Rolf Auke - resande i glädje

v.35-2011 - Rolf Reportage
Rolf Auke är predikanten som får åhörarna att dra på smilbanden. Han brukar kallas för ”resande i glädje”, och vill förmedla glädjen i livet, men framför allt glädjen från ovan. – Oavsett omständigheterna i livet, så finns det alltid skäl att glädja sig i Gud, säger Rolf som flera gånger fått dödsdomar av läkare, men som fått uppleva hur Gud gör under.

14 år gammal fattade Rolf Auke ett beslut som kom att påverka hela livet. Han bestämde sig för att lämna sitt liv till Jesus. En tid senare blev han andedöpt. Men han var ännu mer hungrig på vad Gud kunde ge.
– Jag fastade för att få ett genombrott. Jag ville ha något mer och kraftigare. Och det fick jag.

 
Gåvan att predika

– Som 15-åring, mitt under ett möte, fick jag gåvan att predika. På en gång. Det var en mäktig andeupplevelse. Jag frågade pastorn om jag kunde få predika, direkt, på samma möte.
Sedan dess har Rolf varit förkunnare. Han läste Bibelkunskap och teologi och blev evangelist och pastor inom norska Missionsförbundet, men har rest runt i alla sammanhang. Under många år höll han möten i Nordnorge. Det kom mycket folk, och det hände mycket. Människor fick möta Jesus, de blev helade och döpta i helig Ande.
Rolf har besökt och predikat i massvis av länder. Han har jobbat med TV-sändningar i före detta Sovjet, startat Bibelskola i Lettland, planterat församlingar i Spanien och arbetat med barnhem i Mexiko. Men även Sverige ligger varmt om hjärtat.
– Jag älskar Sverige, och har varit så mycket i Sverige att jag nästan känner mig lika svensk som norsk.

 
Boksmuggling till Kuba

Rolf har massvis av berättelser om dråpliga men också fantastiska händelser som han varit med om. Som när han smugglade böcker till Kuba.
– Jag hade skrivit en bok, som jag ville sprida, och jag hade resväskorna fulla med böcker. Det var olagligt att föra in eller sprida kristna böcker, och i tullen blev jag stoppad, men Gud var med mig. Trots att tullaren kollade mig så såg han inte böckerna.
Under resan spred Rolf och hans team böcker överallt. Ibland blev de varnade och fick höra att det fanns hemliga poliser överallt. Då svarade han att de också behöver läsa boken.
Under tiden i Kuba hade teamet flera friluftsmöten. Men det blev snabba möten.
– Vi hade sång, en kort predikan och så en frälsningsinbjudan. Sedan stack vi snabbt vidare, med polisen efter oss. Men vi klarade oss, varenda gång.

 
Stoppad av polisen

Men när Rolf kom till flygplatsen blev det stopp.
– När jag skulle gå trappan upp till flyget, så stoppades jag av polisen. De hämtade mig och förde mig till ett rum. Där satt poliserna och bläddrade i boken – som innehöll en bild på mig.
– Det måste ha varit någon som bad för mig just då, för när det kom fram att jag var norrman och inte amerikan, då vände det. Plötsligt körde poliserna mig tillbaka, och jag fick ta trappan upp till flyget som fortfarande väntade.
– Efteråt fick vi respons från människor på Kuba som läst boken och fått möta Jesus. Det startades också en församling som följd av de böcker som vi delade ut.

 
Radio och TV

Åren går, men Rolf Auke minskar inte på engagemangen.
– När jag var 50 år gammal sa Gud till mig att jag skulle mångfaldiga min tjänst. Så då startade jag en Bibelskola med syfte att träna yngre till tjänst.
Rolf Auke leder The River, International World Mission, med huvudkontor i Norges äldsta stad Tønsberg. Där finns Bibelskolan – men också en TV-studio.
– Det är viktigt att vi får ut evangeliet via media. I Drammen var jag med och startade en radiostation, och den fick stort inflytande på hela regionen. Nu satsar vi på TV. Idag kommer de okristna inte till kyrkan på samma sätt som förr. Då är TV ett fantastiskt sätt att nå ut med evangeliet.
Under sommaren har Kanal 10 Norge direktsänt en rad möten från The Rivers sommarkonferens i Tønsberg. Rolf leder också programmet Dialog som sänds varje vecka på Kanal 10 Norge.
– Jag har fått förfrågningar tidigare, men då har jag inte känt att det var rätt tid. Men när jag fick frågan från Kanal 10 Norge, så kände jag att Gud kallade mig att vara med på kanalen.

 
Helad från cancer

Rolfs liv inte varit problemfritt.
– Jag har attackerats med en del sjukdom. Och jag har ibland känt mig besviken, både på mig själv och på andra. Men jag är inte ensam, det är inte mig det handlar om. Det som ingenting var, det utvalde Herren, och Han ger mig ständigt ny styrka.
Flera gånger har Rolf också fått uppleva fantastiska helanden.
– En gång på tidigt 80-tal så kände jag mig sjuk och sökte läkare. Röntgenplåtarna visade en stor cancertumör i magen och jag bokades in för operation. Jag blev riktigt deprimerad, och de som mötte mig sa att jag såg ut som en 70-åring fast jag bara var drygt 30.
– Innan operationen fick jag förbön, och då kände jag att depressionen försvann. Det var härligt, och jag var så tacksam. Men när jag kom tillbaka till sjukhuset visade det sig att det inte bara var depressionen som var borta utan även tumören. De nya bilderna var helt rena, och operationen ställdes in. Min läkare skrev sedan ett meddelande till försäkringskassan om att patienten var helad genom bön.

 
Mirakel i direktsändning

En annan gång var han allvarligt sjuk i en lungsjukdom, och läkarna kunde inte göra något.
– En dag upplevde jag att Gud sa, nu får du handla på din tro. Så trots att jag var så sjuk tog jag bilen och körde till radiostationen. Där ville personalen stoppa mig eftersom jag var för dålig, men jag satte mig vid mikrofonen under direktsändningen och började läsa från Jesaja 53. När jag kom fram till orden ”genom hans sår är vi helade”, då kom Guds kraft genom mig och jag blev frisk i ett nu.
För fem år sedan fick Rolf en ny dödsdom. Hjärtat var så illa däran att läkarna bara sa att han hade några månader kvar att leva.
– Men idag reser jag jorden runt och jobbar mer än någonsin.
Rolf vill gärna att det ska hända något hela tiden. Och det gör det.
 – Mitt liv har verkligen blivit händelserikt. Idag har vi i The River en egen tidning, vi ordnar konferenser, jag reser runt och predikar, både i Norge och i utlandet, jag har precis kommit ut med min fjärde bok ”Rett fra hjertet”, jag ger ut skivor och så jobbar med både radio och TV.
– Om man vill ha ett spännande och intressant liv, då är det bra att vara frälst.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.