skulle våga kasta sig för tåget. Men det märkliga var att den här gången blev Bror inte berusad – utan sjuk. Nu ville han bara hem till sin säng, eftersom han kände sig så dålig.
Framåt kvällningen kom Olle tillbaka, tog hand om honom, och gav honom medicin och en sömntablett. Bror stannade i sängen i tre dagar. Olle vittnade om Jesus, pratade vänligt och sa: Du har försökt allt möjligt när det gäller avgiftning och stöd från nära och kära, men ingenting har ju hjälpt. Nu kan du pröva att söka Jesus. Testa det i 14 dagar, och funkar det inte, så kan du ju gå tillbaka till ditt gamla liv.

Kapitulation
Nu kapitulerade Bror och följde med Olle till ett möte i Pingstkyrkan i Skövde, och där fick han göra en underbar och härlig frälsningsupplevelse.
– Jag brukar beskriva mitt inre som ett upproriskt hav, som en storm av ångest och förtvivlan, som hotade slita sönder mig invärtes.
– Men när de kristna i Pingstkyrkan bad för mig så försvann allt det hemska, och en härlig känsla uppfyllde mitt inre. Det var en underbar upplevelse.

Berättar för andra
Idag tillhör Bror Pingstförsamlingen i Skövde – den församling där han upplevde frälsningsundret för 37 år sedan. Han har ett lyckligt hem tillsammans med hustrun Gisela, som arbetar inom vården. Själv arbetar Bror i en second handbutik, och nu och då är han ute och förkunnar Guds Ord på olika platser i landet för att sprida det glada budskapet om frälsning.
– Det är underbart och välsignat, säger han och tillägger:
– Jag har inte för en tusendels sekund ångrat att jag blev frälst. Frälsningen har hållit mig intill Jesus i 37 års tid nu...Text & Foto: Astor Jönsson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.