Andreas mötte Gud på häktet

v.36-2011 - Andreas Reporta
Under många år satt Andreas Piekkari fast i ett drogmissbruk. Hans flykt från verkligheten ledde till fängelsestraff och kontraktsvård, och han fick vara med om mycket elände. Men på häktet fick Andreas möta Gud, och livet vände.

– Det är ett mirakel att jag lever, och att jag klarat mig så bra. Om Jesus kunde hjälpa mig, då kan han hjälpa andra också.

Andreas hade en svår uppväxt med alkohol och våld i hemmet. När han var arton träffade han en tjej och livet kändes bra. Men när tjejen ett år senare gjorde slut, blev det början till många år av drogmissbruk, först av hasch och sedan amfetamin.
– Jag försökte fly verkligheten, säger Andreas och berättar om ett liv med tre fängelsestraff, två kontraktsvård och två tvångsbehandlingar.
– Jag har varit med om så mycket elände och sett människor som förstör sina liv. Många har dött, och några var riktigt nära vänner.

 
Såg sin vän dö

Andreas var med när en vän miste livet. Han blev bara tjugo år gammal, och dog som följd av en olycka.
– Det har satt sina spår att se sin vän dö.
Andreas har själv varit i livsfara ett flertal gånger. En gång åkte Andreas bakom sin kompis på moped när bromsarna inte tog, och de for rakt in i ett hus. Han har kört bil och åkt av vägen i 70 kilometer i timmen, men både Andreas, kompisen och bilen var helt oskadda.
– En annan gång kom en kille körande genom en garageport där jag stått en minut tidigare. Hade jag stått kvar hade jag varit utan ben – minst.
Han har klarat sig från en svår magblödning där han förlorade en liter blod, han har somnat i solen i Italien, mitt under en värmebölja då många dog, och han har åkt skoter över isen när det plötsligt blev öppet vatten – och ändå klarat sig.

 
Gud grep in

1998 cyklade Andreas drogpåverkad och krockade med en taxi.
– Jag blev förd till sjukhus, men jag uppträdde så stökigt att polisen kom och satte mig i en fyllecell. 16 timmar senare gick en av poliserna från olycksplatsen på sitt skift igen, och såg att jag låg och sov i cellen. Han fattade misstankar och körde mig till sjukhuset för skallröntgen. Där såg de att det var allvarligt, och jag blev förd med ambulanshelikopter till ett större sjukhus, där de opererade mig tre gånger under tre dagar för akut subduralhematom.
– Läkarna sa till min mor att hon skulle räkna med att jag inte skulle överleva, och om jag trots allt gjorde det skulle risken vara stor att jag skulle bli ett vårdoffer på en institution.
Efter olyckan bestämde Andreas sig för att bryta med drogerna. Han blev dömd till kontraktsvård för några brott han begått innan, och under en femårsperiod hade han bara några få återfall. Under ett av återfallen blev han indragen i slagsmål och fick flera sparkar i huvudet.
– Vittnen som såg vad som hände var säker på att jag var död.

 
Brand i lägenheten

2003 började Andreas må psykiskt dåligt. En kompis bjöd på en dos amfetamin, och det blev steget tillbaka in i drogernas värld.
– År 2007 hade jag slängt i mig en massa sömntabletter och gått och lagt mig. På fönsterbrädan – av trä – hade jag tänt ljus, och medan jag sov började fönsterbrädan att brinna. Jag vaknade varken av brandvarnaren eller av grannarna som bankade på dörren.
– När jag till slut vaknade var det sot i hela lägenheten. Jag hade sot i ansiktet och var helt svart i näsborrarna. Att överleva en sådan sak tror jag var ett ingripande av Gud, jag tror inte det skulle vara möjligt annars.

 
Bibelhunger i häktet

2008 blev Andreas häktad igen, men det blev samtidigt hans räddning. För det var i häktet som han fick möta Jesus.
– Jag fick en sådan lust att läsa Bibeln. Jag fick tjata i flera dagar innan jag fick en Bibel, men sedan började jag läsa i evangelierna. Medan jag läste, så grät jag, för det jag läste talade till mig på ett sätt som ingen människa kan tala. Jag blev så berörd av Jesu ord och jag visste att det var sanningen.
Andreas beslöt sig för att lämna sitt liv i Jesu händer, och fick hjälp av häktesprästen med frälsningsbönen.
– Jag kände mig som den lyckligaste människan på jorden. Jag upplevde jag en sådan Gudsnärvaro och kände att jag var förlåten och älskad av Gud. Jag hade äntligen hittat meningen med allt.

 
Första bönesvaret

Andreas första bönesvar var att han fick fängelsestraffet omvandlat till kontraktsvård. Han reste till behandlingshemmet med bara kläderna på kroppen – allt annat lämnade han. Och började om på nytt.
Det blev åtta månaders kontraktsvård, där Andreas vittnade frimodigt för alla de andra. Samtidigt bad han att han skulle få en lägenhet på ett lugnt ställe.
 – Gud hörde min bön, och jag fick en lägenhet i Olofström. Jag visste inte ens var det låg, men genom en vän fick jag den första lägenheten i mitt eget namn på 15 år.
Drogerna var inte längre något problem.
– Jesus löste mig från allt drogsug – direkt. Jag som har brottats med droger hela livet, nu är det som om det aldrig har funnits droger i mitt liv.
– Sedan blev jag också av med mitt cigarettberoende. Det var en morgon när jag helt enkelt inte hade det minsta röksug längre. Jag blev löst på ett ögonblick.

 
Ett förvandlat liv

Det har gått två och ett halvt år sedan Andreas mötte Gud på häktet, och livet har förändrats totalt.
– Jag har haft ett sådant tragiskt liv, tio år har jag kastat bort med drogernas hjälp. Men idag känner jag en sådan tacksamhet till Jesus. Jag vill berätta min historia, för att kunna göra skillnad för andra. För att andra ska förstå att om Jesus kunde hjälpa mig – som var så långt ner i missbruket – kan han också hjälpa andra.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.