Tobias blev fri från astma

v.31-2011 - Tobias Reportag
Stort fotbollsintresse, en järnvilja att vinna – och svår astma. Det är inte precis en lyckad kombination. Som barn hände det ofta att Tobias Göransson kom hem och kippade efter luft. När han reste till Indien och glömde astmamedicinen hemma beslöt han sig för att lita på Gud – och Gud gjorde ett under.

Tobias Göransson bor i Göteborg med sin hustru och sin son. Men barndomen tillbringade han på ett helt annat ställe – i Afrika. Familjen åkte till Zaire som missionärer när Tobias var fyra år gammal. Åtta år senare kom Tobias tillbaka till Sverige och det svenska högstadiet.
– Det var två helt olika kulturer, så kulturkrocken var total. När vi flyttade tillbaka till Sverige talade jag det lokala stamspråket bättre än svenska, och det var kanske inte var det bästa när man skulle börja på svenskt högstadium, där man inte kände någon.
Många elever såg Tobias som udda.
– I Afrika hälsade alla på varandra, så det gjorde jag också. Jag hälsade på alla jag träffade, inklusive lärarna. Men det fick jag snart lära mig att så gör man inte i Sverige.
– Dessutom såg jag rolig ut. Mina tänder hade vuxit åt alla håll, för jag hade inte fått någon tandreglering i Afrika. Och så gick jag i flipflop så att det ekade i skolkorridoren.

Mobbning och utstötthet
I den åldern behövs det inte så mycket för att bli utanför. Tobias hade svårt att få kompisar och hamnade på undantag, både i kyrkan och i skolan. Under fem års tid brottades han med mobbning och utstötthet.
– Det var en tid då jag aktivt började söka Gud. Jag ville inte läsa Bibeln eftersom jag var dyslektiker. Men jag lyssnade gärna på predikan och upptäckte att jag kunde komma ihåg hela sammanhang och återge vad olika predikanter hade sagt.
– Jag ville att Gud skulle börja använda mig också, men jag visste inte hur. Att vittna brukade inte gå bra, sjunga gjorde jag hellre än bra och att göra bort mig inför andra hade jag fått nog av. Så jag sa till Gud, att om du ska använda mig, då kan jag göra praktiska saker. Jag hade en lista på vad jag absolut inte ville göra: predika, vittna, be högt och evangelisera.

Ett möte som förändrade
Men så kom en händelse som satte djupa spår.
– Människor som jag anförtrott mig åt svek. Det kändes som om allt jag byggt upp under lång tid bara föll, allt slogs bort för mig, och jag visste inte vart jag skulle vända mig.
Tobias ville helst bara gräva ner sig, men han hade anmält sig som ledare till ett teamevangelisationsläger och kunde inte med att avböja. Och på det lägret fick han möta Gud på riktigt.
– När du är sårad och bitter, då kan Gud komma med sin frid och lyfta besvikelsen av dig. Det var det jag fick uppleva på lägret. Under ett möte så fick jag ett så starkt Gudsmöte. Jag upplevde hur den helige Ande sa: Om du verkligen vill följa mig, då ska du få se en massa saker.
– Alla mina om och men försvann, och jag fattade ett beslut att verkligen följa Jesus. Sedan dess handlar det bara om vem Jesus är, vad Han vill göra – och att jag får vara med. Jag vill se människors liv förvandlade, och jag är beredd att sträcka mig för att få se det.
Ett år senare började Tobias på Bibelskola. Då hade han redan – med stor glädje – gjort alla de saker som han tidigare sagt att han inte skulle göra.

Glömde medicinen
Under några år arbetade Tobias tillsammans med Tommy Lilja i Sölvesborg. Under en tid åkte han till Indien för att arbeta med församlingsplantering. Där fick han också uppleva ett helande.
– Jag har alltid lidit av svår astma. När jag växte upp var jag allergisk mot det mesta – nötter, pollen, björkar, kvalster och hästar. På våren var jag tvungen att ta sprutor när jag skulle till skolan, och under många år hade jag ständigt inhalatorn i den ena fickan och näsduken i den andra när jag sprang iväg för att spela fotboll. Många gånger hade nog mamma önskat att jag inte var med och spelade, för kombinationen astma och en järnvilja att vinna gick inte alltid hand i hand. Så jag spelade ofta för länge och kippade sedan efter luft med en högljudd vissling i bröstet.
Faktum var att problemen var mindre i Afrika än i Sverige. Dels exploderar inte all växtlighet på en gång där, och dels är husen inte så täta som i Sverige.
När han kom till Indien satte problemen igång med full kraft.
– Jag hade glömt alla astmamediciner hemma. I Sverige var det höst, och jag trodde inte att jag skulle behöva dem. Men jag hann knappt landa i Indien förrän jag började reagera. Indien är ett smutsigt land, och det räckte att vi kom in i atmosfären för att jag skulle börja nysa.

Astman försvann
Tobias hade en indisk pastor som medhjälpare och följeslagare och efter en vecka med konstanta nysningar så sa han stopp.
– Han sa att jag inte kunde hålla på så. Bibelordet säger att i Hans sår är vi helade. Och så sa han att jag måste begära ut av Gud att jag ska bli frisk. Så varje gång som jag nös eller snöt mig, så sa jag: Jag är helad genom Jesus sår. Och varje gång, så svarade han: Amen eller Hallaluja.
De första tre dagarna blev det bara värre och värre. Tobias mådde jättedåligt, och det kändes absolut inte som om han höll på att bli frisk. Men vid middagstid den tredje dagen, så hände något.
– Jag kände att det hände något på insidan. Det var något som bröts, och besvären försvann. Sedan dess har jag inte alls haft sådana problem. Jag kan fortfarande känna att det kliar i ögonen ibland, men jag har inte alls de astmabesvär som jag hade tidigare.
– En del säger att astma kan växa bort, och det kan det kanske göra. Men jag tycker det vore väldigt konstigt om all astma skulle växa bort just då. Jag har en helt annan förklaring. Jesus helade mig från astman.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.