Fri från panikångest

v.24-2011 - Carina Reportag
Carina har lidit av panikångest sedan hon var liten. I tonåren började hon använda droger för att döva oron. Efter många år av tungt missbruk tog hon emot Jesus på ett kristet behandlingshem och har varken haft ångest eller drogsug sedan dess.

Carina Nyman sjunger sina egna sånger om smärta och missbruk och om hur Jesus kan komma med läkedom. Hon har ett eget skivbolag och skriver just nu på sin tredje skiva. Hon har också konserter och talar i olika sammanhang, bland annat på kvinnofrukostar. Ibland är hon ute på fängelser och delar ut skivorna gratis till dem som inte har råd att köpa.
– Min bön är att låtarna ska få vara till välsignelse, särskilt för människor som har sår i själen och behöver uppmuntran, säger hon.

En tuff start
Redan när Carina var i fyraårsåldern kunde hon vakna mitt i natten och ha panikångest, ibland kände hon inte igen sina föräldrar. Pappan, som var alkoholist, förgrep sig på henne och hennes två äldre systrar. Det fanns också andra män som utnyttjade Carina. När hon blev äldre började hon dricka mellanöl på ungdomsgården. Samtidigt lekte hon med Barbie i smyg tills hon var tolv år, då hon rökte hasch för första gången. Så småningom blev det tyngre droger och hon blev blandmissbrukare.
Carina blev gravid när hon var 24 år och lyckades hålla sig drogfri under graviditeten. De första två åren som mamma klarade hon det också ganska bra, tills hon träffade en man som var missbrukare och som slog henne. Hon hade några jobb på dagis och fritids men kunde inte behålla dem särskilt länge.

Dövade ångest med heroin
– Nu har jag förstått att missbruket var en sorts självmedicinering. När jag var drogfri hade jag svår panikångest, ibland trodde jag att jag skulle dö. Jag kunde inte kontrollera det med något annat än heroin.
Sonen Joakim bodde hos Carina tills han var nio år. Då ringde hon hans pappa och berättade att hon var heroinist och att pojken måste flytta till honom. Ett år senare, sommaren 1998, dog Carinas bästa väninna av en överdos. Begravningen blev obehaglig. Väninnans tonårsson var väldigt ledsen och rusade ut ur kyrkan.
– Det tog tag i mig och min sambo Mats. Vi hade barn båda två och började i samförstånd rikta in oss på att söka hjälp.

Bön på toaletten
Lägenheten i Bromma hade tagits över av knarklangare. Carina och Mats hade inga pengar och var beroende av dem. Carina började be till Gud på toaletten, samtidigt som hon försökte få i sig sin spruta.
– Jag grät och summerade mitt liv på ett par minuter. Jag ropade till Gud: ”Hjälp mig om du finns! Nu är det nog läge att du griper in.” Strax efteråt tände jag av och blev dödssjuk men jag tog mig ut i trappuppgången och fick hjälp att ringa efter ambulans.
På sjukhuset träffade hon två kristna sköterskor. Den första hade ett stort kors på sig och Carina frågade varför. Sköterskan berättade ivrigt att hon blivit frälst och fått möta Jesus. Hon sa också att Jesus kunde hjälpa Carina nu när hon var sjuk. Carina förstod inte så mycket av det sköterskan berättade och tänkte att hon kanske tagit något preparat ur medicinskåpet.
– Jag har alltid haft respekt för kristna och önskat att jag kunde vara så där ”bombad” själv.

Till behandling
Nästa sköterska jobbade på natten. Under avgiftningen satt hon på sängkanten och klappade Carina när hon mådde som sämst. Carina kände sig trygg med henne och fortsatte att träffa henne efter utskrivningen från sjukhuset. Sköterskan berättade om den kristna tron och om Erik Edinstiftelsens behandlingshem utanför Sigtuna. De hade goda resultat när det gällde att hjälpa människor att få tillbaka sina barn. Carina kände att hon måste få tillbaka sin son om hon skulle orka leva.
Carina och Mats blev beviljade att komma till det kristna behandlingshemmet på hösten 1998. Där var det väckelsemöte med sång och vittnesbörd varje tisdag.
– Det var en varm stämning där och de pratade om Jesus precis som om han var på riktigt. Jag blev sugen på att bli frälst och efter 14 dagar gick jag fram och rabblade en frälsningsbön. Jag förstod inte så mycket men de bad för mig.
Efteråt gick Carina och tittade sig i spegeln och undrade om frälsningen skulle fungera på henne. När hon vaknade nästa morgon kunde hon äta frukost för första gången sedan hon kom till behandlingshemmet.

Panikattacker försvann
– Jag var dubbelvikt av abstinens de första två veckorna. Jag hade kräkningar och magont men nu började jag känna mig bättre. Mina panikattacker försvann också och jag har inte haft några sedan dess.
Sedan hon var liten hade hon haft ett tryck kring halsen och en känsla av att hon höll på att kvävas. Den känslan var borta nu. Hon hade också flera personliga möten med Jesus där hon upplevde att han talade till henne.
– Jag blev hel inuti. Det som psykiatri och medicin inte hade kunnat göra, det gjorde Jesus. Jag hade varit som en båt på ett stormigt hav och äntligen kommit i hamn. Mörkret jag levt i hade fått ge vika. Nu försöker jag leva tätt intill Jesus för jag vill inte tillbaka, jag tänker inte ge mörkret mer av mitt liv.

Hjälper ungdomar
Carina vill gärna vara till hjälp för andra. Efter behandlingen på Erik Edinstiftelsen blev hon och Mats anställda där under flera år. Sedan arbetade hon med hemlösa och nu jobbar hon på ett hem för ungdomar. I Laxå, där hon och Mats bor, hyr hon en lokal som fungerar som en drogfri mötesplats för ungdomar. Där kan de fika, spela musik och träffa en vuxen person som har tid.
– Jag lånar ut mina öron till en och en och förhoppningsvis kan jag vägleda. Projektet är resultatet av en dröm jag hade om en kommande ungdomsväckelse. Det håller på att utvecklas och vi får se vad det blir.Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.