Guds ledning på pendeltåget

v.31-2011 - Emma Reportage
Gud beskrivs ofta som vardagens Gud som ständigt finns i varje människas närhet och dessutom vill visa oss denna närvaro genom olika under och tecken. Emma Sjölie är en tjej som kan bekräfta detta då hon för en tid sedan tydligt fick uppleva att Gud åker pendeltåg. – Gud är stor och har humor, säger hon.

Emma Sjölie är en tjej som beskriver sig själv som ett ”Jesus freak”. Hon har valt att gå på Bibelskola i Aneby men har under våren gjort praktik i Stockholmskyrkan Sankta Clara.
Under en tur med pendeltåget till Kungsängen fick Emma uppleva ett trosstärkande tecken på att Gud ständigt är närvarande hos oss människor och att han vill ge oss trygghet och kärlek. En del människor försöker förklara bort sådana upplevelser som tillfälligheter. Sant är att de inte kan bevisas men för den som tror är de ett underbart tecken på Guds omsorg och leder till inre frid och välbefinnande.

Uppdrag från Gud
Emma satt ensam på tåget men ändå inte ensam. Hon hade sällskap av människor som var obekanta för henne. Snett framför satt en tjej som skrev något på små post-it-lappar. Efter en stund tittade tjejen upp och Emma fick se hennes ansikte. I det ögonblicket upplevde hon att Gud tydligt talade till henne.
– Jag kände att jag skulle tala om för den här tjejen att Jesus älskar henne så mycket.
Men att spontant framföra ett sådant budskap till en okänd människa på ett pendeltåg är inte världens enklaste uppgift.
– Det blir enkelt först när man kommit över ”spärren” att våga. Men fram till dess gör det nästan ont i hjärtat, det bankar som bara den.
– Jag brukar tänka att man borde säga det med en gång när tanken kommer till en. Då hinner personen prata och ställa frågor om han eller hon vill det.

Kärlek på post-it-lapp
Emma funderade under en kort stund över hur hon skulle agera.
– Så fick jag tanken att jag kan skriva en liten lapp och ge henne. Jag skrev ”Jesus älskar dig” med ett hjärta efter och gav den till henne.
Den okända tjejen tog emot lappen och läste snabbt budskapet som fanns nedtecknat. Därefter tog hon fram sina post-it-lappar och började skriva. Snart hade Emma ett svar i sin hand.
– Hon hade skrivit ”Hur visste du att jag inte hör?”

Gud använder oss
Händelsen visar på hur Gud vill använda oss människor till att betjäna varandra. Gud visste att den här tjejen behövde höra att hon är älskad av honom. Han visste också att hon skulle möta Emma Sjölie på pendeltåget och använde henne till att framföra sitt budskap.
Emma hade tidigare under morgonen också bett en bön om att Gud skulle använda henne under den här dagen.
– Och det gjorde han sannerligen, säger hon och skrattar.
– När vi ber ”Gud, använd mig” från vårt hjärta, då gör han det.

En Gud med humor
De båda tjejerna fortsatte sitt samtal via skrivna meddelanden.
– Hon undrade bland annat varför jag valde just henne och om jag är kristen.
– Sedan tackade hon flera gånger och skrev att jag gjorde henne glad.
Guds totala kännedom om allt och alla manifesterades ännu en gång. Tjejerna hade innan den här tågresan ingen aning om varandras existens men Gud visste om att de skulle hamna i varandras närhet. Emma Sjölie hade ingen aning om att den här tjejen var döv, men det hade Gud. Därför ledde han henne till att dela med sig av budskapet från honom på ett sätt som kunde uppfattas av mottagaren.
– Gud är stor och har humor!Text & Foto: Ola Karlman. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.