Camilla har slutat fly från Gud

v.20-2011 - Camilla Reporta
– Jag har levt med Gud och jag har levt utan Gud. Och jag vill inte leva en dag till utan att Gud är med. Det säger Camilla Åsberg som är en av de nya profilerna på Kanal 10 och bland annat leder ungdomsprogrammet On Fire.

Camilla Åsberg har gått en krokig väg genom livet och hunnit uppleva mycket under sina 34 år. Men hon har många gånger fått uppleva att Gud har haft ett finger med i spelet.
– Första gången som jag verkligen fick höra Guds röst var när jag funderade på mitt gymnasieval. Jag bodde i Borås, men hade hört talas om Livets Ords kristna gymnasium. En gång när jag var ute i skogen så frågade jag Gud: Vill du att jag ska gå gymnasiet på Livets Ord. Då fick jag höra en röst som sa JA. Det var hur tydligt som helst, det var som om det ekade i hela skogen, men när jag vände mig om så var det ingen där. Det var så häftigt, och den upplevelsen bar jag med mig under hela gymnasietiden – som givetvis blev i Uppsala.

Flydde från Guds vilja
Efter gymnasiet kände Camilla en maning att även gå Bibelskola.
– Men jag flydde från Guds vilja. Efter studenten åkte jag istället till Kanada för att jobba som au pair, och jag sa till familjen att jag skulle stanna kvar.
När det var en vecka kvar till Bibelskolan skulle börja så kände Camilla en stark maning, att Gud ville att hon skulle gå där. Dag för dag kände hon hur Bibelskolan pockade på hennes uppmärksamhet.
– Jag visste att det inte var mina egna tankar, för jag ville inte. Men jag kände en sådan ofrid, jag kände att jag var på fel plats. Till sist kunde jag inte stå emot längre. Jag ringde hem och sa att jag måste gå på Bibelskola. Jag fick en plats på skolan, och så fick jag förklara för familjen i Kanada att jag inte kunde stanna.
På Bibelskolan fick Camilla en bra grund för livet och mot slutet av utbildningen kände hon att hon skulle gå ett andra år på Bibelskola.
– Jag borde ju ha lärt mig att göra så som Gud manade mig, men jag ville göra något annat, så jag stretade emot. Det blev starten för en väldigt jobbig tid. Jag tappade innerligheten med Gud, och fick fel kompisar. Jag hade ett ben i kyrkan och ett ben i världen.

Tillbaka till Gud
Camilla insåg att hon borde komma bort från kompisarna och allt som drog. Så hon flyttade till USA för att komma bort från vardagen. Kvällen innan hon reste var hon hemma hos sina föräldrar.
– Jag berättade om det tryck jag kände över mig, att jag hade en sådan ångest. Vi bad tillsammans, och den kvällen fick jag lämna mitt liv till Gud igen. Efter det tog vi nattvard tillsammans, något vi inte gjort hemma tidigare, och jag kände att jag fick överlämna mig till Gud igen för att ge 100 procent.
Camilla var i USA i ett halvår och jobbade som volontär i en familj. Därefter blev det dekor- och reklamskola, och sedan bänkade hon sig för ett andra år på Bibelskolan.
– Nu har jag lärt mig läxan. Om Gud säger något, så lyder jag direkt. Jag har testat att fly ifrån Gud, och det vill jag inte göra igen.

Frisör och ungdomsledare
Camilla har alltid varit kreativ och jobbar idag som frisör. Utbildningen har hon fått både i Oslo och i frisörernas Mekka – London.
Under flera år bodde Camilla i Uppsala och hjälpte till som ungdomsledare på Livets Ord. Men för några år sedan flyttade hon till Jönköping.
– Jag hade allt i Uppsala – jobb, bostad, vänner och församling. Men jag kände att jag behövde en ny utmaning, så jag flyttade till Jönköping, fick jobb som frisör och hjälpte också till i Livets Ord-församlingen där.
– Det är stor skillnad på en stor och en liten församling. I den stora församlingen kan man känna sig som en kugge i ett stort hjul där man hjälper till med en liten specifik del av arbetet. Men i en liten församling får man ta stort eget ansvar och prova på att göra allt. Det är något som man lär sig väldigt mycket av.

Bara säga ja
Efter ett år i Småland flyttade Camilla tillbaka till Uppsala, med nya erfarenheter i bagaget. Camilla arbetar fortfarande som frisör, men hon hjälper numera också Kanal 10 med att producera ungdomsprogram.
– Både mamma och pappa (Lennart och Rosie Åsberg) jobbar för Kanal 10 och jag kände att jag ville åka till Älmhult för att känna av stämningen. Sedan kände jag inom mig att jag nog skulle börja arbeta för Kanal 10. Och så ringde Börje Claésson och undrade om jag ville komma ner.
– Det var mitt i julruschen och det är en intensiv tid för en frisör, men jag tänkte att det är nu eller aldrig – jag ska göra det. Så jag åkte till Älmhult med tanken att vad de än ber mig om så ska jag säga ja. Jag kan koka kaffe, springa med papper eller vad som helst.
Börje frågade om han fick göra en intervju i direktsändning och Camilla sa ja. Och mitt under intervjun, utan att hon egentligen hade tänkt över det, berättade hon att hon jobbade som frisör, men att hon kände att Gud hade något mer på gång, och att hon hade ungdomarna på sitt hjärta.

On Fire
– Lite senare frågade Börje mig om jag ville göra ungdoms-tv för Kanal 10. Jag sa ja, för det hade ju lovat Gud att göra. Men på kvällen började jag fundera. Jag bad till Gud och sa att jag kan inte göra tv, jag vet ju inte hur man gör. Då var det som om Gud svarade: Bra, då kör vi.
Trots den bristande erfarenheten fick Camilla ta hand om all planering och göra en struktur för programmet, där hon varje vecka har ett par gäster samt en musikgäst.
– Jag visste bara att jag inte ville göra underhållnings-tv utan inspirations-tv. Jag tänker på de ungdomar som inte har ungdomsgrupper att gå till, dem vill jag nå med programmet. Jag vill uppmuntra unga att få tag på Gud till 100 procent, och gå med honom starkt hela livet. Det finns en hel värld som väntar på dem.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.