Matsnini levde livet upp och ner – idag har han fått rätsida på tillvaron

v.38-2011 - Matsnini Report
Matsini Ljungkvist gick in för att utmana livet, leva vilt och testa gränser. Idag är han hemmafru (han kallar sig faktiskt så) och brinner för att lyfta fram familjen. Förändringen kom när Matsini gjorde upp med sina fördomar och bestämde sig för att testa Jesus.

När Matsini, Mats Ljungkvist heter han egentligen, berättar sin historia lovordar han om och om igen sin uppväxt.
– Det var hur tryggt och stabilt som helst. Mamma var hemmafru, och för mig var det en självklarhet och en trygghet att det alltid fanns någon hemma. Mina föräldrar var 20-talister, och det gör att jag har lättare att tala med 40-talister än med människor i min egen generation.

Nära döden-upplevelse
1984 var Matsini med om en allvarlig mc-olycka. Han fördes i ilfart till sjukhus, och var medvetslös i tre veckor. Under den tiden fick han en ”nära döden-upplevelse”.
– Innan dess var jag bombsäker på att allt hade en förklaring och att det övernaturliga bara var bluff och båg. Men nu ändrades allt.
Rent fysiskt fick Matsini under de här veckorna två hjärnblödningar och en tredje på gång. Men den gick tillbaka igen, och Matsini vaknade upp. En vecka senare var han tillbaka i verkstaden för att med brustet hjärta ta hand om den trasiga motorcykeln.
– Men vad jag egentligen var med om under den här tiden var att jag fick en dröm, som gav mig en livsuppgift, ett motiv att leva vidare. Jag förstod att allt inte stod rätt till med mitt liv.

Livet upp och ner
Matsini drömde att han bodde i en bungalow. En morgon när han vaknar är dörren låst, han kan inte ta sig ut.
– Så jag lever ett liv, instängd i bungalowen, där jag ägnar mig åt att inhämta kunskap och spela spel med mig själv. Men så säger det klick i dörren. Jag går dit, öppnar och möts av ett fruktansvärt starkt ljus. Ljuset gör mig fullständigt livrädd. Jag gråter, skriker, darrar i hela kroppen. Det går inte att vara mer rädd än jag är då.
Men Matsini vill veta varför han blev så rädd, vad det var för ljus. Så till sist tar han sig tillbaka och öppnar dörren igen.
– Jag blir lika rädd, men betvingar rädslan och tittar ut. Då visar det sig att neråt ser jag moln och fåglar, och uppåt ser jag mitt bostadskvarter. Allt var upp och ner. Först förstår jag ingenting, men efter en stund förstår jag – och faller ner i taket. Det var inte världen som var upp och ner, det var jag.
– Jag hade levt hela mitt liv i en liten låda och berättigat min existens genom kunskap och spel. Men jag har levt upp och ner i världen. Jag måste komma ut i världen och visa andra att de inte kan vända upp och ner på tillvaron.

Allt var annorlunda
När Matsini vaknade började ett helt nytt liv.
– Allt var annorlunda. Mina intryck förändrades, jag såg på människor på ett helt annat sätt. Till och med min smak förändrades. Men framför allt visste jag att allt inte behöver bevisas. Jag fick en intuitiv förmåga och flera gånger kunde jag uppleva att saker hände, innan det faktiskt hände.
Bland det första Matsini gjorde var att ta fram en Bibel och läsa den från början till slut.
– Men jag förstod inte, så jag satte tillbaka Bibeln, gick ur kyrkan och tog avstånd från allt kristet.
Det gick tio år. Matsini levde ett vilt liv, utmanade och testade gränser. Han bodde utomlands och umgicks både med Hells Angels och Bandidos. Han levde i protest och ville pröva det icke inrutade livet.

”Att ingen gör något!”
1993, när Matsini ligger sjuk i hög feber, får han en ny livsavgörande dröm.
– I drömmen ser jag en skogsdunge med människor i en cirkel. De håller på med en ceremoni, en offerrit med ett spädbarn. Jag känner en sådan vrede, och i drömmen vrålar jag:
”Att ingen gör något!” Sedan vaknar jag, fullt frisk, men orden fortsätter att hemsöka mig.
På kvällen hör han på nyheterna att satanister tagit illegalt invandrade spädbarn som de haft riter med och dödat.
– Jag ser TV-bilder på när poliser går i ett skogsparti, och känner igen skogen från min dröm. Så jag skriker rakt ut ”Att det inte är någon som gör något!” Men jag trycks som av en hand, rakt ner i soffan och så hör jag en mäktig stämma inom mig som säger: ”Gör något själv då!”

Tre avgörande frågor
Nu inleds en period av sökande. Matsini söker överallt. Bland spiritistiska sällskap, drömtydare och new age. När han ser en annons från Pingstkyrkan om en temakväll om profetiska föraningar tar han kontakt med pastorn, Samuel Svensson, och avtalar tid.
– Vi träffades en gång och sedan en gång till. Andra gången frågade jag pastorn om jag var frälst. Han kontrade och ställde tre frågor: Tror du på Gud som alltings skapare? Tror du på Jesus Kristus? Tror du på Bibeln?
– Jag svarade ja på alla frågorna, och pastorn sa att nu var jag frälst. Jag hade egentligen inte ändrat åsikt, jag hade bara sagt ja tre gånger inför ett vittne. Men någonting skedde i mig som inte var av denna världen. Jag fick en sådan stolthet och glädje att jag kände mig en halvmeter längre och inte kunde hålla mig kvar på cykeln. Det var en sådan partykänsla, och det tog sju dagar innan jag blev lite mer normal.

Mirakel på julafton
Matsini upplevde att livet vände, att allt började flyta.
– Sedan dess har livet varit fullt av mirakel och övernaturliga händelser. Jag kan berätta hur mycket som helst. Som när jag skulle vara jultomte, men systersonen hade hög feber. Jag sa att i Jesu namn, här ska ingen vara sjuk på Jesus födelsedag. Det tog tre sekunder, sedan var barnet helt friskt. Själv stod jag som ett frågetecken, det var första gången som jag fick ett riktigt bevis på att det som står i Bibeln stämmer.
Matsini har också varit med om Guds beskydd när dottern föddes alldeles för tidigt och bara vägde 495 gram – men klarade sig.
– Det otroliga beskydd jag upplevde då har nog skapat min levande respekt för livet som gåva.

Hemmafru
Den gamla Matsini, som var vild och ständigt levde ett liv på gränsen, han finns inte mer. Den nya Matsini är en familjefar som lever för Jesus – och för sin familj.
– Jag är hemma med mina barn och titulerar mig lite skämtsamt som hemmafru. Dessutom är jag ute och föreläser om föräldrarollen via föräldranätverket Eunike.
– Jag ser med en icke önskvärd tydlighet hur dagens barn inte har den trygghet och frid inom sig, som jag är uppvuxen med. Dagens föräldrar försöker kompensera det med aktiviteter, men de flesta barnen mår nog bäst av att vara i lugn och ro, och veta att föräldrarna mår bra och har en trygg och stabil utlevd relation. För dagens barn är morgondagens Sverige.
Eva RuderstamText & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.