Tindra blev ledd till kyrkan – och till Gud

v.33-2011 - Tindra Reportag
På valdagen 2010 var Tindra Jansson på väg till sin son när hennes fötter plötsligt vek av åt ett annat håll och gick av sig själva mot kyrkklockorna som just börjat slå. Det skulle bli hennes första steg mot ett nytt liv med Gud.

När Tindra hade varit och röstat skulle hon gå hem till sin son och ha valvaka tillsammans med barnbarnen.
– Jag förnam att kyrkklockor hade börjat slå någonstans, men tänkte bara på att vi skulle blåsa ballonger och köpa räkor. Jag gick uppför en trappa och skulle sedan gå åt vänster, men i stället vände stegen av åt höger och följde kyrkklockorna. Det var ingen medveten tanke men en stark känsla av att jag måste skynda mig dit innan klockorna slutade slå.
Tindra visste inte vad som hände i kyrkan men när hon kom in var den överfull av glada människor som sjöng. Hon trodde att det kunde vara något privat, som dop eller bröllop, men tänkte att de fick köra ut henne om de inte ville ha henne där. Hon bara kände att hon skulle vara med.

Tårarna rann
Hon hittade en plats längst bak och började sjunga med i sångtexterna. Tårarna rann och efter en stund vände sig någon om och önskade henne ”Guds frid”. Sedan började folkmassan röra sig framåt och Tindra följde med.
– Jag tänkte att de kanske skulle kasta risgryn på brudparet eller klappa på babyn men det fick bära eller brista, jag skulle bara vara med.
Det var nattvarden som delades ut. Det hade aldrig slagit henne att detta kunde vara en vanlig högmässa. Senast hon varit på en sådan var när hon gick och läste inför konfirmationen 45 år tidigare och då hade det bara varit några få människor i kyrkan.

Glömde ballonger och räkor
Efter gudstjänsten följde Tindra med på kyrkkaffet. Hon hade glömt bort ballongerna, räkorna och barnbarnen som satt och väntade på henne. När hon äntligen kom hem till sin son hade hon svårt att förklara vad som hänt.
Nästa söndag gick hon tillbaka till Buråskyrkan, som tillhör Svenska kyrkan i Göteborg. Under kyrkkaffet gick hon för att sätta sig bredvid en äldre dam och fick då se att det var hennes före detta svärmor, Greta. De hade inte sett varandra på 20 år, sedan skilsmässan mellan Tindra och hennes man.
Greta hade inte varit i kyrkan på flera år på grund av sjukdom, men just denna söndag hade hon fått hjälp att ta sig dit.
– Greta och jag hittade varandra igen och det har varit en lycka för både henne och mig. Vi gick en Alphakurs tillsammans och nu hämtar jag henne till gudstjänsterna på söndagar och onsdagskvällar så ofta jag kan.

Upplevt hur Gud gripit in
Tindra har alltid trott på att Gud finns. Hennes föräldrar var inte troende men när hon var sex år läste hon deras konfirmationsbibel från pärm till pärm och levde sig in i berättelserna.
– Jag gick med Jesus, grät med honom och jag var på Oljeberget. Jag var med vid krubban och jag såg hur de sköt ut Moses i vassen. Jag slukade allt.
Vid flera tillfällen i livet har Tindra up plevt att Gud har gripit in och visat att han finns. En gång hade hon gått vilse i ett litet, folktomt samhälle i forna Jugoslavien. Hon förstod inte vad som stod på skyltarna och visste inte vilken adress hon bodde på. Efter att ha irrat omkring länge började hon förtvivlat be till Gud. Medan hon bad upptäckte hon att hon gick rakt mot huset där hon bodde.

Styvfar blev helad
En annan gång var hennes älskade styvfar Henning allvarligt sjuk. Han hade emfysem och lunghinneinflammation och läkarna sa att det inte fanns någon chans att han kunde överleva. Tindra och hennes mamma åkte hem från sjukhuset för att sova. Det var julafton och en kristen bekant ringde för att önska god jul. Tindra berättade hur det låg till och bekanten lovade att be för styvfadern. Han ringde runt till flera andra som också bad för Henning.
– När vi kom upp till sjukhuset morgonen därpå satt han upp i sängen och läkarna stod helt frågande. Han kom hem en vecka senare och sedan levde han i 15 år till.

Bön för sonen
Tindras son lider av Addisons sjukdom. Den gör att binjurebarken, som ska producera vissa hormoner inte fungerar normalt. För tio år sedan var han väldigt dålig och Tindra var övertygad om att han inte skulle överleva. Han hade kämpat med sjukdomen under 20 år och tillbringat de senaste sex av dem på sjukhus. Under den här tiden lärde Tindra känna en kristen kvinna som bad för sonen tillsammans med sina vänner.
– Efter att de hade bett märkte jag att det vände. Han hade inte fått någon särskild behandling som kunde påverka det och sedan dess har jag inte upplevt honom så sjuk som under de åren. Idag mår han väldigt bra, säger Tindra.

Måste kapitulera
I dessa stunder har Tindra trott på Gud, men efter ett tag har hon börjat tänka att det kanske ändå var slumpen som spelade in. Fast hon har fått bevis har hon inte öppnat sig riktigt för Gud. Nu när hon blivit så tydligt ledd till kyrkan kan hon inte längre tvivla.
– Till slut måste man kapitulera, så känner jag sedan jag kom hit till Burås. Mer påtagligt än så här kunde han inte visa mig och det går inte att förneka. Det är ett fantastiskt under!
Tindra har hela tiden ett behov av att berätta om sin upplevelse. När hon gjorde det första gången, under en gudstjänst, upplevde hon att hon höll Jesus i handen. Det var så självklart att han fanns där.

Gud i fokus hela tiden
Tindra har egentligen inte sökt eller längtat efter Gud. Hon har inte tyckt att man behöver gå i kyrkan, utan man kan tro lika bra hemma i köket. Nu lever hon ett annat liv.
– Sedan jag kom till kyrkan har det blivit helt annorlunda. Jag har förstått att man behöver dela sin tro med andra och få uttrycka den, inte bara gå med sina egna funderingar. Gud är mer verklig för mig nu. Han är i fokus och finns med hela tiden, inte bara när det blir jobbigt.Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.