Mats hade allt – men det räckte inte

v.34-2011 - Mats Reportage
Mats Hedenby hade allt. Pengar, vänner, ett liv i lyx. Men inom sig kände han sig skitig, ful och hemsk, och funderade på att avsluta livet. En dag bestämde han sig för att göra allvar av sina självmordsplaner. Men han stoppades av Gud, och livet fick en helt ny inriktning.

När Mats växte upp var livet hårt. Han hade väldigt dålig kontakt med sin pappa, och mamman var alkoholist.
– Periodvis drack hon väldigt mycket. Ofta var andra alkoholister på besök, och det blev slagsmål och bråk.
Som nioårig lärde han sig att stjäla bilar, och som 13-åring började han röka hasch.
– Skolan var milt uttryckt en katastrof, för jag var så laddad med konflikter. Ofta blev jag utslängd, och en gång gick jag förbi en parkbänk där det satt ett gäng och rökte hasch. Jag gick dit, och blev en av dem istället. Sedan gick det brant utför.

 
Utsidan och insidan

Som 18-åring började Mats göra affärer med en antikhandlare och ett par år senare öppnade han sin egen antikaffär. Snart kom han i kontakt med en bedragare som erbjöd honom att vara med i ett team som höll på med olika bedrägerier.
– Så ramlade jag in på den banan. Det blev ett liv med mycket festande och mycket pengar, men också med kokain och amfetamin. Jag tyckte att livet lekte, och att jag hade fått allt. Varje dag när vi festade och champagnen flödade sa mina kamrater att det var så kul att festa med mig.
– Men ofta så tänkte jag, om jag ändå kunde få sluta det här livet. För inuti kände jag mig så skitig, ful och hemsk.

 
Stoppad av Jesus

Som 29-åring bestämde han sig en dag för att göra allvar av sina självmordsplaner.
– Jag åkte på Essingeleden och lade mig i vänster körfält för att vrida över ratten. Men så ropade jag till Gud: Finns du, för då får du komma nu! Och det gjorde han. Jag fick ett möte med Jesus.
Mats blev inte glad utan arg, för att Gud inte visat sig tidigare. Men när Mats stannat bilen fick han vara med om en inre bioföreställning. Under en timmes tid fick han se bilder på hur Gud varit med honom genom livet.
– Det var som att sitta på en bio. Jag såg mig själv på avstånd, hur jag som barn skyddades när jag blev slagen av alkisar. Och hur Gud varit med och stöttat mig genom alla problem.

 
”Det var jag som tröstade dig”

– En av de starkaste bilderna var en gång när det var fylla och slagsmål hemma. Jag sprang ut, satte mig på en trottoarkant och grät. Då kom det en kvinna och satte sig bredvid mig. Hon lade armen om mig och sa: Här kan du gråta. Nu hörde jag hur Gud sa: ”Det var jag som tröstade dig”.
– Då kapitulerade jag. Något hände i mitt inre. Det var som att jag inte längre hade något trots kvar. Det försvann. Hela mitt inre fylldes med kärlek och jag visste att jag var älskad. Där började vi, Gud och jag.
Men livet blev inte enkelt.
– Det blev fyra års ökenvandring. Jag kunde inte längre göra brott, jag kunde inte ens gå mot röd gubbe. När jag inte längre dövade livet med droger fick jag uppleva att med livet kom smärtan. Men Gud fanns där med balsam för varje sår. Han talade till mig och jag fick känna mig trygg.

 
Från lyx till fattigdom

Mats, som länge levt i lyx, fick också uppleva hur det var att leva i fattigdom.
– Jag gav bort allt som jag inte tyckte att jag hade förtjänat på ett ärligt sätt. Och sedan försökte jag hålla mig borta från pengar, för pengar var mitt fördärv.
Men Gud var med, även i ekonomin.

– En gång hade jag bara en hundralapp, och den skulle räcka över helgen. Men så gick jag förbi en uteliggare och kände att han skulle ha hundralappen. Så jag stoppade den i hans bröstficka, rundade gatuhörnet och hittade en ny hundralapp på gatan.
– En annan gång hittade jag en tusenlapp innanför brevinkastet, utan att ha en aning om var den kom ifrån. Men den täckte mitt behov just då.

 
Grundar husförsamling

Nu har det gått drygt 20 år sedan Mats mötte Jesus. Mats har arbetat som fältpastor i Enskede och som fängelsepastor på Svartsjöanstalten. Idag arbetar han med att grunda husförsamlingen Back yard Church i Enskede.
– Visionen, hämtad från Hesekiel 34:16, är att leta upp dem som tillhör Jesus, men av olika anledningar inte har en Gudsfirande gemenskap. Vi hoppas att det blir små församlingar i alla städer och byar.

 
Bön på perrongen

Mats har fått uppleva hur Gud har lett honom fram till människor. En gång sa Gud till honom att han skulle trösta en kvinna på tunnelbanan. Det visade sig att hon hade förlorat sin son, och det slutade med att Mats fick be med henne på perrongen, mitt i morgonrusningen.
– En annan gång sa Gud till mig att gå in på en pub. Ett gäng började kommentera att jag bara drack juice, och jag fick berätta min historia. Sedan hade vi Bibelstudium på puben. Gud sa till mig att fråga en kvinna var hon hade varit någonstans. Då började hon gråta. Det visade sig att det var en pastorsdotter som inte pallat trycket. Jag har hållit kontakten med gänget, och fem av dem är frälsta idag.

 
Berättar om skatten

Som fängelsepastor har Mats fått be tillsammans med många fångar.
– De som sitter i fängelse är precis som du och jag. Det är lätt att peka finger åt dem, men då måste man komma ihåg att flera fingrar pekar tillbaka på en själv. Nästan alla har haft en svår uppväxt. 90 procent har ingen eller mycket dålig kontakt med sin pappa, många har vuxit upp med ensamstående mammor som fått jobba dubbelt och många har ADHD eller damp, och har haft problem i skolan. Men framför allt har många av dem ett tomt hål innanför bröstet, som de behöver fylla. Jag brukar tala om skatten som jag har funnit, och de är inte dummare än att de vill ha samma.
Mats älskar att leda människor fram till Gud.
– Jag vill visa att det finns en sanning, en väg ut ur ångesten och att Gud verkligen kan komma och möta människor.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.