Susanne blev helad från glutenallergi

v.24-2011 - Susanne Reporta
Susanne Persson fick diagnosen glutenintolerans redan som liten. Hon bad till en Gud som hon inte kände utan att egentligen veta varför. Under våren ville hennes privatläkare Arto Karttunen göra ett nytt test på henne. – På fettisdagen kom han in och överraskade mig med en kartong semlor, säger Susanne. Jag åt och sedan dess har jag inte gjort annat än att tackat Gud för befrielsen av min kroniska sjukdom.

När Susanne var liten misstänkte en engelsk barnläkare glutenintolerans när Susannes viktkurva rätades ut och all mat rann rakt igenom henne. Hon var orkeslös, trött, grinig och hade en putande mage på sin smala kropp. På sjukhuset gjorde de gastroskopi och konstaterade glutenintolerans. ”Den här sjukdomen går inte att bota, den kommer hon att ha hela livet”, sade läkaren till Susannes mamma.
Med tiden blev Susanne allt bättre och hon började gå upp i vikt som hon skulle med den speciella glutenfria kosten. Under tonåren fick hon allt svårare att acceptera sin allergi och ville äta hamburgare som alla andra. Av och till genom åren åt hon vanlig kost och trodde sig vara fri sjukdomen också.

Sparkad av en ko
Susanne ville redan som barn bli bonde och när hon blev vuxen gifte hon sig med Andreas Persson som hade bondgård och de fick två döttrar tillsammans. För sex år sedan blev hon stångad och sparkad av en ko och kom in till läkaren med yrsel. Då började en resa med nya problem med magen. Hon fick Zoloft mot depression vilket gav henne panikattacker och kraftig ångest.
– Jag gick ner tio kilo i vikt under en lång period, fick kronisk förstoppning och mådde illa, säger Susanne. Jag gick till läkare på läkare för att få veta vad det var som var fel, men de kunde inte säga det.
En av läkarna som hon träffade var av en händelse en professor i celiaki. Hon var bekymrad över Susannes låga BMI och trodde inte alls att Susanne var av med sin kroniska diagnos och hon testades på nytt. Susanne konstaterades fortfarande ha kvar glutenintoleransen. Hennes liv återgick till den dyra specialkosten igen.

Beskydd av Gud
Även fast Susanne inte var frälst fick hon hela tiden nya bevis på att hon hade beskydd av Gud. Som när kon sparkade henne i hagen. Då bröt hon inte ett ben i kroppen och landade på fötterna. Eller när en tromb kom och tog henne med både hund och barnvagn och kastade dem i ett dike. Även då klarade sig alla helt utan skador.
– Jag trodde bara på turen, säger Susanne.
– Jag såg inte Guds beskyddande hand som var över vår familj hela tiden. Men jag bad varje kväll utan att förstå varför jag gjorde det. Jag bad i Faders, Sonens och den Helige Andens namn.
Från att ha varit ett matvrak förvandlades Susanne till en person som fick äta lite flera gånger om dagen.
– Jag hade alltid ätit värre än Andreas. Sigvard, min svärfar, trodde aldrig att jag skulle få i mig maten när jag hade tagit för mig på tallriken.
För ett år sedan blev Susanne frälst och hon träffade Sunbella, en kristen man från Tanzania som bad för henne. Han sa att det var något fel på magen och efter han bett så började det hända positiva saker med Susanne.
– Jag fick ett hopp om att bli glutenfri, för min ekonomi klarade inte av den dyrbara kosten, säger Susanne.

Semlor från doktorn
Susanne fick doktor Artos namn i sitt huvud och hon fick tanken att hon skulle ringa till honom. Arto Karttunen är en privatpraktiserande läkare i Torpshammar som gör hembesök.
– Han kom och när han hörde mina symptom så ville han ta ett nytt prov på mig. För även om jag hade haft glutenintolerans, trodde han inte att det var det längre. Jag bad konstant hela tiden när jag väntade på provresultatet.
Sedan kom fettisdagen 2011 och doktor Arto kom förbi Susanne med en kasse med semlor som han satte på köksbordet. Susanne förstod inte först vad det betydde men sedan berättade Arto att provet inte visade några tecken på allergi mot gluten. Han visste inte heller någon som blivit av med sin glutenintolerans förut.
– Jag vet att Gud har befriat mig från sjukdomen, säger Susanne.
– Jag har bett men jag har aldrig förstått att han har välsignat mig på alla sätt. Han har gett mig två underbara barn, en underbar man och ett liv på landet med djur som jag alltid har velat. Gud har haft ett finger med i spelet hela tiden, men jag har inte sett det förrän nu. Jag vill säga åt alla människor att be för de har ingenting att förlora på att vända sig till Gud.

FAKTA Glutenintolerans
Celiaki (glutenintolerans) är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten och leder till skada på tunntarmen. Gluten är ett protein i vete, råg och korn som personer med celiaki inte tål.
Hos barn visar sig tecken på celiaki när de börjar få mat som innehåller gluten. Vanliga symtom är dålig viktökning, kräkningar och diarré eller förstoppning. Många barn får också humörförändringar och blir griniga, irriterade och trötta. Barn under två år med oupptäckt celiaki ser ofta undernärda ut och får stor buk.
Den glutenfria kosten måste hållas livet ut eftersom celiaki är en livslång sjukdom. Efter en tid med glutenfri kost blir slemhinnan oftast återställd och sjukdomssymtomen försvinner. Man lever som vanligt, men med en annorlunda och dyrare kost.Text & Foto: Gunvor Wärme. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.